Σε παζάρι για την διάσωσή του βρίσκεται ο Καραμανλής. Βλέποντας τις ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, κρίνει σκόπιμο -όσο ποτέ άλλοτε- να διατηρήσει την ασυλία που του παρέχει, έστω και με μειωμένη δοσολογία η νέα ηγεσία της Ρηγίλλης. Όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν τον πρώην πρωθυπουργό τις τελευταίες μέρες, έκαναν λόγο «περί ενός φοβισμένου τύπου που είναι σαν να περιμένει να κριθεί ένοχος». Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις τόσο στην Εξεταστική για το Βατοπέδι, όσο και τα όσα διαδραματίζονται στο πεδίο της οικονομίας, ότι φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Καραμανλή. Αν σ' αυτό προστεθεί και το αίτημα της κοινής γνώμης, σχετικά με την... καταδίκη, όσων ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για τον σύγχρονο πολιτικό δραπέτη.
Αυτό που φοβίζει τον Καραμανλή -και το παραδέχεται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του- είναι ότι «τα θέλω της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην φυλακή πολιτικούς». Επειδή, τις μεγαλύτερες ευθύνες για το κατάντημα της χώρας τις έχει η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι λογικό να φοβάται ακόμη και για την τύχη που του επιφυλάσσει η δικιά του μοίρα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει, ότι τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, έχουν καταλάβει ότι για να σωθεί το πολιτικό σύστημα πρέπει να «χυθεί αίμα».
Μια πρώτη κίνηση προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου. Στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, επί τω πλείστων, εμπλάκονται πρόσωπα που συνδέονται, έμμεσα ή άμεσα με τον Καραμανλή. Ο Αγγέλου, ήταν και παραμένει επί χρόνια ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, που έχει βάλει φαρδιά, πλατιά την υπογραφή του, είναι κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, που λέγεται ότι έφερε σε επαφή τον ηγούμενο Εφραίμ με το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν επί δέκα χρόνια το μάτι και το αυτί του Καραμανλή. Φυσικά, στους παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τα ονόματα των πρώην υπουργών Γιώργου Βουλγαράκη και Αλέξανδρου Κοντού, οι οποίοι ως γνωστόν διατηρούσαν εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον Καραμανλή, όσο και με τον Ρουσόπουλο.
Η αποκάλυψη του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Αγγέλου για να υπογράψει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, έπεσε σαν βόμβα στην πλατεία Μαβίλη. Ο Καραμανλής και οι συν αυτών προσπαθούσαν να μαζέψουν τα ασημαζεύτα. Έγιναν διάφορες παρεμβάσεις, προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Αγγέλου υποστήριξε ότι με τον Δούκα δεν επικοινώνησε τον Ιούνιο, αλλά τον Ιούλιο του 2004, μετά τις ανταλλαγές και μετά την επιστολή με τις αντιδράσεις των φορέων της περιοχής. Παρότρυνε μάλιστα τον Δούκα να διαβάσει αυτή την επιστολή.
Ο Δούκας, πάντως υπήρξε αποκαλυπτικός μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, επισημαίνοντας ότι ο Γιάννης Αγγέλου, υπό την ιδιότητα του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, του τηλεφώνησε τον Ιούνιο του 2004 και του ζήτησε να εξετάσει το ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου κατά προτεραιότητα, προσθέτοντας ότι, εκείνη την περίοδο έμαθε για την όλη υπόθεση. Ο πρώην υφυπουργός ανέφερε ότι προκάλεσε την απορία του το γεγονός ότι "στην πρόσφατη κατάθεσή του -ο Αγγέλου- υποστήριξε ότι ήταν απλός σύμβουλος του Καραμανλή και όχι διευθυντής του πρωθυπουργικού του γραφείου" προσθέτοντας ότι πάντα οι σχέσεις τους ήταν θεσμικού χαρακτήρα. "Έχω πει από την πρώτη μου κατάθεση ότι το Μαξίμου γνώριζε από την αρχή όλη την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου" είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ερευνηθούν όλοι οι λογαριασμοί και όλες οι ροές χρημάτων στην επίμαχη υπόθεση.
Εντύπωση προκάλεσε και η κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος υποστήριξε ότι το θέμα των ανταλλαγών ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των υφυπουργών και δε συνδέεται ο ίδιος με αυτή την υπόθεση. Επί της ουσίας έδωσε τον Αντώνη Μπέζα. Ο Αλογοσκούφης είπε ακόμα ότι ανέλαβε την εποπτεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου μετά το 2007 για την αξιοποίηση και μόνο της δημόσιας περιουσίας και όχι για το θέμα των ανταλλαγών. Ο Γιώργος Βουλγαράκης από την πλευρά του φέρεται να υποστήριξε ότι όταν έδωσε τη συναίνεσή του για τις ανταλλαγές, δεν υπήρχε θέμα αρχαιολογικού χώρου.
Από τα όσα προέκυψαν από τις καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή βγήκε ένα συμπέρασμα. Ότι ο Καραμανλής και το σύστημα που διαχειρίστηκε εξουσία τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στην κυριολεξία με την πλάτη στο τοίχο. Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρώην πρωθυπουργός, τον οδηγεί στον ένα μετά τον άλλο εξευτελισμό. Για παράδειγμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν πίστευε ότι δεν υπήρχε θέμα να μπει σε περιπέτειες, ότι θα απέφευγε να ξεφτιλιστεί κατά την πρόσφατη ψηφοφορία για τα μέτρα.
Ο Καραμανλής έχει κάθε να θέλει την ασυλία του Σαμαρά. Και, αυτό γιατί χωρίς ασυλία στην προνακριτική μπορεί να βρεθεί χωρίς να το καταλάβει στον Κορυδαλλό. Ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε πανικό φάνηκε και κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος που είχε με την Ντόρα, όταν η πρώην υπουργός επικοινώνησε μαζί του για να τον ενημερώσει σχετικά με την στάση που θα κρατούσε στην επίμαχη ψηφοφορία για τα μέτρα. Ο Καραμανλής έδειχνε σαν χαμένος. «Θα διαγραφείς...» ήταν αυτό που είχε να πει στην Ψηλή, ο αρχιτέκτονας της χρεοκοπίας.
Το παζάρι με τον Σαμαρά έχει αρχίσει εδώ και μέρες. «Βάλε πλάτη και γω δεν θα το ξεχάσω» φέρεται να διεμήνυσε προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο προκάτοχός του. Οι άνθρωποι με τους οποίους στέλνει τα μηνύματα, δεν είναι άλλοι από τους Λευτέρη Ζαγορίτη και Μενέλαο Δασκαλάκη. Ότι θέλει να πει, τόσο αυτός, όσο και ο Αγγέλου, το λέει στα δύο πρωτοπαλίκαρα του Καραμανλισμού. Ο Σαμαράς που είναι σε δεινή θέση, όχι μόνο έχει μπει στην λογική της διαπραγμάτευσης, αλλά ήδη άρχισε να καλύπτει το ένα μετά το άλλο «έγκλημα», που είχε διαπράξει η κυβέρνηση της Ν.Δ. «Θέλει να κουκουλώσει όλες τις υποθέσεις» λένε γαλάζιοι βουλευτές που έχουν (ήδη) πάρει τα σχετικά μηνύματα.
Το ότι ο Σαμαράς παρέχει ασυλία στον Καραμανλή φάνηκε και από την στάση που κράτησαν οι νεοδημοκράτες βουλευτές, όταν ετέθη το θέμα της κατ' αντιπαράστασης κατάθεσης των Δούκα - Αγγέλου. «Δεν υπάρχει λόγος να κληθούν και οι δύο» ήταν η «γραμμή» που εισήλθε στην αίθουσα από τον Δένδια, ο οποίος κάνει απίστευτες κωλοτούμπες για να πείσει τον πρόεδρο Αντώνη, ότι μπορεί κάλλιστα να τον εντάξει στον κύκλο των πολύ στενών του. Ο λόγος που η Ρηγίλλης θέλησε να αποφύγει την μονομαχία Δούκα - Αγγέλου, είναι συγκεκριμένος. Φοβήθηκαν ότι ο πρώην υφυπουργός θα τελείωνε οριστικά τον Καραμανλή και το σύστημά του.
Το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για κάλυψη από τον Σαμαρά στον Καραμανλείκο προκύπτει εκτός των άλλων και από την σύνθεση της Εξεταστικής. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει μεταξύ των βουλευτών που θα μετείχαν στην Επιτροπή, να είναι και ο Ευριπίδη Στυλιανίδης. Ως γνωστόν ο συγκεκριμένος βουλευτής ανήκει σ' αυτούς που συνομιλούν σχεδόν καθημερινά με τον Αγγέλου και τουλάχιστον κάθε βδομάδα με τον Καραμανλή.
Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ προκρίνει την λύση Προανακριτικής τα όποια «κοινά σχέδια» είχαν καταστρώσει, Σαμαράς και Καραμανλής, εσχάτως έχουν ακυρωθεί. Και, αυτό γιατί τα περισσότερα από τα φυσικά πρόσωπα, που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στις περίεργες υποθέσεις, θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά την ζωή! Τα περισσότερα απ' αυτά τα πρόσωπα συνδέονται είτε συγγενικά, είτε σε επίπεδο συνεργατών με τον Καραμανλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε πριν από δύο μέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαμαρά, στην διάρκεια της οποία συζήτησαν και το θέμα της στάσης που θα πρέπει να κρατήσει η Ν.Δ. στις Προανακριτικές.
Το μεγάλο πρόβλημα για τον Καραμανλή δεν έχει ακόμη διαφανεί, αφού συνδέεται με την Εξεταστική στην Οικονομία. «Εκεί υπάρχει μπόλικο ψωμί» αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν διάφορες «περίεργες δουελειές». Ήδη, εκτός από τους φακέλους που έχουν συγκεντρώσει τα κυβερνητικά στελέχη, υπάρχουν και αρκετά στοιχεία που έχουν μαζέψει στελέχη της Ν.Δ., που είχαν εικόνα των «οργίων» που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή στα Δημόσια οικονομικά. Επειδή, ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η κινητικότητα που άρχισε να αναπτύσσεται σχετικά με την άρση της ασυλίας των πολιτικών προσώπων, ότι μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ, άρχισε να κάνει τις πρώτες επαφές. Και, πάλι, αυτός που θα χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα θα είναι ο Σαμαράς.
Το τρίτο πεδίο στο οποίο προκύπτει η συμφωνία ανάμεσα στον Σαμαρά και τον Καραμανλή, είναι η υπόθεση της Siemens. Εκεί, η Ν.Δ., άρχισε να κάνει τα κρυφά μάτια. Ενώ, στην αρχή ο πρόεδρος της Ν.Δ, έστελνε το μήνυμα ότι προτίθεται να «εκτελέσει» όποιον εμπλέκεται, εσχάτως έχουν χαμηλώσει οι τόνοι. Κάποιοι, αποδίδουν την κωλοτούμπα της Ρηγίλλης, στο γεγονός ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκεται ο Μιχάλης Λιάπης. Ο Σαμαράς δεν ξεχνά ότι ο πρώην υπουργός και ξάδερφος του Καραμανλή, είχε βάλει γερή πλάτη πριν από τις εσωκομματικές εκλογές. Από συγκεκριμένες πηγές υπάρχουν υποψίες ότι είχε γίνει και σχετική συμφωνία.
Πάντως, από την εξέλιξη της όλης ιστορίας ο Σαμαράς είναι διπλά χαμένος. Πρώτον γιατί είναι αναγκασμένος να υπερασπιστή το χειρότερο σύστημα της Ν.Δ. και δεύτερον, γιατί ήδη έχει καταρρεύσει το μύθος που καλλιεργούσαν τα παπαγαλάκια του, σχετικά με την εμπλοκή της Ντόρας Μπακογιάννη στην υπόθεση της Siemens. Το γεγονός ότι η Ψηλή αποφάσισε να διαχωρίσει την θέση της από την ηγεσία της Ν.Δ., εν μέσω Εξεταστικών Επιτροπών, δείχνει ότι δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Στη περίπτωση που θα είχε την παραμικρή υποψία, όχι μόνον δεν θα αποτολμούσε την σύγκρουση, αλλά απεναντίας θα αναζητούσε τρόπους να τα βρει με τον Σαμαρά. Αυτό δηλαδή που επιχειρεί ο Καραμανλής, ο οποίος θέλει να εξασφαλίσει ασυλία.
Εκείνο που άρχισαν να φοβούνται στην Ρηγίλλης είναι το ενδεχόμενο να απασφαλίσει η οικογένεια Μητσοτάκη. Αν γίνει αυτό τότε, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, οι Σαμαράς και Καραμανλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου