Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ

Κ. Μπακογιάννη 40 ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση για τον Συνδυασμό σας;
Είμαι πολύ αισιόδοξος, κυρία Φεγγούλη, και τολμώ να πώ ότι υπάρχει “ρεύμα”. Όχι αναγκαστικά “ρεύμα” για το ένα πρόσωπο ή για το άλλο, αλλά “ρέυμα” για κάτι το διαφορετικό, κάτι το φρέσκο, κάτι το καινούριο. Σε συνεχείς συζητήσεις στο Καρπενήσι και τα χωριά διαπιστώνω οτι η πρακτική εξουσίας της τελευταίας δεκαετίας κούρασε και κουράστηκε, εξάντλησε και εξαντλήθηκε. Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να δει μια αλλαγή στα δημοτικά μας πράγματα, θέλει να μπούμε σε μια νέα εποχή. Η κοινωνία είναι μπροστά από την πολιτική και ο πήχης είναι πλέον ψηλά. Οι Ευρυτάνες μας απαιτούν μια... νέα εποχή στην πολιτική φιλοσοφία και νοοτροπία με ανθρώπους που ελεύθερα θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του τόπου τους και ζητούν την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών τους με ειλικρίνεια, σχέδιο και καθαρά λόγια. Ζητούν μια νέα αρχή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητά μας, τόσο τοπικά όσο και εθνικά, δίνοντας περισσότερη σημασία στα πράγματα που μας ενώνουν, παρά στα πράγματα που μας χωρίζουν, με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια. Διεκδικούν ένα πρόγραμμα δράσης ρεαλιστικό και σύγχρονο που προσβλέπει στην αξιοποίηση της ψηφιακής εποχής, της σύγχρονης σκέψης και των διαθέσιμων πόρων προς όφελος της ανάπτυξης όλου του νέου Δήμου Καρπενησίου. Το μέλλον δεν περιμένει.
Έχετε έτοιμο το ψηφοδέλτιο, από ποια πρόσωπα έχει συγκροτηθεί;
Προχωράμε πολύ γρήγορα και πολύ καλά και σύντομα θα ανακοινώσουμε ονόματα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι τα πρόσωπα να επιλεγούν με καθαρά κριτήρια: Πρώτον, να είναι άφθαρτα και να έχουν απολύτως διαφανή προσωπική πορεία. Πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις κακοδιαχείρισης ή αδιαφάνειας δεν έχουν θέση στην ομάδα μας. Δεύτερον, να είναι έντιμα, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και τα δημόσια οικονομικά. Τρίτον, να είναι ικανά και αποτελεσματικά, η νέα δημοτική αρχή πρέπει να στελεχωθεί από πρόσωπα πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες τα οποία την επόμενη ημέρα να μπορούν να δουλέψουν και να προσφέρουν. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέλος στην αναξιοκρατία, τον κομματισμό και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Για να βγάλουμε τον τόπο μας από το τέλμα απαιτείται μια μια καθαρά αυτοδιοικητική κίνηση με στόχο να βάλουμε το νέο Δήμο Καρπενησίου σε μια νέα εποχή δημιουργίας.
Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα σας στις εκλογές αυτές;
Προτιμώ να σας μιλήσω για το ποιος είμαι και το τι έχω κάνει και ας κρίνουν οι αναγνώστες μας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μου. Είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπράουν (ΗΠΑ), όπου σπούδασα Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις, ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον τομέα της Δημοσίας Διοίκησης στο Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (ΗΠΑ) και σήμερα είμαι Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων. Έχω εργαστεί σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και τη Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα το Κόσοβο, καθώς και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα είμαι διευθυντικό στέλεχος σε ιδιωτική εταιρία στην Αθήνα. Έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού ως Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής. Είμαι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου σε μερικές λέξεις. Αγαπώ τον τόπο μου, έχω βιώματα και θέλω με το μέλλον και την προοπτική του να συνδέσω τη ζωή τη δική μου και των παιδιών μου. Τα προσόντα μου, τυπικά και ουσιαστικά, θα τα κρίνουν οι συμπατριώτες μας.
Στις μέχρι τώρα περιοδείες σας, πέραν των προσωπικών επισκέψεων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, πραγματοποιήσατε και επισκέψεις με ομάδα τεχνοκρατών, προκειμένου να καταγράψετε και εν συνεχεία να προγραμματίσετε λύσεις στα όποια προβλήματα υπάρχουν στα χωριά αυτά. Μιλήστε μας πιο συγκεκριμένα για την κίνησή σας αυτή.
Ζούμε κυρία Φεγγούλη σε έναν από τους ομορφότερους τόπους της Ελλάδος. Όμως δυστυχώς την τελευταία δεκαετία έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να καλούμαστε σήμερα να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αποτελεί κοινή διαπίστωση, δεν το λέω πρώτος εγώ, ούτε θέλω να κρίνω κανέναν, ότι Δήμος Καρπενησίου δεν κατάφερε να επιδείξει σπουδαίο αναπτυξιακό έργο τα τελευταία χρόνια. Κι όμως ο ισολογισμός, το ταμείο στο τέλος της χρονιάς, είναι ελλειμματικός, είναι μείον! Οφείλουμε λοιπόν να θέσουμε τέλος στους αυτοσχεδιασμούς, τις προχειρότητες και τις αυθαιρεσίες και να δουλέψουμε σοβαρά, με σχέδιο και πρόγραμμα. Για αυτό το λόγο και συστήσαμε μια επιτροπή προγράμματος η οποία αποτελείται από ειδικούς και τεχνοκράτες, μεταξύ άλλων περιβαλλοντολόγους, οικονομολόγους και πολεοδόμους. Προετοιμάζουμε ένα ουσιώδες αναπτυξιακό πρόγραμμα για το νέα Δήμο Καρπενησίου. Όχι άλλη μια γενική και αόριστη διακήρυξή αρχών, όχι άλλη μια έκθεση ιδεών, αλλά ένα πλήρως κοστολογημένο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο δράσεων. Σε αυτό το πλαίσιο επισκεφθήκαμε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και πραγματοποιήσαμε δεκάδες συναντήσεις εδώ στο νέο Δήμο Καρπενησίου. Επειδή έχω αρκετή εμπειρία σε αυτό τον τομέα, μπορώ να σας πω ότι είναι από τις πιο ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που έχουν γίνει και είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τη δουν με μεγάλο ενδιαφέρον. Ελπίζω ότι θα αποτελέσει τουλάχιστον βάση και εφαλτήριο διαλόγου για την Ευρυτανία του μέλλοντός μας.
Στο Καρπενήσι όπως γνωρίζετε έχουμε ένα από τα καλύτερα αθλητικά κέντρα της Ελλάδας. Δυστυχώς όμως για τους λόγους που και σεις καλώς γνωρίζετε το Α.Κ μέχρι τώρα υπολειτουργεί. Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να λειτουργήσει όπως πρέπει αυτό το πραγματικό στολίδι του τόπου μας;
Έχετε απολύτως δίκιο όταν περιγράφετε το αθλητικό κέντρο ως ένα πραγματικό στολίδι για τον τόπο μας. Ένα κόσμημα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης για όλο τον νέο Δήμο Καρπενησίου. Πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκε εδώ η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχα την χαρά να καλωσορίσω την Εθνική ομάδα του Μπαχρέιν η οποία επέλεξε να κάνει την βασική της προετοιμασία στο Καρπενήσι. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και αυτό θα το πετύχουμε κυρίως με την καλύτερη προβολή του κέντρου, αλλά και της περιοχής μας συνολικά, ώστε να αποτελέσει το επίκεντρο δράσεων αθλητικού τουρισμού. Χρειάζονται επίσης πρωτοβουλίες στο εσωτερικό για την προσέλκυση αθλητικών διοργανώσεων σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Καμία πόλη της Ελλάδος δεν μπορεί να συνδυάσει φυσική ομορφιά, κλίμα και αθλητικές υποδομές τέτοιας ποιότητας. Κι αυτό πρέπει να το μάθουν όλοι.
Κάποιοι λένε ότι ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ένα πολύ καλό παιδί αλλά δεν έχει την εμπειρία να κουμαντάρει ένα μεγάλο Δήμο και μάλιστα με τα νέα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΑ δεδομένα. Τι απαντάτε σ΄ αυτούς;
Εμπειρία να ‘ναι και ότι να ‘ναι λένε κάποιοι. Χωρίς να δίνουν σημασία αν η εμπειρία είναι καλή ή κακή, σωστή ή λάθος. Δηλαδή κάποιος που έχει εμπειρία από ένα σύστημα που έχει φτάσει στα όριά του είναι πιο χρήσιμος από κάποιον με νέες ιδέες; Κάποιος που έχει εμπειρία διοίκησης σε έναν δήμο που χωρίς να κάνει έργο εμφανίζει κάθε χρόνο ελλείμματα, είναι πιο αξιόπιστος από κάποιον χωρίς συμμετοχή στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν; Προσωπικά, κυρία Φεγγούλη δεν πιστεύω ότι η ηλικία μπορεί να αποτελεί μοναδικό κριτήριο καταλληλότητας ή ακαταλληλότητας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που εξελέγησαν σε πολύ μικρή ηλικία και απεδείχθησαν πολύ καλοί δήμαρχοι. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά τον Δημήτρη Σαράφογλου στο Κερατσίνι και τον Στέλιο Λογοθέτη στη Νίκαια που εξελέγησαν Δήμαρχοι 28 χρονών και μετά επανεξελέγησαν άλλες 3-4 φορές ο καθένας. Ή τον Νίκο Χαρδαλιά στο Βύρωνα που εξελέγη 33 χρονών και τώρα πάει για τρίτη θητεία. Ανάλογη εμπειρία υπάρχει και στο εξωτερικό. Ο Μπιλ Κλίντον εξελέγη Κυβερνήτης ολόκληρης πολιτείας, του Αρκάνσας, σε ηλικία 28 ετών. Μακριά από μένα αυτοί παραλληλισμοί, δεν την έχω “ψωνίσει”, αλλά χρησιμοποιώ αυτά τα παραδείγματα για να δείξω ότι η ηλικία δεν μπορεί να αποτελεί από μόνη της τεκμήριο. Σε ό,τι με αφορά, δεν θα ισχυριστώ ότι γνωρίζω τα πάντα. Υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζω, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο μετράει μόλις λίγους μήνες ζωής, αλλά υπάρχουν και θέματα που γνωρίζω καλά και στα οποία έχω και εργασιακή και ακαδημαϊκή εμπειρία. Τα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης και χρηματοδότησης π.χ. τα γνωρίζω καλά. Και είμαι βέβαιος ότι αν μιλήσετε με 100 δημάρχους θα σας πουν και οι οι 100 ότι κανένα ζήτημα δεν είναι σημαντικότερο από ό,τι η χρηματοδότησή τους και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.
Η Ντόρα Μπακογιάννη θα προχωρήσει στην δημιουργία νέου κόμματος όπως η ίδια δήλωσε;
Θα πρέπει να ρωτήσετε την ίδια, είμαι σίγουρος οτι θα χαρεί να σας μιλήσει.
Θεωρείτε θετικό για σας το γεγονός ότι δεν θα έχετε απέναντί σας τον απερχόμενο Δήμαρχο Βασίλη Καραμπά;
Απέναντί μου έχω μόνο τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Κοιτάω λοιπόν μπροστά και σκέπτομαι μόνο το μέλλον. Αν εμείς, οι συνεργάτες μου κι εγώ, κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και πείσουμε τους συμπατριώτες μας ότι έχουμε κάτι ξεχωριστό να προσφέρουμε, το ποιος θα είναι απέναντί μας δεν έχει μεγάλη σημασία. Στον κ. Καραμπά ο οποίος υπήρξε αν δεν κάνω λάθος ο μακροβιότερος Δήμαρχος στην ιστορία του Καρπενησίου και θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους, εύχομαι κάθε καλό, υγεία και οικογενειακή ευτυχία.
Δυο λόγια για τον αντίπαλό σας σε αυτές τις εκλογές, τον νυν Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Καρφή.
Γνώρισα τον κ. Καρφή μόλις πρόσφατα. Πρωτομιλήσαμε όταν του τηλεφώνησα για να του ευχηθώ καλή δύναμη και καλό κουράγιο στον προεκλογικό αγώνα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας δέχτηκε τη πρόταση μου για ανοικτό δημοκρατικό δημόσιο διάλογο το οποίο είναι νομίζω πολύ σημαντικό. Οφείλουμε στους συμπατριώτες μας να ανεβάσουμε το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης για να μπορέσουν οι Ευρυτάνες να κρίνουν και να συγκρίνουν όχι μόνο εμάς αλλά και τις αναπτυξιακές προτάσεις που καταθέτουμε για το μέλλον του Νέου Δήμου Καρπενησίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :