Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ανοίγει τις πύλες της η Έκθεση “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ – Ιστορία – Αρχαιολογία - Μύθος”


Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου
Ανοίγει τις πύλες της η Έκθεση “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ – Ιστορία, Αρχαιολογία, Μύθος”, το Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 και ώρα 19:30, στο χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου “ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΝ” στο Λιτόχωρο. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιήσει η Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.
Η υλοποίησή της έκθεσης βασίστηκε σε μια ιδέα του .....

....Καθηγητού Αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή και περιλαμβάνει φωτογραφίες από τοπία της Μακεδονίας, από το χειρόγραφο μυθιστόρημα του Μ. Αλεξάνδρου, που αναφέρεται ως Κώδικας 5 και βρίσκεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας.
Η έκθεση διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, τον Δήμο Λιτοχώρου και τους Φίλους του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος. Την επιμέλεια της Έκθεσης έχουν οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, Μπέττυ Παρτσαλίδου και Αναστασία Φιλιπποπούλου και τις δημόσιες σχέσεις η Ελπίδα Παπαδοπούλου.

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ - ΜΥΘΟΣ

Ιστορία

Την άνοιξη του 334 π.Χ., ο Αλέξανδρος σε ηλικία 22 ετών, ξεκίνησε να αλλάξει τον κόσμο με 30.000 οπλίτες, 5.000 ιππείς, 160 τριήρεις και πολλά φορτηγά πλοία. Πέθανε το 323 π. Χ., σε ηλικία μόλις 33 ετών. Μέσα σε δέκα χρόνια:

Κατέκτησε την Ασία διασχίζοντας πεδιάδες, δύσβατες οροσειρές, αδιαπέραστα ποτάμια, τρικυμισμένες θάλασσες.
Εκπόρθησε άπαρτα οχυρά με την τεχνική, την τεχνολογική και τη μηχανική υποστήριξη του επιτελείου των τεχνικών του.
Χάραξε νέα δίκτυα συγκοινωνίας ανοίγοντας δρόμους και σήραγγες, κτίζοντας γεφύρια στη στεριά και ναυστάθμους στη θάλασσα.
Χαρτογράφησε περιοχές, από όπου περνούσε, σε στεριά και θάλασσα.
Μελέτησε τη χλωρίδα και την πανίδα κάθε τόπου και μετέφερε ζώα, φυτά και μεταλλεύματα από την Ασία στη Μακεδονία και αντίστροφα.
Επέβαλε ενιαία νομισματική πολιτική και τη χρήση του δεκαδικού συστήματος.
Διεθνοποίησε το εμπόριο.

Αρχαιολογία

Η αρχαιολογική σκαπάνη, μεθοδικά και ακούραστα, φωτίζει ολοένα και περισσότερο την ιστορία. τα ευρήματα που συνεχώς έρχονται στο φως, ακόμη και στους πιο απομακρυσμένους τόπους (Αφγανιστάν - Πακιστάν - Περσικός Κόλπος κ.α.), παρέχουν αδιάψευστες αποδείξεις για την παρουσία του Αλεξάνδρου και την πολιτιστική επίδρασή του στους λαούς όλων αυτών των περιοχών.

Μύθος

Μεταξύ 3ου αιώνα π.Χ. και 3ου αιώνα μ. Χ., οι περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις μακρινές χώρες αποτέλεσαν τη βάση μιας φανταστικής διήγησης της ζωής του, που είναι γνωστή ως Μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου. Η τεράστια δημοτικότητα του κειμένου μαρτυρείται από το γεγονός ότι μεταφράστηκε σε όλες τις σημαντικές γλώσσες, μεταξύ άλλων τη λατινική, την αρμενική, τη συριακή, την κοπτική, την αιθιοπική, τη σερβική, την αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική και την εβραϊκή. Το ελληνικό Μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου σώζεται σε δεκαοχτώ χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 11ο μέχρι και τον 16ο αιώνα. Μόνο ένα από αυτά τα χειρόγραφα αποτελεί πολυτελή έκδοση του κειμένου με εκτεταμένη εικονογράφηση. Αυτό το χειρόγραφο βρίσκεται σήμερα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, αναφέρεται ως Κώδικας 5 και αρχίζει με την εικόνα του αυτοκράτορα που το παρήγγειλε. Ομάδα τριών καλλιτεχνών ζωγράφισε τις περίτεχνες εικόνες του χειρόγραφου με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Τον 17ο αιώνα οι Τουρκοβενετικοί πόλεμοι (1645 - 1669) και η επακόλουθη απώλεια της Κρήτης είχαν ως αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός Ελλήνων προσφύγων να καταφύγουν στη Βενετία, όπου έφεραν μαζί τους χειρόγραφα, εικόνες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, πολλά από τα οποία δώρισαν τελικά στην Ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας. Είναι πιθανόν ο Κώδικας 5 να περιήλθε στην κατοχή της Αδελφότητας ως μια τέτοια δωρεά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :