Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Χρυσός Φοίνικας στον Ταϊλανδό Βεερασεθακούλ, στο φεστιβάλ Καννών

Το βραβείο καλύτερης ταινίας του 63ου φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε στον Ματιέ Αμαλρίκ για την ταινία του «Tournee».
Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Ζιλιέτ Μπινός. Εξάλλου, δύο είναι οι νικητές του βραβείου καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: εξ’ ημισείας μοιράστηκαν το βραβείο ο Ισπανός ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ για την ερμηνεία του στην ταινία «Biutiful» και ο Ιταλός Ελιο Τζερμάνο για την ερμηνεία του στην ταινία «Nostra Vita».
Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ απονεμήθηκε στο Γάλλο σκηνοθέτη Ξαβιέ Μποβουά για την ταινία του « Θεοί και Ανθρωποι».
Ο Χρυσός Φοίνικας με την απονομή του οποίου ολοκληρώθηκε το φετινό φεστιβάλ απονεμήθηκε στον... Ταϊλανδό Απίτσατπονγκ Βεερασεθακούλ για την ταινία του «Oncle Booonmee».

Η ταινία

Ο Ταϊλανδός σκηνοθέτης γεννημένος στην Μπανγκόκ Απίτσατπονγκ Βεερασεθακούλ, κέρδισε σήμερα τον Χρυσό Φοίνικα του 63ου φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών για την ταινία του «Uncle Boonmee», που αναφέρεται στο ανιμισμό (σ.σ.το δόγμα που ισχυρίζεται ότι τα πράγματα έχουν ψυχή. Πρόκειται για μια αρχαία δοξασία η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως μια εξήγηση για τη διαφορά που παρουσιάζουν τα ζωντανά με τα νεκρά πράγματα) στην ζούγκλα της Ταϊλάνδης και για έναν άνδρα που γιορτάζει για τις προηγούμενες ζωές του.
Η ταινία παρουσιάζει τις μυστικιστικές αναζητήσεις ενός ανθρώπου που σχετίζονται με την μετενσάρκωση αλλά και τις προσπάθειες του να επιβιώσει μέσα από τις αγροτικές του ενασχολήσεις.
Ο σκηνοθέτης, που έχει κερδίσει και άλλα βραβεία στο παρελθόν στις Κάννες, δήλωσε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ το μυαλό του ήταν πίσω στην πατρίδα του και στις εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των διαδηλωτών με τα «κόκκινα πουκάμισα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :