Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Σε αμηχανία η ΝΔ

Οι τραγικές πολιτικές επιδόσεις της ΝΔ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και η συρρικνούμενη επιρροή της στο εκλογικό σώμα έχουν θορυβήσει τη Ρηγίλλης. Κάθε δήλωση του περιβάλλοντος περί τον αρχηγό της ΝΔ εκπέμπει ιδιαίτερη ανησυχία και έκδηλο εκνευρισμό. Γίνεται μάλιστα μια συντονισμένη προσπάθεια ευρέσεως "αποδιοπομπαίων τράγων" στους οποίους θα χρεωθεί η κακοφορμισμένη εικόνα της ΝΔ. Πρώτος στόχος, φυσικά, η κα Μπακογιάννη.
Βεβαίως το πρόβλημα της ΝΔ δεν έγκειται στις κινήσεις της όποιας κας Μπακογιάννη, αλλά στις ίδιες τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας της. Οι σαφείς αναφορές του κ. Σαμαρά περί ιδεολογικής καθαρότητος, λυπούμαι που το αναφέρω, αλλά παραπέμπουν σε συνειρμούς λογικές "ολοκληρωτικών" καθεστώτων.
Επίσης, οι αναφορές του Προέδρου της ΝΔ περί κακού "νεοφιλελευθερισμού" τον φέρουν συμπλέοντα με την κυρίαρχη ιδεοληψία της κρατικιστικής αριστεράς. Προσφάτως μάλιστα, επρόσθεσε στην ρητορική του τον αφορεσμό και του "μεσαίου χώρου". Οι επιλογές αυτές δεν είναι συνεπείς με την... πολυσυλλεκτική παράδοση της ΝΔ, και αποτελούν μια περιχαράκωση στα στενά πλαίσια της παλαιοκομματικής λαϊκής δεξιάς (επιλογές που κάνουν να νοιώθει άβολα ακόμη και την Καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, που τον εστήριξε).
Έτσι, ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ έστειλε σαφές μήνυμα σε φιλελεύθερους και κεντρώους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη ΝΔ.
Μόνη τους επιλογή είναι είτε να αποχωρήσουν ή να ασπασθούν τις ξεπερασμένες λογικές της κρατικοδίαιτης λαϊκής δεξιάς... Είναι ένα σαφές δίλλημα που δεν το έθεσε, φυσικά, καμμία κυρία Μπακογιάννη.
Αν μάλιστα παρατηρήσετε και την πολιτική του κ. Καρατζαφέρη (που όπως πάντα λειτουργεί καιροσκοπικά ευφυώς) αντιλαμβανόμενος την πολιτική μοναξιά που θα οδηγήσουν την ΝΔ οι επιλογές της ηγεσίας της, έστριψε το δικό του σκάφος από τα νερά της λαϊκής δεξιάς, στον κεντροδεξιό χώρο, ελπίζοντας να αλιεύσει τις όποιες διαρροές από τη ΝΔ, πριν οδηγηθούν στο ΠΑΣΟΚ. Επιχειρεί, δηλαδή, να λειτουργήσει ως buffer zone.
Αυτά προφανώς και δεν τα αντιλαμβάνεται ο κ. Σαμαράς και οι συμβουλοί του, εντείνοντας την "αλβανοποίηση" της ΝΔ.
Τα χθεσινά μάλιστα αποτελέσματα της Έρευνας της Public Issue για τους Καθημερινή/ΣΚΑΪ που δίνει το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ 5% (ΝΑΙ, πέντε) στην ΝΔ στο ερώτημα "Ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη για τη χώρα;" δεν οφείλεται φυσικά στις όποιες επιλογές της κας Μπακογιάννη, αλλά στις αλλόκοτες επιλογές και ερασιτεχνικούς χειρισμούς της ανασφαλούς ηγεσίας της ΝΔ.
Πριν, λοιπόν, ρίξουμε το ανάθεμα της αποτυχίας σε "αποδιοπομπαίους τράγους" ας κοιτάξουμε να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :