Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Αλλοι φοβούνται τις εκλογές

ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ κι ακόµη πιο πολλά γράφτηκαν για την προχθεσινή διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Κάποιοι σχολίασαν ότι ο κ. Παπανδρέου θα µπορούσε να µη δώσει συνέντευξη και µάλιστα διάρκειας δύο και κάτι ωρών, αλλά να περιοριστεί σε µία απλή και ξεκάθαρη πρωθυπουργική δήλωση. Αλλοι περιόρισαν την κριτική τους στο εάν το κόκκινο λαµπατέρ και ο µπλε πίνακας βοήθησαν το τηλεοπτικό ντεκόρ και την πρωθυπουργική παρουσία.
Κάποιοι άλλοι στάθηκαν στα αµιγώς πολιτικά συµπεράσµατα αναλύοντας το κατά πόσο τα διλήµµατα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι εκβιαστικά ή... ενέχουν στοιχεία πολιτικού ρίσκου.
Ώς εδώ καλά.
Οµως µέσα στον συνολικότερο θόρυβο που προκάλεσε η συνέντευξη του Πρωθυπουργού απασχολώντας ακόµη και τα lifestyle πρωινάδικα, ελάχιστοι έδωσαν σηµασία στην επίσηµη αντίδραση της Νέας Δηµοκρατίας απέναντι σε µία πολιτική πρόκληση της κυβέρνησης. Ποια είναι τα δεδοµένα που γνωρίζαµε µέχρι χθες; Η αξιωµατική αντιπολίτευση από το καλοκαίρι κατάφερε να προσδιορίσει την ψήφο των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές -πρωτίστως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης- ως µία αντιµνηµονιακή πράξη. Και να συµπαρασύρει σε αυτήν την κατεύθυνση, έστω και από άλλη οπτική, και τα κόµµατα της Αριστεράς. Μάλιστα µε την επιχειρηµατολογία της η Νέα Δηµοκρατία πέτυχε το εξής εντυπωσιακό: να κινδυνεύει ο υποψήφιός της Β. Κικίλιας στην Περιφέρεια Αττικής να µην περάσει στον β΄ γύρο και ουδείς να ασχολείται µε αυτό το επερχόµενο πολιτικό στραπάτσο της Ρηγίλλης και προσωπικά του κ. Σαµαρά.
Προχθές το βράδυ ο κ. Παπανδρέου, που µέχρι πρότινος προέτασσε ως σύνθηµα για τις εκλογές του Νοεµβρίου ότι η κάλπη θα είναι ένα δηµοψήφισµα για τον Καλλικράτη, σήκωσε το γάντι που του είχε πετάξει προ καιρού ο κ. Σαµαράς. Και η Νέα Δηµοκρατία τι έκανε; Περιορίστηκε να δηλώσει πως «είµαστε έτοιµοι». Προφανώς και τα αντανακλαστικά που επέδειξε η αξιωµατική αντιπολίτευση ήταν κατώτερα των περιστάσεων. Θα περίµενε κανείς ο κ. Σαµαράς να πιάσει την ευκαιρία από τα µαλλιά και να ζητήσει από την κυβέρνηση να... φύγει, όπως αξίωνε από πέρυσι το καλοκαίρι ο κ. Παπανδρέου από τον κ. Καραµανλή, ή να καταθέσει πρόταση µοµφής. Οµως δεν έκανε τίποτε από αυτά για τον απλούστατο λόγο ότι γνωρίζει πως δεν είναι έτοιµος...

Δεν υπάρχουν σχόλια :