Με ρούχα «πειρατή» εμφανίστηκε ο 79χρονος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, όχι βέβαια για να παίξει σε μια νέα ταινία του τύπου «Οι πειρατές της Καραϊβικής».
Ο μοντερνιστής καλλιτέχνης, ο οποίος ταυτίστηκε με τον νέο γαλλικό κινηματογράφο, τάχτηκε στο πλευρό του φωτογράφου Τζέιμς Κλιμάν, που κατηγορείται για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων από το Διαδίκτυο.
«Δεν υπάρχει πνευματική ιδιοκτησία» δήλωσε ορθά-κοφτά ο σύμμαχος του Τζέιμς Κλιμάν σε ...
... πρόσφατη συνέντευξη στο περιοδικό «Les Inrockuptibles». «Τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι εφικτά. Ενας δημιουργός δεν έχει δικαιώματα. Δεν έχω δικαιώματα. Εχω μόνο υποχρεώσεις» υποστήριξε ο Ζαν - Λικ Γκοντάρ και οι αναγνώστες έμειναν άναυδοι. Γιατί γνωρίζουν ότι ο μεγάλος δημιουργός είναι κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων των ταινιών του από το άλφα ώς το ωμέγα της παραγωγής τους. Και έχει φυσικά το φάιναλ κατ στις ταινίες του.
Μάλιστα ο Γκοντάρ δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Προσέφερε στον κατηγορούμενο 1.000 από τα 5.000 ευρώ που χρειάζεται για αμοιβές δικηγόρων και εν γένει δικαστικά έξοδα. Εκτός από τα χρήματα ο Κλιμάν αποκάλυψε ότι έλαβε από τον σκηνοθέτη ένα ιδιόχειρο σημείωμα, που έγραφε «Σιρκούφ, Ζαν - Λικ Γκοντάρ» - ο Ρομπέρ Σιρκούφ ήταν ένας πειρατής της Γαλλικής Επανάστασης. Συνοδευόταν από την εικόνα ενός μοντέλου ιστιοφόρου εκείνης της εποχής.
Ο Τζέιμς Κλιμάν οδηγήθηκε στα γαλλικά δικαστήρια, επειδή δεν κατέβαλε το ανάλογο ποσοστό κοπιράιτ για το «κατέβασμα» μουσικών έργων από το Διαδίκτυο. Η δικαστική απόφαση ήταν καταδικαστική, υποχρεώνοντάς τον να πληρώσει ως αποζημίωση 20.000 ευρώ. Ο φωτογράφος προσέφυγε στη συνέχεια στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αλλά καθώς δεν έγινε δεκτή η προσφυγή του, σκέφτεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Το "κατέβασμα" ενός αρχείου είναι δικαίωμα των πολιτών» διατυμπανίζει ο Κλιμάν. Δεν φαίνεται ότι πολυπιστεύει πως θα δικαιωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εν τούτοις δεν παύει να ελπίζει: «Ακόμα κι αν υπάρχει μόνο μια μικρή πιθανότητα για ευνοϊκή απόφαση, σ' αυτή την περίπτωση θα μπορούσε ν' αλλάξει τους νόμους σε όλη την Ευρώπη» είναι το επαναλαμβανόμενο σχόλιό του.
Η κυβέρνηση Σαρκοζί είναι αμείλικτη όταν παραβιάζεται ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα. Η νέα γαλλική νομοθεσία έχει δεχτεί αντιδράσεις από τους Σοσιαλιστές, γεγονός παράδοξο, αφού κατά παράδοση έχουν τους στενότερους δεσμούς με τον πολιτισμό. Τελευταία στη Γαλλία τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αφάνταστα για τους πειρατές του Διαδικτύου, που «κατεβάζουν» κυρίως τραγούδια και ταινίες. Ο σχετικός νόμος δεν αστειεύεται και έχει συσταθεί ειδική κρατική υπηρεσία, που σκοπό έχει την πάταξη αντιγραφής και διακίνησης παράνομου υλικού. Οσοι επανειλημμένα παρανομούν λαμβάνουν προειδοποίηση και, κάποια στιγμή, έστω και έπειτα από ένα χρόνο, εφόσον υποτροπιάζουν, θα τους κόβεται η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=205976
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου