Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Οι κούκλες κέρδισαν πάλι την καρδιά μας

Τα παιχίδια κάνουν τους μεγάλους να αισθάνονται παιδιά και τα παιδιά να σκέφτονται σαν μεγάλοι
Εντεκα χρόνια από τη δημιουργία του «Τoy Story 2» και 15 από το «Τoy Story» που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου το 1995, θα περίμενες ότι το αποτέλεσμα μιας τρίτης ταινίας κινουμένων σχεδίων με τους ίδιους ήρωες θα ήταν «κουκιά μασημένα». Και όμως το «Τoy story 3» (που προβάλλεται σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη μορφή) είναι πραγματικό αριστούργημα. Με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Λι Ανκριτς, ευφυές επιτελείο σχεδιαστών και σεναριογράφων της κορυφαίας εταιρείας κινουμένων σχεδίων Ρixar, οι τρισαγαπημένες κούκλες που .........

....... μιλούν, σκέφτονται και νιώθουν ανθρώπινα (όταν δεν βρίσκονται ανάμεσα σε ανθρώπους) κέρδισαν και πάλι την καρδιά μας.

Στην εν λόγω ιστορία το θέμα βοηθάει αρκετά. Τι μπορεί να συμβεί στις παιδικές κούκλες όταν οι ιδιοκτήτες τους μεγαλώσουν; Μια θέση στο πατάρι- αν όχι ο κάδος απορριμμάτων και εν συνεχεία οι χωματερές. Φανταστείτε λοιπόν τις κούκλες να ξέρουν πού πρόκειται να καταλήξουν.

Ο τρόμος του καουμπόι Γούντι, του αστροναύτη Μπαζ, του γουρουνιού Χαμ, του δεινόσαυρου Ρεξ και των λοιπών φίλων θα τους αναγκάσει να σκεφτούν με προσοχή το μέλλον τους. Το, δε, δωμάτιο όπου θα συνυπάρξουν με τα ασυγκράτητα, «αιμοβόρικα» νήπια είναι σαν κελί βασανιστηρίων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά (και εδώ φαίνεται πόσο πανέξυπνο είναι το επιτελείο των σεναριογράφων της Ρixar), οι κούκλες έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν και τον εχθρό της δικής τους πλευράς. Εναν δαιμόνιο αρκούδο κούκλο που μυρίζει φράουλα και φέρει πολύ σοβαρά προβλήματα από το τραυματικό παρελθόν του. Θάνατος, φιλία, αφοσίωση.

Εννοιες που σπανίως βγαίνουν τόσο λιτά και ουσιαστικά στις ταινίες και μάλιστα χωρίς ψευδοηθικολογίες ή με τον δείκτη προτεταμένο. Μπράβο στην Ρixar που με τις έξοχες ταινίες της κάνει τους μεγάλους να αισθάνονται παιδιά και τα παιδιά να σκέφτονται σαν τους μεγάλους. Ρεκόρ εισπράξεων
Το 1995, το φιλμ «Τoy Story» έγραψε κινηματογραφική ιστορία ως η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και προτάθηκε για Οσκαρ σεναρίου. Κατέκτησε την κορυφή του box office με εισπράξεις 362 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως. Το 1999, η συνέχειά της «Τoy Story 2» έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ εισιτηρίων (245 εκατ. δολάρια εισπράξεις στην Αμερική και 485 εκατ. δολάρια σε όλον τον κόσμο).

Δεν υπάρχουν σχόλια :