Στροφή στην πραγματική οικονομία πραγματοποιεί η κυβέρνηση, την ώρα που οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχουν πάρει ήδη θέσεις γύρω από το τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών για τις περιβόητες διαπραγματεύσεις που θα αποσαφηνίσουν τους όρους λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, εφόσον αυτός ενεργοποιηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του πρώτου 15ήμερου του Μαΐου αναμένονται στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, που αφορούν στον νέο επενδυτικό νόμο και το ΕΣΠΑ αντίστοιχα, ενώ στο κάδρο έχει μπει ήδη το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με τα πρώτα νέα να έρχονται από το υπουργείο Υποδομών, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις επιμέρους φορέων, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις που θα αποτελέσουν κατά πάσα πιθανότητα το βασικό θέμα της επόμενης άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Εκτιμώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι μόνη της η δημοσιονομική πολιτική είναι αδύνατο να αποδώσει, στρέφεται στην...
υλοποίηση εξαγγελιών του με όσο το δυνατόν ταχείς ρυθμούς. Χαρακτηριστικές είναι οι αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχει σήμερα (αλλά και χθες) ο πρωθυπουργός με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, σήμερα συναντάται αρχικά με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με βασικό αντικείμενο την Κάρτα Πολίτη, και αργότερα με τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη (καθώς ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος θα παρίσταται την ίδια ώρα στην Επιτροπή της Βουλής) και τους ΓΓ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και Αθηνά Δρέττα για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Σε έτερη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις υπουργούς Υγείας και Οικονομίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Λούκα Κατσέλη αντίστοιχα θα συζητήσουν το θέμα των Ηλεκτρονικών Προμηθειών στα Νοσοκομεία, ενώ με την πρώτη θα συζητήσει ακόμα τα Πληροφοριακά Συστήματα των νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Εντωμεταξύ, ο κ.Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα τις εξελίξεις στον τομέα της τρομοκρατίας, ενώ το βράδυ θα παραβρεθεί και θα μιλήσει για τον τουρισμό στη 18η τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μουσικής.
Εντωμεταξύ, σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία κορυφαίων υπουργών και στενών συνεργατών του, που διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάσθηκε η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης για τη διαχείριση τυχόν κοινωνικών αντιδράσεων σε περίπτωση προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεδομένου ότι τα σενάρια περί ‘σκληρών απαιτήσεων’ κυρίως εκ μέρους του ΔΝΤ δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πολίτες έχουν σε μεγάλο βαθμό κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και ως εκ τούτου, είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν. Θα πρέπει όμως να πεισθούν για τη δικαιοσύνη των μέτρων που πιθανώς θα ληφθούν. Για αυτό ιδιαίτερη σημασία αναμένεται να δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίκαιη φορολογία των πολιτών ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Επίσης, επιθετικότερη θα είναι στο εξής η στάση της κυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ, με βασικό επιχείρημα ότι είναι αυτή που φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Χαρακτηριστικά είναι όσα υποστήριζαν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού, απαντώντας στο επιχείρημα της ΝΔ ότι ‘το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κρίση χρέους και ελλείμματος και δημιούργησε κρίση δανεισμού της χώρας’. «Φυσικό είναι, αφού είχαν κρύψει πάνω από το μισό έλλειμμα», απαντούσαν, αναρωτώμενοι «γιατί εγκατέλειψαν άρον-άρον την εξουσία και δεν έμειναν να δουν αν θα υπήρχε πρόβλημα δανεισμού στη χώρα με τα εγκλήματα που είχαν κάνει στην οικονομία και στο κράτος, αν πίστευαν ότι θα τα κατάφερναν καλύτερα;». Επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι ‘εγκληματικές’ πολιτικές της ΝΔ και πως δεν είχε καμία διέξοδο παρά μόνο τη δήλωση χρεοκοπίας και την προσφυγή αποκλειστικά στο ΔΝΤ, αντέτειναν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που επετεύχθη σήμερα και θα διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δις ευρώ μόνο για φέτος, αν και εφόσον χρειαστεί.
Σημειώνοντας μάλιστα ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δημιουργήθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αν ενεργοποιηθεί θα αποτελείται κατά κύριο λόγο από διμερή δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης με μειοψηφική μόνο συμμετοχή του ΔΝΤ, κατηγορούσαν τη ΝΔ για ‘εσκεμμένη παραποίηση της αλήθειας’ όταν μιλά για ‘προσφυγή στο ΔΝΤ’. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα απολογηθεί επειδή κλήθηκε να βγάλει το φίδι από την τρύπα και έσωσε την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Κάποιοι άλλοι να ετοιμάζουν τις απολογίες τους για τα ψέματα που έλεγαν και βύθισαν την Ελλάδα στην αξιοπιστία», αναφερόταν χαρακτηριστικά στον χθεσινό ‘βασικό σχολιασμό επικαιρότητας’ που έδινε και το στίγμα των προθέσεων επικοινωνιακής διαχείρισης των επιθέσεων που δέχεται η κυβέρνηση στο εξής.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου