Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Εμφύλιος για τα γαλάζια δαχτυλίδια

Χαμηλά κρατάει τον πήχυ των προσδοκιών η ηγεσία της Ν.Δ.
Νικήτας Κακλαμάνης- Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο πρώτος δηλώνει ότι 
προτίθεται  να διεκδικήσει την επανεκλογή του, ο δεύτερος επιδιώκει την 
επανακαμψή του,  με νέο ρόλο, στην πολιτική σκηνή  Στον πυρετό των δημοτικών εκλογών έχει αρχίσει να... ψήνεται η Ν.Δ. και στη Ρηγίλλης αναζητούν τη φαρμακευτική αγωγή για τις κάλπες που θα αποτελέσουν, σύμφωνα με πολλούς στο γαλάζιο στρατόπεδο, και το πρώτο τεστ της νέας κομματικής ηγεσίας. Παρά τα μηνύματα που στέλνει το κεντρικό επιτελείο προς το δυναμικό του κόμματος ότι είναι ακόμη πρόωρη η σχετική συζήτηση και πολύ περισσότερο η υποβολή υποψηφιοτήτων και η αναζήτηση χρισμάτων, ο ανταγωνισμός για το γαλάζιο «δαχτυλίδι» έχει φουντώσει και σχεδόν σε όλους τους δήμους καταγράφονται εσωκομματικές αναταράξεις.
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά παραδέχονται ότι το βασικό πρόβλημα του κόμματος αυτή την ώρα είναι ότι δεν γνωρίζει εάν οι εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου θα γίνουν με το σχέδιο «Καλλικράτης» και, ακόμη χειρότερα, ποια θα είναι τα ...

... όρια του νέου νόμου.

«Η κυβέρνηση κρατά κρυμμένο τον χάρτη των αλλαγών, πιστεύοντας ότι θα αιφνιδιάσει και θα περιορίσει τα χρονικά περιθώρια της αντιπολίτευσης για την αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων», αναφέρει επιτελικό στέλεχος της Ρηγίλλης και αναγνωρίζει ότι η Ν.Δ. είναι αναγκασμένη να περιμένει να αποσαφηνισθεί το τοπίο για να επισημοποιήσει τις δικές της κινήσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ρηγίλλης φαίνεται ότι θα κρατήσει χαμηλά τον πήχυ των δημοτικών, με βασικό στόχο να προστατεύσει και το πολιτικό κεφάλαιο του νέου προέδρου του κόμματος.

«Για να περιμένει κανείς ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει μεταβληθεί το πολιτικό τοπίο θα πρέπει να έχει καταρρεύσει πλήρως η κυβερνητική πολιτική», επισημαίνει στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι η νέα ηγεσία δεν σκοπεύει να εξαντλήσει τα πυρομαχικά της στο μέτωπο των δημοτικών.

Στην Ρηγίλλης τονίζουν με νόημα ότι το πλάνο της μάχης αλλάζει εάν καταργηθεί το όριο του 42% για την εκλογή των νέων δημάρχων και επανέλθει το καθεστώς της απόλυτης πλειοψηφίας (50% συν μία ψήφο).

Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι ο δρόμος για τη Ν.Δ. γίνεται πιο δύσβατος και θα πρέπει να αναζητηθούν συμμαχίες και πρόσωπα με ευρύτερη απήχηση για να κερδηθούν ακόμη και δήμοι που η Ν.Δ. ελέγχει επί τετραετίες. Επίσης, αλλάζει και το πεδίο του πολέμου με την κατάργηση των νομαρχιών και την εκλογή περιφερειαρχών. Ο «Καλλικράτης». Ο πολιτικός σχεδιασμός της Ρηγίλλης, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θεωρεί δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο νέο τοπίο που θα διαμορφώσει το σχέδιο «Καλλικράτης» και γι΄ αυτόν τον λόγο ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να δοθούν κομματικά χρίσματα μόνο για τους αιρετούς περιφερειάρχες και τους υποψηφίους στα μεγάλα αστικά κέντρα - σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και ενδεχομένως σε κάποιες ακόμη πρωτεύουσες νομών (Πάτρα, Λάρισα κ.α.).

Στο επιτελείο του δεν θεωρούν ότι οι δημοτικές αποτελούν κριτήριο για τη δυναμική της νέας ηγεσίας. Ωστόσο, αρκετοί και στο εσωκομματικό πεδίο προεξοφλούν ότι οι κάλπες του προσεχούς φθινοπώρου θα αποτελέσουν μια δοκιμασία για τον κ. Σαμαρά, καθώς είναι και η μοναδική α ναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι περιφέρειες. Για τους αιρετούς περιφερειάρχες, στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι η Ν.Δ. μπορεί να δώσει με αξιώσεις τη μάχη σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Θεσσαλία και σε όλες τις περιφέρειες της Μακεδονίας. Στη λίστα των υποψηφίων σπεύδουν να προστεθούν αρκετοί πρώην βουλευτές διεκδικώντας ρόλο, αλλά κομματικές πηγές αναφέρουν ότι η μεταπήδηση πρώην βουλευτών στην Αυτοδιοίκηση θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Για την περιφέρεια Ηπείρου ως επικρατέστερος θεωρείται ο νυν νομάρχης Ιωαννίνων Αλεξ. Καχριμάνης, για την Πελοπόννησο κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα του προέδρου της ΕΝΑΕ, νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκου, ενώ για τη Θεσσαλία δεν αποκλείεται η υποψηφιότητα του βουλευτή Μαγνησίας και πρώην υφυπουργού Αθ. Νάκου. Την ίδια ώρα, πάντως, κομματικοί παράγοντες προωθούν και την υποψηφιότητα του νομάρχη Τρικάλων Ηλ. Βλαχογιάννη, ο οποίος είχε στηρίξει δυναμικά τον κ. Σαμαρά, ενώ παρών στην εσωκομματική κούρσα για την ίδια περιφέρεια εμφανίζεται να δηλώνει και το μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. Κων. Πάσχος. Στη Δυτική Μακεδονία εξάλλου, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν μια υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Χρ. Φώλια.
Ο Νικήτας, ο Άρης και η έκπληξη

O Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αλλά οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά παραμένουν ακόμη στον πάγο. Σε αυτό το κλίμα, επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. δεν αποκλείουν ο πρόεδρος του κόμματος να κάνει την έκπληξη επιλέγοντας άλλον υποψήφιο, με υπερκομματικά χαρακτηριστικά.

Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρηγίλλης να αποκηρύξει τον κ. Κακλαμάνη για την πρώτη θητεία του στον δήμο. Παράλληλα εκείνος ετοιμάζεται να ανακοινώσει και επισήμως εντός του Απριλίου τη νέα υποψηφιότητά του, ενώ τη στήριξή του προαναγγέλλει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, με στόχο να προκαλέσει τη Ν.Δ.

Το «παρών» για τον δήμο της Αθήνας εμφανίζεται να δίνει και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αν το ζητήσει η κομματική ηγεσία, αλλά όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές αυτό το σενάριο συνδέεται περισσότερο με την προσπάθεια του πρώην υπουργού να βρει ένα νέο πολιτικό ρόλο παρά με τους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά. Κεντρικό πολιτικό πρόσωπο θα είναι και ο υποψήφιος περιφερειάρχης- με το όνομα του Ευάγγ. Μεϊμαράκη να βρίσκεται στο τραπέζι, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.


Κρατούν μανιάτικο

Το πρώτο μεγάλο ρήγμα έρχεται με την υποψηφιότητα του Πέτρου Μαντούβαλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συγκροτεί συνδυασμό (Πειραιάς- Πόλη Θρύλος), ανεξάρτητα από τις επιλογές της Ρηγίλλης. Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν προκλητική την κίνηση του πρώην βουλευτή και αποκλείουν κάθε σύμπλευση μαζί του. Το μήνυμα εξάλλου ότι ο κ. Μαντούβαλος δεν έχει σχέση με τη Ν.Δ. στέλνει με κάθε ευκαιρία ο μεγάλος αντίπαλός του στον Πειραιά Βασ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος δεν αποκλείει να διεκδικήσει ο ίδιος τον δήμο από τον Παν. Φασούλα. Για τον Δήμο του Πειραιά, κομματικοί παράγοντες εισηγούνται- και αυτή τη φορά- την υποψηφιότητα του προέδρου των εμπορικών επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτη.


Ο «παλιός» και οι νέοι

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μπορεί να θεωρεί αυτονόητη την τέταρτη υποψηφιότητά του, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ρηγίλλης ετοιμάζεται για αλλαγή φρουράς. Επικρατέστεροι να δώσουν τη μάχη για τον δήμο είναι οι πρώην Σταύρος Καλαφάτης (υπουργός) και Κώστας Γκιουλέκας (υφυπουργός)που ανήκουν στην ομάδα κρούσης της νέας ηγεσίας, αλλά είναι προφανές ότι θα προκληθούν μεγάλα προβλήματα αν ο κ. Παπαγεωργόπουλος επιμείνει στη συγκρότηση «αντάρτικου» συνδυασμού.

Αν εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης» για τη μάχη της περιφέρειας φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Παν. Ψωμιάδη, διαφορετικά θα διεκδικήσει εκ νέου τη νομαρχία.

/ /ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ / / ΤΑ ΝΕΑ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :