Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

51 χρόνια μακριά από το Θιβέτ

Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στο Βορειοανατολικό Θιβέτ, σε μια κοιλάδα όπου έβοσκαν τα ζώα τους νομάδες. Η δική του ήταν μια από τις 20 οικογένειες που αψήφησαν τον απρόβλεπτο καιρό και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή για να καλλιεργήσουν κριθάρι και πατάτες.

Ο πατέρας του ήταν οξύθυμος «Θυμάμαι που κάποτε τράβηξα το μουστάκι του και έφαγα πολύ ξύλο» γράφει στην αυτοβιογραφία του «Ελευθερία στην εξορία». Η μητέρα του, «από τους πιο καλοσυνάτους ανθρώπους που γνώρισα», απέκτησε 16 παιδιά από τα  ......

....... οποία επέζησαν τα επτά.

Οταν ο Λάμο Τοντάπ (έτσι ονομαζόταν τότε) έγινε τριών ετών, η θιβετιανή κυβέρνηση έστειλε επιτροπή αναζήτησης της νέας μετενσάρκωσης του Δαλάι Λάμα που είχε πεθάνει το 1933. Τα σημάδια ήταν πολλά: το κεφάλι του νεκρού λάμα έστριψε μόνο του για να κοιτάξει βορειοανατολικά ενώ ένας μοναχός που διάβαζε τα νερά της ιερής λίμνης Λάμο Λάτσο είδε τα θιβετιανά γράμματα Α, Κα και Μα και στη συνέχεια ένα τρίπατο μο ναστήρι με μια τυρκουάζ και χρυσή σκεπή και ένα σπιτάκι με περίεργη υδρορρόη. Με βάση τα θεϊκά σημάδια εντόπισαν το σπίτι του μικρού Λάμο και ζήτησαν να φιλοξενηθούν χωρίς να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Πέρασαν όλο το βράδυ παρατηρώντας το μικρό αγόρι.

Την επομένη έφυγαν για να επιστρέψουν λίγες ημέρες αργότερα ως επίσημη αντιπροσωπεία, φέρνοντας μαζί τους αντικείμενα που ανήκαν στον 13ο Λάμα και άλλα παρόμοια που δεν του ανήκαν.

Το αγόρι έτρεξε στα πρώτα, φωνάζοντας: «Είναι δικά μου, είναι δικά μου». Αυτό τούς έπεισε ότι είχαν εντοπίσει τη 14η μετενσάρκωση του Δαλάι Λάμα. Σε ηλικία πέντε ετών οδηγήθηκε στη Λάσα, πήρε το όνομα Τενζίν Γκιάτσο και άρχισε την εκπαίδευσή του σε μοναστήρι. «Από τότε έχω ξυρισμένο κεφάλι και φοράω τις ρόμπες του μοναχού» γράφει. Σε ηλικία 15 ετών έγινε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης τριών εκατομμυρίων Θιβετιανών οι οποίοι αντιμετώπιζαν την απειλή πολέμου με την Κίνα. 
/ / Το Πεκίνο απειλεί ότι ο επόμενος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ θα είναι διορισμένος από το ΚΚΚ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :