Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

«Πυρά» Κολιούση κατά στελεχών της ΝΔ στην εξεταστική για το Βατοπέδι

O πρώην αντεισαγγελέας Εφετών, Ηλίας Κολιούσης τόνισε στην εξεταστική επιτροπή πως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, για να μην παραβιαστεί το Σύνταγμα και ανέφερε πως από τα στοιχεία προέκυπταν ποινικές ευθύνες για στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
«Η υπόθεση του Βατοπεδίου, έχει αλλάξει τη ζωή μου. Μετά από 25 και παραπάνω χρόνια στον εισαγγελικό κλάδο, οδηγήθηκα εξ ανάγκης στην παραίτηση, για να μην παραβιάσουμε το Σύνταγμα και τον ισχύοντα νόμο» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο πρώην αντεισαγγελέας Εφετών, Ηλίας Κολιούσης, ο οποίος επέλεξε την έξοδο από τον εισαγγελικό κλάδο, διακρίνοντας πρόθεση εκ μέρους του προϊσταμένου του Κυριάκου Καρούτσου, αλλά και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, να οδηγήσουν την υπόθεση σε ....

...... παραγραφή, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Ο κ. Κολιούσης διευκρίνισε στην Επιτροπή της Βουλής, πως ο κ. Σανιδάς, έδωσε παραγγελία στον ίδιον και την αντεισαγγελέα Ελένη Σωτηροπούλου να διερευνήσουν την υπόθεση παραχώρησης δημοσίων γαιών στη Μονή Βατοπεδίου, ανασύροντάς την από το αρχείο, όπου είχε τεθεί δύο φορές.
Ωστόσο, ήδη στο σχετικό έγγραφο έκανε λόγο για «παραπλανηθέντες υπουργούς», ενώ απέκρυψε και από τους δύο αντεισαγγελείς, την ύπαρξη της δικαστικής απόφασης στο Πρωτοδικείο Ροδόπης που δικαίωνε το Δημόσιο, την ίδια ώρα που το Δημόσιο και η Μονή παραιτούνταν από την έκδοσή της.

Όταν οι κ. Καρούτσος και Σανιδάς ενημερώθηκαν για τις προθέσεις των δύο αντεισαγγελέων, να διαβιβάσουν στη Βουλή πόρισμα με το οποίο θα ανιχνεύονταν ευθύνες πολιτικών προσώπων, επανήλθαν με νέα παραγγελία, για νέο κύκλο ανακρίσεων και με την εισαγωγή ενός τρίτου προσώπου, χωρίς ανανέωση του χρονοδιαγράμματος διεκπεραίωσης της έρευνας. Αυτό κατά τον μάρτυρα, εγκυμονούσε τον κίνδυνο παραγραφής, είτε με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος, είτε με το κλείσιμο της Βουλής.

«Η άποψή μου είναι ότι ο κ. Σανιδάς έχει μια προϊστορία σε σχέση με την προστασία των δημοσίων κτημάτων. Τον έχουν μηνύσει, όπως άλλωστε έχουν μηνύσει κι εμένα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι βλάπτονται, όταν ένας Εισαγγελέας ανακατεύεται στα ακίνητα του Δημοσίου τα οποία καταλαμβάνουν. Επομένως, το ενδιαφέρον του για την προστασία των δημοσίων κτημάτων κατά τη γνώμη μου ήταν καθαρό» ανέφερε ο μάρτυς. «Ποια είναι τα κίνητρά του, δεν μπορώ να το πω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ο οποιοσδήποτε νομικός -και μη νομικός, αλλά πολύ περισσότερο νομικός και πολύ περισσότερο Εισαγγελέας, και πολύ περισσότερο Εισαγγελέας Εφετών, όπως ήμασταν εμείς - δεν μπορεί να κρατήσει στα χέρια του και να αγνοήσει τα στοιχεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :