Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Και νέα ισχυρά χαστούκια για το σαμαροαπόκομμα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις!

Η κατάντια της «νέας ΝΔ» δεν έχει ιστορικό προηγούμενο! Αν ο Καραμανλής παρέδωσε στις 30 Νοεμβρίου 2009 ένα βαριά ασθενή στον διάδοχό του Αντώνη Σαμαρά, ο δεύτερος φροντίζει επιμελώς να τον οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα στο σκουπιδόλακκο της Ιστορίας! Δεν εξηγείται αλλιώς η πρωτόγνωρη δημοσκοπική καθίζηση τόσο της ΝΔ όσο και του ίδιου του σημερινού προέδρου της, που ως νέος αρχηγός και από την ευνοϊκή θέση της αντιπολίτευσης θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει… σταθεροποιήσει κάπως την κατρακύλα! Τουναντίον. Οι μετρήσεις αποκαλύπτουν, ότι ο ίδιος ευθύνεται πλέον για την αποδοκιμασία των πολιτών προς τη ΝΔ! Και αυτό προκύπτει από την κατάρρευση και της προσωπικής του εικόνας (-14,3% από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας!), όπως μάλιστα την εμφανίζει η δημοσκόπηση της MARC στο φιλοσαμαρικό (!) «Κυριακάτικο ΕΘΝΟΣ» (Βλ. εικόνα 1).
Συγκεκριμένα, σημαντικές απώλειες παρουσιάζουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, βάσει των νέων δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το «Έθνος της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί συγκεντρώνουν ποσοστό 57,7%, παρουσιάζοντας σημαντικότατες απώλειες. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό... 34,5% και η ΝΔ 23,2%, με τη διαφορά μεταξύ να διαμορφώνεται στο 11,3%! (Βλ. εικόνα 2) Τα ίδια περίπου δείχνει και η μέτρηση της εταιρείας RASS για το «Παρόν»: Το σύνολο των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων φτάνει στο 57,8%, με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 33,4% και η ΝΔ 24,4%. Η διαφορά μεταξύ τους διαμορφώνεται στις 9 μονάδες.
Για το ΠΑΣΟΚ, που είναι σήμερα η κυβέρνηση και λαμβάνει τα πρωτόγνωρα σκληρά μέτρα, είναι λογικό να υπάρχει υποχώρηση… Όμως, η αδυναμία του κ. Σαμαρά και των «ανοιξιάτικων» στενοσυμβούλων του να καρπωθούν το παραμικρό από τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος δείχνει, ότι η νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ αρμενίζει στραβά και σε στραβό γυαλό!
Ακόμη χειρότερα τα πορίσματα του έγκυρου «βαρόμετρου» της Public Issue για το μήνα Μάρτιο. Εδώ, με αναγωγή και εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος καταγράφεται προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 47,5% έναντι 30,5% της ΝΔ! Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 49% και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 19%, ενώ το 22% απαντά «κανένας από τους δύο». Σε σχέση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ έχει πέσει κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, της ΝΔ κατά 9 μονάδες, του ΛΑΟΣ κατά 2 μονάδες και του ΣΥΡΙΖΑ κατά 2 μονάδες. Αντίθετα, κατά 3 μονάδες έχει ανέβει η δημοτικότητα του ΚΚΕ. Τέλος, σε σύγκριση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου έχει πέσει κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, του Αντώνη Σαμαρά κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες και του Αλέξη Τσίπρα κατά δύο. Αντίθετα, η δημοτικότητα της Αλέκας Παπαρήγα έχει ανέβει κατά μία μονάδα και του Γιώργου Καρατζαφέρη έχει παραμείνει σταθερή.


Δεν υπάρχουν σχόλια :