Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Κανείς δεν έχει βρει λύσεις. Οι Ελληνες πολεμούν να επιβιώσουν, χωρίς να κοιτάζουν ούτε μπρος ούτε πίσω

Κατά κανόνα, σε σχόλιο ή ανάλυση καταπιανόμαστε με κάποιο γεγονός και με αυτό επιχειρούμε να φωτίσουμε αθέατες πτυχές του παρόντος, να αναδείξουμε τις προκλήσεις του αύριο. Τι γίνεται, όμως, όταν αφήνουμε τα γεγονότα να μιλήσουν μόνα τους; Ας δούμε πώς φαίνεται ο κόσμος μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό αποτυπώθηκε από την International Herald Tribune της περασμένης Πέμπτης.

Το πρώτο θέμα αποκάλυπτε πόρισμα του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, το οποίο ...

... επιβεβαιώνει καταγγελίες της Ε.Ε. ότι οι ΗΠΑ στήριξαν με δισεκατομμύρια δολάρια την Boeing, εις βάρος της ευρωπαϊκής Airbus. Τέτοια παράβαση δείχνει πόσο δυσκολεύονται και οι ισχυρότερες οικονομίες να υπακούσουν σε διεθνείς κανόνες όταν αυτοί οδηγούν τις εταιρείες τους σε μαρασμό. Η κεντρική φωτογραφία συνοδεύει έρευνα για το πώς η ανάπτυξη πράσινων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη οδηγεί κοινωνίες, όπως αυτή των ανθρακωρύχων, σε βέβαιο τέλος.

Στη δεύτερη σελίδα, σε ανάλυση σημειώνεται ότι η μεγάλη πρόκληση για το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν είναι να μελαγχολεί για την ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά να εκσυγχρονιστεί και να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το φιλοϊσλαμικό κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν. Ανάλυση από τις ΗΠΑ σημειώνει πως λαϊκιστές πολιτικοί που στηρίζονται από τα «πάρτι τσαγιού» και που κέρδισαν πρόσφατες προκριματικές εκλογές, τορπιλίζουν την προσπάθεια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να κερδίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία τον Νοέμβριο. Μικρές, δραστήριες ομάδες αποκτούν δυνατή φωνή χάρη στις νέες τεχνολογίες και πλήττουν τα μεγάλα κόμματα. Σε λίγο, όμως, το χάος της πολυφωνίας θα δώσει πάλι το πλεονέκτημα σε όποιον διαθέτει οργάνωση και στρατηγική. Δημοσκόπηση βρίσκει ότι το 78% των Ευρωπαίων έχει θετική γνώμη για τον Μπαράκ Ομπάμα, από 83% πέρυσι.

Στην τρίτη σελίδα: Η γαλλική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Νικολά Σαρκοζί, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 χρόνια στα 62. (Σιγά τη μεταρρύθμιση, θα λέγαμε στην Ελλάδα.) Ο Γάλλος πρόεδρος, όμως, έχει την τιμητική του εκείνη τη μέρα, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου δέχεται σφοδρότατη κριτική για τις απελάσεις των Ρομά. Η σύνοδος στόχευε σε συμφωνία για να δυναμώσει η φωνή της Ε.Ε. των 500 εκατ. πολιτών. Στη Μέση Ανατολή, οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζονται, εν μέσω ρουκετών και όλμων και διαφωνιών.

Στην Υγεία–Επιστήμη διαβάζουμε ότι νέες μελέτες σε υβριδικά είδη (και η αποκάλυψη παλαιών περιπτώσεων υβριδισμού, όπως ότι το 99,84% του DNA του σύγχρονου ανθρώπου είναι ίδιο με αυτό των Νεάντερταλ) δείχνουν ότι η ένωση των ειδών δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά μπορεί να έχει και θαυμαστά αποτελέσματα.

Στα άρθρα, η Γερουσία των ΗΠΑ καλείται να επικυρώσει νέα συνθήκη με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα· εκφράζονται φόβοι για την υπερβολική αλιεία στην Ανταρκτική. Μεξικανός αρθρογράφος σημειώνει ότι, ενώ επαναστάσεις στη χώρα του το 1810 και το 1910 είχαν ευγενικούς σκοπούς, σήμερα η χώρα είναι πεδίο μαχών εμπόρων ναρκωτικών.

Στα αθλητικά δεσπόζει φωτογραφία από την ήττα του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη, με ανάλυση για τα πολλά γκολ που παίκτες από τη Νότια Αμερική πετυχαίνουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στα οικονομικά, Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν αν η Ντόιτσε Τέλεκομ δωροδόκησε αξιωματούχους των Σκοπίων. Στην Κίνα, τα δικαστήρια εξέτασαν 295.000 εργασιακές υποθέσεις το 2008 – αύξηση 95% από το προηγούμενο έτος και απόδειξη για το πόσο αλλάζει η Κίνα.

Στο τέλος, στην αγγλική έκδοση της «Κ», που τυπώνεται ως ένθετο της «Τρίμπιουν» στην Ελλάδα και την Κύπρο, διαβάζουμε: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εγκαταστήσει δύο ειδικούς στο υπουργείο Οικονομικών· οι ιδιοκτήτες φορτηγών διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του κλειστού επαγγέλματός τους· εστιάτορες και ιδιοκτήτες μπαρ διαμαρτύρονται ότι η απαγόρευση καπνίσματος τους κόβει την πελατεία· συνεχίζονται οι έρευνες της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens· αυξάνονται τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στον Αγιο Παντελεήμονα· η Ελλάδα ζητάει τη βοήθεια των Ελλήνων της διασποράς, ετοιμάζοντας «ομογενειακό ομόλογο».

Ο κόσμος αλλάζει. Κανείς δεν έχει βρει λύσεις. Οι Ελληνες πολεμούν να επιβιώσουν, χωρίς να κοιτάζουν ούτε μπρος ούτε πίσω. Εγκλωβισμένοι στην ίδια σελίδα κάθε μέρα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_19/09/2010_415595

Δεν υπάρχουν σχόλια :