Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Τα βασικά οικονομικά «μαγικά» του κ. Σαμαρά. Μαγικό 2.

Κι αν έχουμε έλλειμμα εμείς δεν θα το μειώσουμε για να μην έχουμε ύφεση.
Ο κ. Σαμαράς στηρίζει ολόκληρη τη θεωρία της "εναλλακτικής λύσης" , στην μη μείωση του ελλείμματος (μη ψήφιση ασφαλιστικού, μη λήψη των προβλεπόμενων στο μνημόνιο πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων κ.λπ.). 
Το ερώτημα που δεν απαντά είναι ποιός θα μας δανείσει για να μην μειωθεί το έλλειμμα; Γιατί το έλλειμμα υπάρχει μόνο αν έχεις χρήματα να ξοδέψεις. Αν δεν σε δανείζει κανείς δεν έχεις χρήματα να δαπανήσεις (ούτε θέλεις να βγεις από το ΕΥΡΩ και να ξοδεύεις πληθωριστικό δικό σου νόμισμα) και αναγκαστικά παύεις να δημιουργείς έλλειμμα. Αυτό είναι και το πρόβλημά της Ελλάδας σήμερα. 
Από τη στιγμή που οι αγορές δεν δανείζουν το δημόσιο, και ο ιδιωτικός τομέας δεν επενδύει (ούτε οι ξένες τράπεζες τον δανείζουν), καθώς η χώρα εξακολουθεί να έχει σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας, χρήματα δεν υπάρχουν από πουθενά, εκτός από το μαγικό καπέλο του κ. Σαμαρά. 
Με δεδομένο ότι από τα μαγικά καπέλα το πολύ να βγουν λαγοί και όχι δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ, το ερώτημα που απομένει είναι αν ο κ. Σαμαράς κάνει ότι δεν έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα ή μήπως -ακόμα χειρότερο αυτό- δεν έχει όντως αντιληφθεί ποιοι μας δανείζουν σήμερα για να έχουμε ακόμα έλλειμμα (η τρόϊκα) και με ποιους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :