Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Κιβωτός της Ανθρώπινης Γνώσης Σχεδιάζεται στη Σελήνη

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει την κατασκευή μιας κιβωτού πληροφοριών στη Σελήνη, για την περίπτωση που το είδος μας αντιμετωπίσει μια σημαντική καταστροφή εδώ, στη Γη. Η κιβωτός θα περιέχει βασικά στοιχεία της ζωής και του πολιτισμού μας και θα ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με σκοπό να εκπέμπει τις πληροφορίες αυτές προς τη Γη.

Σχετική συζήτηση έγινε στο Στρασβούργο τον προηγούμενο μήνα, όπου οι ........

......... επιστήμονες κατέληξαν στο ότι θα ήταν χρήσιμη μια παρόμοια τράπεζα δεδομένων ώστε να διασωθεί η συσσωρευμένη γνώση του ανθρώπινου είδους εάν τον πλανήτη μας χτυπήσει ένας μεγάλος αστεροειδής ή αν αντιμετωπίσουμε κάποια ανάλογη καταστροφή.

Η βασική έκδοση της κιβωτού θα περιέχει πληροφορίες όπως για παράδειγμα αλληλουχίες του DNA, οδηγίες για την επεξεργασία μεταλλευμάτων, για την καλλιέργεια του εδάφους κτλ, οι οποίες θα μεταδίδονται μέσω πομπών σε ασφαλείς, προστατευμένους δέκτες στη Γη. Ακόμα και αν αυτοί καταστραφούν, η μετάδοση θα συνεχιστεί επί μακρόν μέχρις ότου οι επιζήσαντες καταφέρουν να κατασκευάσουν καινούριους. Επιπλέον, θα μπορεί να κατευθύνει τους ανθρώπους σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης όπου θα βρουν απόθεμα τροφής και νερού.

Σε μεταγενέστερη φάση, η κιβωτός θα μπορούσε να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει δείγματα ανθρώπινων και ζωικών εμβρύων, καθώς και σπόρους φυτών ή ακόμα και πολιτιστικά κειμήλια από μουσεία. Η Υπηρεσία μάλιστα, οραματίζεται και ζωντανά δείγματα φυτών και για τον σκοπό αυτό ελπίζει να πειραματιστεί με τουλίπες στο σεληνιακό έδαφος στην επόμενη δεκαετία. Το εν λόγω λουλούδι είναι ιδανικό, διότι μπορεί να καταψυχθεί, να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις και να διατηρηθεί με μικρή φροντίδα. Σε συνδυασμό με την άλγη, θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ειδικό βιοσφαιρικό χώρο στη Σελήνη, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Τέλος, η κιβωτός θα βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από το έδαφος για να προστατεύεται από το ψύχος και την ακτινοβολία. Θα λειτουργεί με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών στοιχείων, τα οποία θα παρέχουν ενέργεια αδιάλειπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :