Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ο Άκης δεν ήταν μόνος

Μια παρέα παλαιών Πασόκων τα έπινε το μεσημέρι της Τρίτης σε εστιατόριο του κέντρου. «Αυτή τον έφαγε, αυτή», ακουγόταν που και που ανάμεσα σε αναστεναγμούς. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβεις ότι οι αναστεναγμοί ήταν για τον Άκη και αυτή που τον έφαγε ήταν η τελευταία γυναίκα του, η Βίκυ Σταμάτη. Την έχω ξανακούσει αυτή την θεωρία. Την έλεγε συχνά στους δημοσιογράφους ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Τον θυμάστε; Δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι ο Πρόεδρος μπορεί να έσφαλε και είχε εφεύρει την θεωρία της... πλανεύτρας Δήμητρας. Ότι ο Αντρέας ξελογιάστηκε από την νεαρά αεροσυνοδό και υπό την επήρεια του έρωτά του, έκανε ό,τι έκανε (ροζ βίλα και τα συναφή).
Γενικότερα στην ελληνική ιστορία το σενάριο της πλανεύτρας γυναίκας παίζει πολύ. Είναι σχεδόν το ίδιο δημοφιλές με το σενάριο «πέσαμε από τα σύννεφα». Έπεσε από τα σύννεφα το ΠΑΣΟΚ ακούγοντας ότι ο Άκης έχει και ένα και δύο και τρία και τέσσερα αρχοντικά. Έπεσαν από τα σύννεφα οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες, το ΣΔΟΕ, οι ψηφοφόροι του στη Θεσσαλονίκη… Οι περισσότεροι άλλωστε δεν θυμούνται καλά καλά ποιος είναι ο Άκης. Και είναι ζήτημα αν τους έχουν μιλήσει ποτέ ή αν θα τον αναγνώριζαν στον δρόμο. Για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βγήκαν την Δευτέρα στα βραδινά τοκ-σόου ο Άκης είναι «ένας πρώην Βουλευτής» ή στην καλύτερη περίπτωση «ένας πρώην υπουργός», έτσι τον ανέφεραν. Και δεν γύρισε ένας να τους πει ότι ο Άκης παρά λίγο να γινόταν πρωθυπουργός (τους) το 1996. Εβδομήντα πέντε Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέμεναν μέχρι τέλους να τον κάνουν πρωθυπουργό. Ήταν τότε που οι περισσότερες εφημερίδες τον ανέφεραν ως τον φυσικό διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ελπίζω να τα θυμάστε όλα αυτά. Στην πρώτη μάλιστα ψηφοφορία για την εκλογή πρωθυπουργού ισοψήφησε με τον Σημίτη. Αν εκείνη την ημέρα ένα ακόμη Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ψήφιζε τον Άκη τότε αυτός θα γινόταν Πρωθυπουργός. Τα αναφέρω όλα αυτά όχι για να σας πω από τι γλυτώσαμε το 1996 αλλά για να θυμίσω σε όλους μας ότι ο Άκης δεν ήταν ποτέ μόνος του. Όλοι αυτοί που σήμερα φέρονται να εμπλέκονται σε μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα δεν ήταν επίσης ποτέ μόνοι τους. Ας σταματήσουμε λοιπόν να αναζητάμε γυναίκες διαόλους και ας πάψουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα. Ας δεχτούμε ότι τους εκλέξαμε, τους εκθρέψαμε, τους χειροκροτήσαμε, τους ανεχτήκαμε. Αν δεν το παραδεχτούμε δεν θα το ξεπεράσουμε ποτέ. Ρωτήστε και τους ψυχιάτρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :