Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Το χρονικό της βίζας και η κατάργησή της

Κομβικής σημασίας οι παρεμβάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη
Η ανακοίνωση, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, της κατάργησης της βίζας για τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, σήμανε το τέλος ενός κύκλου πολυετών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, που άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το visa waiver program, στο οποίο θα έπρεπε να ενταχθεί η χώρα μας, προκειμένου να ισχύσει η απαλλαγή έκδοσης βίζας, «έτρεχε» ήδη από το 1996.
Οι πρώτες συζητήσεις στην Αθήνα για το θέμα έγιναν ανάμεσα στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον ...

... Αμερικανό πρέσβη, Νίκολας Μπερνς. Τα κομβικά σημεία, που φρέναραν τη διαδικασία και έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν το θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας, η έκδοση διαβατηρίων νέου τύπου, με ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά ασφαλείας και η ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων για υπόπτους για διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, που ζητούσαν οι ΗΠΑ. Ο κ. Μπερνς, όπως αναφέρουν στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, μιλούσε για «χαμένη ευκαιρία» της Ελλάδας τότε, καθώς εκτιμούσε ότι εάν προχωρούσε η έκδοση νέου τύπου διαβατηρίων, η βίζα θα είχε καταργηθεί.
Η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη»Ακολούθησε η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, που άλλαξε άρδην τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να ενταχθεί μια χώρα στο visa waiver program. Το θέμα συνέχισε να συζητείται ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Παράλληλα, μεσολάβησαν η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και προχώρησαν οι διαδικασίες για τα νέα διαβατήρια, που άρχισαν να εκδίδονται το 2006. Οι διαπραγματεύσεις εντατικοποιήθηκαν και τον περασμένο Ιούνιο υπεγράφησαν στην Κέρκυρα, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, από την τότε ΥΠ.ΕΞ. κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ κ. Τζέιμς Στάινμπεργκ, συμφωνία και μνημόνιο συνεργασίας για την κατάργηση της βίζας. Είχε προηγηθεί αυστηρός έλεγχος από αμερικανική ομάδα ειδικών των σημείων εισόδου της χώρας και των διαδικασιών ελέγχου που ακολουθούνται εκεί. Τον περασμένο Αύγουστο, η ελληνική Βουλή κύρωσε δύο συμφωνίες για ενίσχυση της συνεργασίας για πρόληψη και καταστολή σοβαρών εγκλημάτων και για τρομοκρατικές πράξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραμονή της χώρας στο visa waiver program, όπως και κάθε άλλης χώρας που συμμετέχει, θα επαναξιολογείται κάθε 2 - 3 χρόνια, όσον αφορά τους ελέγχους στα σημεία εισόδου, τα διαβατήρια, αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών για την τρομοκρατία.
/ / Της Δωρας Αντωνίου / / Καθημερινή / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :