Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Είναι ο Σαμαράς ένας πολιτικός που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση;

Το συνέδριο της ΝΔ που έγινε το σαββατοκύριακο είχε προαναγγελθεί ως κομβικό στην ιστορία του κόμματος.
Ο νέος πρόεδρος και τα στελέχη του μιλούσαν για μια νέα αφετηρία μετά τη συντριβή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Υπόσχονταν ότι αυτό το συνέδριο θα ήταν το φόρουμ διαλόγου από το οποίο θα προέκυπτε η νέα πολιτική και η νέα στρατηγική του κόμματος,θα ξεκαθάριζε το ιδεολογικό του στίγμα και θα γινόταν η αυτοκριτική για τα λάθη της διακυβέρνησης Καραμανλή.
Θα έδινε με πειστικό τρόπο την απάντηση στο τι πήγε στραβά την περίοδο 2004-2009, ποιοί έφταιξαν και τι αλλάζει ώστε οι πολίτες να εμπιστευθούν ξανά τη ΝΔ.
Αντ' αυτών το 48ωρο του συνεδρίου αναλώθηκε σε πανηγυρικές ομιλίες με τις γνωστές γενικόλογες προσεγγίσεις χωρίς καν να αγγίξει αυτά που η ΝΔ και ο τόπος έχει ανάγκη. Αυτοκριτική δεν υπήρξε ούτε για τα προσχήματα. Λες και ξεχάστηκε κιόλας η συντριβή του Οκτωβρίου. Ο Κ. Καραμανλής παραβρέθηκε και όπως είχε σχεδιαστεί έγινε δεκτός με ρίγη ενθουσιασμού! Αρα κανείς και τίποτα δεν έφταιξε. Και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος δεν... καταδέχθηκε να μιλήσει,να πει κάτι για όσα του καταμαρτυρούν, κάτι για όσα υφίστανται οι Ελληνες αυτό τον καιρό και για τα οποία προφανώς έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου δεν προέκυψε τίποτα νέο. Κάτι που να κάνει την κοινωνία που δοκιμάζεται να στρέψει το βλέμμα της προς τη ΝΔ. Καμία νέα ιδέα, καμία νέα πολιτική πρόταση, τίποτα που να δείχνει ότι το κόμμα έχει αλλάξει.
Τη "λύση" έδωσε το μνημόνιο. Ηταν το "γήπεδο" για την απαραίτητη σφοδρή κριτική προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΛΑΟΣ και τη Ντ. Μπακογιάννη. Βέβαια όπως ομολόγησε ο κ. Σαμαράς ακόμα και εάν έρθει στην εξουσία δεν θα καταργήσει. Αλλά μας διαβεβαίωσε ότι θα το εφαρμόσει με άλλο... μείγμα.
Το ποιό είναι αυτό το μείγμα παραμένει εξαιρετικά ασαφές. Το ίδιο ασαφή παρέμειναν όλα. Τα σκάνδαλα και οι γαλάζιοι εμπλεκόμενοι, οι θέσεις της ΝΔ για τα εθνικά θέματα στο νέο τοπίο που δημιουργείται, η άποψη της για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, την ανάπτυξη και όλα τα υπόλοιπα.
Γενικολογίες και αοριστίες για να μη χαλάσουν οι ισορροπίες.
Εις ότι αφορά την κοινωνία λοιπόν δυστυχώς δε μάθαμε τίποτα καινούριο για τις θέσεις της υπό τον Α. Σαμαρά ΝΔ.(εαν βέβαια υπάρχει κάτι καινούργιο).
Εις ότι αφορά τα εσωκομματικά το συνέδριο ήταν επιτυχημένο. Εξέλεξε νέα όργανα που ελέγχονται πλήρως από φίλα προσκείμενους στο νέο πρόεδρο για να μπορεί απρόσκοπτα να περνά τις θέσεις του.
Εν κατακλείδι σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον τόπο,και με μιά κυβέρνηση που σε μείζονα ζητήματα δείχνει αμήχανη και χωρίς συνοχή,η ΝΔ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτή της αναγέννησης. Εκανε ένα συνέδριο που δεν κατάφερε να παράξει πολιτικές θέσεις αλλά μόνο κομματικές γραμμές.
Είχε εξαιρετικό τηλεοπτικό "στήσιμο" με αμερικανικού τύπου σκηνοθεσία,με πρόσωπα νέων ανθρώπων γύρω από τον αρχηγό,σωστά χρώματα,τον απαραίτητο ενθουσιασμό αλλά ηχηρή έλλειψη πολιτικής και αυτοκριτικής.
Αν ο Αν. Σαμαράς συνεχίσει τη διαχείριση αντί της ρήξης,των ανατροπών και του ανοίγματος στην κοινωνία,ίσως δικαιώσει αυτούς-ακόμα και από το στενό του κύκλο-που λένε ότι δεν έχει αντιληφθεί πως είναι παντοδύναμος αρχηγός ενός κόμματος εξουσίας και όχι επικεφαλής ενός μικρού δεξιού σχηματισμού.
Και επειδή ο πολιτικός χρόνος μετρά πια πολύ γρήγορα και το πρόσφατο παρελθόν της ΝΔ είναι βαρύ,οι ευκαιρίες που θα έχει δε θα είναι πολλές. Από αυτόν εξαρτάται αν θα τις αξιοποιήσει για το δικό του αλλά και καλό του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :