Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Το Δίκτυο 21 δίχασε και τη ΝΔ ...... Μπά;...;

Ως νέα ιδεολογική τάση η εθνικοπατριωτική Δεξιά διεκδικεί ρόλο στη στρατηγική του κόμματος
Οι σκληροπυρηνικές θέσεις και η προσπάθεια ηγετικών μελών του να εκλεγούν στη νέα Πολιτική Επιτροπή προκάλεσαν την αντίδραση των στελεχών του «μεσαίου χώρου»
ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΤΗ συνιστώσα της ΝΔεπιδιώκει να αναδειχθεί η εθνικοπατριωτική οργάνωση «Δίκτυο 21»,που την περασμένη Κυριακή επιχείρησε μέσω πρωτοκλασάτων να εισέλθει και στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος,αν και δεν τα κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο δικηγόρος και πρόεδρος του «Δικτύου
21» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης- εκ των πιο φανατικών υποστηρικτών του κ. Αντ. Σαμαρά και τακτικός συνομιλητής του- δεν κατάφερε να εκλεγεί, αφού του ασκήθηκε έντονη πολεμική. Την ίδια επίθεση δέχθηκε και ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, εκ των ηγετικών παραγόντων του «Δικτύου» και στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξελέγη μόλις πέμπτος από το τέλος. Ανεξάρτητα από τα αρνητικά αντανακλαστικά των οπαδών του «μεσαίου χώρου» και του «κοινωνικού κέντρου» που .........

......... πολέμησαν παρασκηνιακά την εκλογή μελών της οργάνωσης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ένα είναι γεγονός:πλέον το «Δίκτυο 21» διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ιδεολογική ζύμωση και θεωρείται βέβαιον ότι θα επηρεάσει σημαντικά τη στρατηγική του κόμματος, ειδικά όταν έλθουν τα εθνικά θέματα πιο έντονα στο προσκήνιο.
Η πολεμική που ασκήθηκε κατά του κ. Κρανιδιώτη ανέδειξε μια έντονη ιδεολογικοπολιτική διαμάχη στο παρασκήνιο της ΝΔ. Ειδικά μετά την ομιλία του στο συνέδριο, όπου μίλησε υπέρ του νέου πατριωτισμού με πολύ σκληρό ύφος, δημιουργήθηκε αναστάτωση, κυρίως στο «καραμανλικό» σύστημα που είδε μια νέα τάση να προβάλλει στο εσωτερικό του κόμματος. Πολλοί θυμήθηκαν και άρθρο του κ. Κρανιδιώτη μετά την εσωκομματική νίκη του κ. Σαμαρά, όπου σημείωνε: «Η εποχή της “πολιτικής ορθότητας” τελειώνει. Οι Ελληνες επέστρεψαν».

Πολλά μέλη του «Δικτύου 21» ενεργοποιήθηκαν στη ΝΔ λίγο πριν και μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, αφού πάντα τον έβλεπαν με θετικό μάτι και υποστήριζαν τις θέσεις και τις προτάσεις του, ενώ ηγετικά στελέχη της οργάνωσης συνδέονται πολιτικά μαζί του. Ενα ακόμη σημαντικό και ηγετικό στέλεχος του «Δικτύου» είναι και ο δικηγόρος κ. Δ. Καραχάλιος που είναι επικεφαλής της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας και Κόμματος της ΝΔ με έδρα τη Ρηγίλλης. «Διεσώθη ο κεντρώος και φιλελεύθερος χαρακτήρας του κόμματος» έλεγαν μετά το 8ο Συνέδριο της ΝΔ συνεργάτες του κ. Δ. Αβραμόπουλου , ενώ οι «καραμανλικοί» μιλούσαν για την «ήττα των σκληροπυρηνικών» που δεν κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στην ΠΕ της ΝΔ. Η αντικειμενική προσέγγιση έμπειρων κομματικών στελεχών είναι ότι ο λόγος του κ. Κρανιδιώτη, που εξέφρασε όλο αυτό το ιδεολογικό ρεύμα στο εσωτερικό της ΝΔ, τρόμαξε πολλούς. Μετά τη μη εκλογή του άρχισε στο Διαδίκτυο ένας καταιγισμός μηνυ μάτων συμπαράστασης και απαξίωσης της νοοτροπίας που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Τα στελέχη του «Δικτύου», τα οποία στήριξαν και στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ τον κ. Κ. Χατζή για πρόεδρο (ο οποίος τελικά ηττήθηκε), επιχειρούν να αλλάξουν τις ιδεολογικές ισορροπίες στο κόμμα και να αναδείξουν έναν πιο εθνικοπατριωτικό τόνο. Οι ιδέες τους φοβίζουν πολλά στελέχη που στηρίζουν τον κ. Σαμαρά, αλλά δεν ήταν ποτέ στενά συνδεδεμένα μαζί του και απλώς ενσωματώθηκαν στη «νέα εποχή». Χαρακτηρίζονται εξωσυμβατικοί δεξιοί και ανατρεπτικοί, αν και άλλα στελέχη της ΝΔ τούς χαρακτηρίζουν, όπως έλεγαν στο περιθώριο του συνεδρίου, «ακραίους» και «πατριδοκάπηλους» .

Οι ίδιοι δεν θα αναλάβουν θεσμικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να εκπροσωπηθούν σε ηγετικό επίπεδο στα όργανα του κόμματος. Διατηρούν δυνάμεις και στην ΠΕ, αφού αρκετά μέλη, κυρίως νέα που δεν είχαν σχέση με τον κυβερνητισμό της ΝΔ, συμφωνούν μαζί τους. Θα αποτελούν ουσιαστικά την «ομάδα κρούσης» της νέας ηγετικής ομάδας εν όψει των εξελίξεων στα εθνικά θέματα, όπου ο κ. Σαμαράς θα υψώσει υπέρμετρα τους τόνους, αφού αυτό είναι το μόνο πεδίο ουσιαστικής και βάσιμης αντιπολίτευσης. Εξάλλου εκτίμηση είναι πως οτιδήποτε έχει το επόμενο διάστημα εθνοκεντρική αναφορά θα κερδίζει πόντους, αρκετούς από τους οποίους θα επιχειρήσει, όπως εκτιμάται, να εξασφαλίσει και το «Δίκτυο», που θα είναι μέρος της κινηματικής διαδικασίας την οποία ξεκίνησε με την εκλογή του κ. Σαμαρά.

ΟΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΔΙΚΤΥΟΥ»
«Στόχος του “Δικτύου 21” είναι η δημιουργία μετώπου κατά του ενδοτισμού και όσων ενοχοποιούν τον πατριωτισμό»είχαν τονίσει τον Δεκέμβριο του 1997 ο νυν σύμβουλος του κ. Σαμαρά ο κ. Λαζαρίδης και ο καθηγητής κ.Σαράντος Καργάκος . Το “Δίκτυο 21” είναι εθνικοπατριωτική οργάνωση με σκληρές θέσεις,κυρίως στα εθνικά θέματα. Στο παρελθόν κινητοποιήθηκε πολύ έντονα με την υπόθεση Οτσαλάν και κατά του Σχεδίου Αναν στην Κύπρο, ενώ τα μέλη του είναι σε διαρκή πόλεμο με στελέχη του αριστερού χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :