Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ο φιλάνθρωπος Βill Gates

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς προσφέρει 1,5 δισ. δολάρια σε ένα νέο πρόγραμμα του ΟΗΕ που έχει στόχο να δώσει στις γυναίκες και τα παιδιά όλου του κόσμου πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες.
«Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πάντα τελευταίοι στην προτεραιότητα για θέματα υγείας. Είναι ηθικά απαράδεκτο [...] Είναι πραγματικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα στην Ουάσινγκτον.
«Η προσφορά ισχυρής στήριξης από ένα ίδρυμα όπως αυτό της Μελίνα και του Μπιλ Γκέιτς είναι ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο για μένα» είπε σύμφωνα με το Reuters.
Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει ευρείες πρωτοβουλίες για τις γυναίκες και τα παιδιά, σε αντιδιαστολή με... τα επιμέρους προγράμματα που εστιάζονται σε ένα πρόβλημα κάθε φορά, για παράδειγμα το AIDS και τον υποσιτισμό.
Στη διάσκεψη της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο αργότερα τον Ιούνιο, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πιέσει για την παροχή κρατικών κονδυλίων 15 δισ. δολαρίων.
«Δεν αποκλείεται να χρειαστούμε επιπλέον 45 δισ. έως το 2015» πρόσθεσε.
Η Μελίντα Γκέιτς, σύζυγος του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Microsoft,  επισήμανε πάντως ότι η ευθύνη βαραίνει περισσότερο τις κυβερνήσεις παρά τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Για να είναι αποτελεσματικό [το πρόγραμμα] θα χρειαστεί χρηματοδότηση μεγάλης κλίμακας από τις κυβερνήσεις» δήλωσε.
Διευκρίνισε επίσης ότι η νέα δωρεά του 1,5 δισ. δολαρίων, η οποία θα διατεθεί σταδιακά σε διάστημα πέντε ετών, «έρχεται να προστεθεί στα κονδύλια που ήδη διαθέτουμε για εμβόλια και για την καταπολέμηση της διάρροιας και της ελονοσίας»
Η Γκέιτς αναφέρθηκε σε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η πρόοδος είναι εφικτή:
Τον Απρίλιο, έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έδειχνε ότι η θνησιμότητα των γυναικών και των παιδιών σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί κατά 35% κατά μέσο όρο.
Τον Μάιο, η ίδια ομάδα διαπίστωνε ότι οι θάνατοι νηπίων κάτω των 5 ετών μειώθηκαν από τους 11,9 εκατομμύρια το 1990 στους 7,7 εκατομμύρια το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια :