Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ορθολογιστές βγάζουν τους Ινδούς από το σκοτάδι ξεμπροστιάζοντας τους μάγους

Σανάλ Ενταμαρούκου, ο επικεφαλής της  Ινδικής Ενωσης  Ορθολογιστών
  Στη χώρα με τους περισσότερους γκουρού και «αγίους» του κόσμου, την Ινδία, η Ένωση Ορθολογιστών προσπαθεί να αποκαλύψει τα κόλπα και τα τρικ που κάνουν εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με προλήψεις και μακριά από τη λογική. Τα στελέχη της ελπίζουν σε μια ινδική Αναγέννηση.
Όταν ένας διάσημος γκουρού της τάντρα καυχήθηκε στην τηλεόραση ότι μπορούσε να σκοτώσει κάποιον άνθρωπο χρησιμοποιώντας μόνο τις μυστηριώδεις δυνάμεις του, οι περισσότεροι τηλεθεατές έμειναν άφωνοι ή κούνησαν το κεφάλι τους με θαυμασμό. Η αντίδραση του Σανάλ Ενταμαρούκου ήταν διαφορετική. «Αντε λοιπόν, σκότωσέ με», είπε. Ο Ενταμαρούκου ήταν προσκεκλημένος στο ίδιο τηλεοπτικό σόου ως επικεφαλής της Ινδικής Ένωσης Ορθολογιστών. Στην αρχή ο «άγιος», Παντίτ Σουρέντερ Σάρμα, έδειξε απρόθυμος, αλλά τελικά συμφώνησε να ...

... πραγματοποιήσει ένα τελετουργικό με στόχο να σκοτώσει τον Ενταμαρούκου live στην τηλεόραση.

Εκατομμύρια τηλεθεατές συντονίστηκαν στο κανάλι, που ακύρωσε όλα τα προγράμματα τα οποία ήταν προγραμματισμένο να ακολουθήσουν, προκειμένου να συνεχιστεί η μετάδοση του σόου. Πρώτα, ο γκουρού μουρμούρισε μερικά μάντρας και έρρανε με λίγο νερό το «θύμα» του. Κούνησε μπροστά του ένα μαχαίρι, ανακάτεψε τα μαλλιά του σκεπτικιστή και πίεσε τους κροτάφους του. Ομως έπειτα από μερικές ώρες παρόμοιων κινήσεων, ο Ενταμαρούκου ήταν ακόμα ολοζώντανος, χαμογελώντας στις κάμερες και πειράζοντας τον έξαλλο, πλέον, γκουρού.

Τσαρλατάνοι. «Είχε τελειώσει, είχε καταστραφεί τελείως!», λέει ο Ενταμαρούκου σήμερα γελώντας στα γραφεία του Κέντρου Ορθολογισμού, λίγο έξω από το Νέο Δελχί. Ο ορθολογισμός στην Ινδία δεν είναι κάτι εύκολο. Με τον τεράστιο πληθυσμό της χώρας, την εκτεταμένη φτώχεια και την ποικιλία των εθνικών ομάδων, γλωσσών και θρησκειών, η προσέγγισή του γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Ομως ο Ενταμαρούκου έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να ξεμπροστιάζει τσαρλατάνους- από ιπτάμενους φακίρηδες έως τηλεοπτικούς γκουρού. Θεωρεί ότι όλοι αυτοί εμποδίζουν μια ινδική Αναγέννηση. Και δείχνει αποτελεσματικός. Τον τελευταίο μήνα ένας γκουρού συνελήφθη για πορνεία, ένα άλλος επειδή ενεπλάκη σε σκάνδαλο με σεξ βίντεο, ένας τρίτος επειδή απήγαγε μια οπαδό του και ένας τέταρτος επειδή προκάλεσε πανικό που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 63 ανθρώπων.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πιο δημοφιλής δάσκαλος της γιόγκα στην Ινδία, ο Μπάμπα Ραμντέφ, ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει πολιτικό κόμμα, υποσχέθηκε να πολεμήσει τη διαφθορά και να υιοθετήσει τη θανατική καταδίκη για όσους σφάζουν αγελάδες. Δύο ημέρες αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε ένα ζευγάρι στην επαρχία Μαχαράστρα επειδή σκότωσαν 5 αγόρια, παρακινημένοι από έναν μάστερ της τάντρα ο οποίος τους είπε ότι η θυσία τους θα τους βοηθούσε να αποκτήσουν παιδί. «Ο άμεσος στόχος μου είναι να σταματήσω αυτούς τους ψευτο-γκουρού», λέει ο 55χρονος Ενταμαρούκου. «Θέλω να παίρνουν οι άνθρωποι μόνοι τους αποφάσεις και να μην τους καθοδηγεί η άγνοια, αλλά η γνώση. Θα ήθελα να δω μια μετα-θρησκευτική κοινωνία».

Όταν οι προσπάθειες του γκουρού στο τηλεοπτικό σόου να τον σκοτώσει απέτυχαν, ο γκουρού κατηγόρησε τον Ενταμαρούκου ότι προσευχήθηκε στους θεούς να τον σώσουν. «Όχι, είμαι άθεος», απάντησε εκείνος. Τότε ο γκουρού δήλωσε ότι έπρεπε να ακολουθήσει ένα τελετουργικό τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού πρώτα κοιμηθεί με γυναίκα, πιει αλκοόλ και τριφτεί με στάχτη. Ο Ενταμαρούκου τα δέχθηκε όλα. Όταν το επόμενο πρωί ήταν ακόμα ζωντανός, ο παρουσιαστής ανακοίνωσε ότι το πείραμα τελείωσε. Ο ορθός λόγος είχε νικήσει.


Αποκωδικοποιούν τα θαύματα

Η Ινδική Ένωση Ορθολογιστών δημιουργήθηκε στο Μαντράς το 1949 με την παρότρυνση του βρετανού φιλοσόφου Μπέρτραντ Ράσελ. Για τις επόμενες τρεις δεκαετίες δεν απέκτησε περισσότερα από 300 μέλη και εξέδιδε κυρίως φυλλάδια. Ομως από τότε που ανέλαβε ο Ενταμαρούκου, το 1985, διευρύνθηκε σημαντικά αποκτώντας περισσότερα από 100.000 μέληκυρίως νεαρούς επαγγελματίες, δασκάλους και φοιτητές- σε όλη τη χώρα. Τα μέλη της τώρα περνούν τον χρόνο τους ερευνώντας και αποκωδικοποιώντας «θαύματα» που κάνουν δήθεν άγιοι, οι οποίοι συχνά έχουν εκατομμύρια πιστούς και συγκεντρώνουν τεράστιο πλούτο από δωρεές.

Ενα από τα πιο κοινά τρικ που αποκαλύπτουν τα μέλη της Ενωσης Ινδών Ορθολογιστών είναι η αιώρηση, η οποία συνήθως γίνεται με έναν άνθρωπο ξαπλωμένο στο πάτωμα κάτω από μια κουβέρτα.

Σηκώνει τον κορμό του ενώ κάτω από την κουβέρτα κρατά δύο μπαστούνια του χόκεϊ για να δείχνει σαν να σηκώνονται και τα πόδια του. «Είναι πολύ εύκολο», σχολιάζει ινδός δημοσιογράφος ο οποίος διδάσκει τα μέλη της ενωσης να δείχνουν αυτά τα τρικ στα χωριά και μετά να εξηγούν στους χωρικούς πώς γίνονται. Αλλα απλά τρικ είναι το περπάτημα σε αναμμένα κάρβουνα (το δέρμα δεν καίγεται εάν κάποιος περπατήσει αρκετά γρήγορα) ή το ξάπλωμα σε ένα κρεβάτι με καρφιά (το βάρος του σώματος μοιράζεται σε όλο το μήκος του κρεβατιού).

Οι ινδοί «άγιοι» συχνά έχουν εκατομμύρια πιστούς και συγκεντρώνουν τεράστιο πλούτο από δωρεές
/ / TΗΕ ΤΙΜΕS , Του JΕRΕΜΥ ΡΑGΕ / / TA NEA / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :