Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η Ν.Δ. έτοιμη για Τάε Κβον Ντο...

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Συνέδριο βλέπουν γαλάζια στελέχη

Με την προσδοκία ότι η Ν.Δ. θα καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, αρχίζει σήμερα το απόγευμα το 8ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο επιτελικά γαλάζια στελέχη δεν αποκλείουν να μετατραπεί και σε πεδίο για ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» εάν η νέα ηγεσία της βρεθεί αντιμέτωπη με εσωκομματικές προκλήσεις.
Τα ίδια στελέχη προεξοφλούν ότι οι 4.000 σύνεδροι θα επιβεβαιώσουν την κυριαρχία του Αντώνη Σαμαρά στο κόμμα, η οποία θα καταγραφεί μέσα από τις κάλπες για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής (στο εξής Πολιτική Επιτροπή). Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί αναγκαίο να αποσαφηνίσει το Συνέδριο το... ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, δίνοντας έμφαση στις αρχές του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» και αποκηρύσσοντας το ιδεολόγημα του λεγόμενου «μεσαίου χώρου», ενώ στενοί συνεργάτες του προαναγγέλλουν άμεσες αλλαγές στην κομματική πυραμίδα, αρχής γενομένης από την εκλογή νέου γραμματέα και τον «ανασχηματισμό» της «σκιώδους» κυβέρνησης (τομεάρχες).
Με εισήγηση του Α. Σαμαρά, οι γαλάζιοι σύνεδροι θα κληθούν να εγκρίνουν και τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί η κομματική ηγεσία. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι θα διενεργείται τακτικό Συνέδριο ανά διετία, καθώς και η μετονομασία της Κεντρικής Επιτροπής σε Πολιτική Επιτροπή και του Πολιτικού Συμβουλίου σε Εκτελεστική Γραμματεία. Ακόμη, τα μέλη της νέας Πολιτικής Επιτροπής θα μειωθούν από 500 σε λιγότερα από 200, ενώ ο γραμματέας του οργάνου θα μπορεί να εκλεγεί βουλευτής μόνον μέσα από τη λίστα Επικρατείας. Το Πολιτικό Συμβούλιο (Εκτελεστική Γραμματεία) θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος. Τα 7 θα εκλέγονται από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι στελέχη με θεσμικό ρόλο στο κόμμα.
Με στόχο την «επανεκκίνηση» της Ν.Δ. έχει οριστικοποιηθεί και η μεταστέγαση (από το φθινόπωρο) των κεντρικών γραφείων του κόμματος από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης σε νέο κτίριο επί της Λεωφόρου Συγγρού. Στη Ρηγίλλης, πάντως, δεν θα μπει «λουκέτο», καθώς σε αυτό θα διατηρηθεί γραφείο του προέδρου του κόμματος.

Τα καρφιά
«Καλή επιτυχία» στο Συνέδριο της Ν.Δ. ευχήθηκε χθες και η διαγραφείσα βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά συνόδευσε τις ευχές της με «καρφιά» για την τακτική που ακολουθεί ο Α. Σαμαράς. «Εύχομαι η Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει την πολιτική της την οποία πιστεύει ως σωστή και όχι ως μια ρητορική», είπε και συνέστησε στη Ρηγίλλης «να μη χτίσει στη λογική του ώριμου φρούτου και πάνω στην καταστροφή της Ελλάδος» γιατί αυτό, κατέληξε, «θα είναι θανάσιμο λάθος από ένα μεγάλο κόμμα».
Οι εσωκομματικές τριβές και η γκρίνια για την τακτική του κόμματος, εξάλλου, συνεχίστηκαν αμείωτες και τις παραμονές του Συνεδρίου, δημιουργώντας προβληματισμό στο κομματικό επιτελείο για το κλίμα που θα επικρατήσει την Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο. «Είναι πλήγμα για τη Ν.Δ. που δεν έχει στους κόλπους της την Ντόρα Μπακογιάννη... Αλλού τα πήγε καλά ο Σαμαράς, αλλού έχω άλλη άποψη. Ο Σαμαράς ήταν εκτός Ν.Δ. αλλά και έξω από το πολιτικό σκηνικό για πολλά χρόνια, ας του δείξουμε ανοχή...», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες (Μega) ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ αιχμηρός ήταν και για το ενδεχόμενο να αλλάξει εκ βάθρων η Ν.Δ. «Τα ιστορικά κόμματα δεν αλλάζουν ούτε σύμβολα ούτε όνομα ούτε τη βασική τους ιδεολογία», υποστήριξε.
«Η Ν.Δ. πρέπει να ξαναβρεί τον βηματισμό της και να καταστεί ένα ανοιχτό πολυσυλλεκτικό κόμμα», ήταν η αιχμή του Αρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο (Σκάι) για «συνέδριο επιβίωσης» για το κόμμα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε (Θέμα 98,9) ότι είναι αναγκαίο η αξιωματική αντιπολίτευση «να αποσαφηνίσει όχι τόσο την ιδεολογική της ρητορική όσο τις πρακτικές πολιτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια :