Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Google: «Τα θαλασσώσαμε!»

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι τα θαλασσώσαμε». Αυτό δήλωσε ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν μετά την αποκάλυψη ότι τα αυτοκίνητα του Street View που συνέλεγαν στοιχεία για τις υπηρεσίες γεω-εντοπισμού της Google, συνέλεγαν «κατά λάθος» και προσωπικά δεδομένα που ανταλλάσσονταν μέσω ανοιχτών ασύρματων δικτύων.
Ο Μπριν παραδέχθηκε ότι παρόλο που η Google εφάρμοζε πολλούς εσωτερικούς ελέγχους, «προφανώς αυτό δεν εμπόδισε να συμβεί το λάθος αυτό».
Την περασμένη Παρασκευή, με κείμενο που ανήρτησε στο μπλογκ της, η Google παραδέχθηκε ότι... τα αυτοκίνητα του Street View που κυκλοφορούσαν για λογαριασμό της σε περισσότερες από τριάντα χώρες, τα τελευταία τρία χρόνια, συνέλεγαν και δεδομένα από τα ανοιχτά ασύρματα δίκτυα τα οποία ήταν στην ακτίνα λήψης τους, παρά το γεγονός ότι στα τέλη Απριλίου είχε διαβεβαιώσει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και την κοινή γνώμη πως δεν καταγράφει κανένα απολύτως δεδομένο.
Η ομολογία αυτή γίνεται την ίδια ώρα που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνα, ύστερα από σχετική εισήγηση αμερικανών γερουσιαστών και ινστιτούτου προστασίας καταναλωτών, προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσο συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητας η ενέργεια της Google να συλλέγει τα δεδομένα αυτά μέσω Wi-Fi.
Ανάλογες ενέργειες για το ίδιο ζήτημα ξεκίνησαν οι αντίστοιχες αρχές σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :