Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η Ισλανδία 1η - η Ελλάδα 58η στην ισότητα φύλων

Στην Ισλανδία η δε γυνή ισοδυναμεί με τον άντρα... H Ισλανδία παραμένει για δεύτερη χρονιά η χώρα με τη μεγαλύτερη ισότητα ανδρών και γυναικών παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Σταθερά στην 58η θέση ανάμεσα σε 134 χώρες η Ελλάδα. ................

.............Στις κορυφαίες θέσεις οι σκανδιναβικές χώρες, με τη Νορβηγία δεύτερη, τη Φινλανδία τρίτη και τη Σουηδία τέταρτη.

Η κατάταξη βασίζεται στις επιδόσεις των χωρών στην ισότητα των δύο φύλων στην πολιτική, την εκπαίδευση, την εργασία και την υγεία. «Οι σκανδιναβικές χώρες εξακολουθούν να δείχνουν το δρόμο στην εξάλειψη της ανισότητας μεταξύ των φύλων», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σουάμπ.

«Το χαμηλό επίπεδο ανισοτήτων είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υψηλή ανταγωνιστικότητα. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης αν μία χώρα θέλει να αναπτυχθεί και να ευημερήσει», πρόσθεσε.

Η Γαλλία ήταν μία από τις χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη, καθώς από 18η που ήταν το 2009 είναι 46η το 2010. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στη μείωση του αριθμού των γυναικών στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

Αντίθετα οι ΗΠΑ ανέβηκαν από την 31η θέση στη 19η φέτος, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού γυναικών στην κυβέρνηση Ομπάμα και της μείωσης στις μισθολογικές διαφορές.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται το Πακιστάν (132), το Τσαντ (133) και η Υεμένη (134). Χαμηλά, στην 126η θέση, βρίσκεται και η Τουρκία. 

http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :