Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

"Διαγραφές «μαγειρεύει» ο Σαμαράς" - Φοβηθήκαμε τώρα

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε διαγραφές εμφανίζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς σε μια επιχείρηση πολιτικής πυγμής και ενίσχυσης του αρχηγικού προφίλ του. Στη Ρηγίλλης έχουν αποφασίσει ότι στην περίπτωση που κάποιος διαφοροποιηθεί από την επίσημη κομματική γραμμή θα διαγραφεί. Αυτή η κίνηση θεωρείται μονόδρομος για την ηγετική ομάδα της ΝΔ, για να μην ενταθούν τα φαινόμενα πολυφωνίας και σύγχυσης που αμαυρώνουν την εικόνα του κόμματος και εμποδίζουν την προσπάθεια του κ. Σαμαρά για ανάκαμψη και ανασυγκρότηση.

Η πρόσφατη κίνηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία, χωρίς να ενημερώσει τη Ρηγίλλης, προκάλεσε εσωκομματική ένταση με άρωμα διαγραφής. Η επίσκεψη πυροδότησε νέο ...

... κύκλο καχυποψίας και από τη Ρηγίλλης ερμηνεύθηκε ως «παιχνίδι» εις βάρος του προέδρου του κόμματος, επιβεβαιώνοντας και το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του κ. Σαμαρά και της κυρίας Μπακογιάννη.

«Το μόνο που ενδιαφέρει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είναι να έχει μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με την Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι στο χέρι της τι θα επιλέξει» ήταν το σαφές μήνυμα της Ρηγίλλης. «Μας προκαλεί έκπληξη η ακατανόητη στάση της ηγεσίας» απαντούσαν από την πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία είναι βαθύτατα προβληματισμένη για το πώς αντιμετωπίζονται ορισμένες κινήσεις της. Σκληροπυρηνικοί «σαμαρικοί» βουλευτές θεωρούν πρώτη υποψήφια για διαγραφή την κυρία Μπακογιάννη, για την οποία λένε ότι κινείται βάσει σχεδίου και επιδιώκει από μόνη της τη διαγραφή της σε κατάλληλο γι΄ αυτήν πολιτικό χρόνο. Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν σκοπεύει να διαταράξει τις ισορροπίες σε επίπεδο κορυφής. Στα σχέδιά του δεν είναι η μετωπική σύγκρουση με την κυρία Μπακογιάννη και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα διαγραφής της βασικής αντιπάλου του, αλλά δεν θα ανεχθεί πλέον καμία διαφοροποίηση.

Θα είναι- όπως λένε συνομιλητές τουιδιαίτερα σκληρός σε συμπεριφορές βουλευτών και στελεχών που θα προκαλούν πρόβλημα στην εικόνα του κόμματος και θα εμπλακούν σε «μάχη οπισθοφυλακής». «Ο Σαμαράς δεν είναι τύποις πρόεδρος αλλά θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την πολιτική του διαμορφώνοντας μια νέα κατάσταση στη ΝΔ. Από αυτήν θα αναπηδήσει μια νέα ηγετική ομάδα που θα είναι σε θέση να επικοινωνεί με την κοινωνία και να βλέπει στο μέλλον» λένε συνομιλητές του.

Στον ηγετικό πυρήνα της ΝΔ προεξοφλούν δυναμικές κινήσεις, με τη λήψη πειθαρχικών μέτρων, και τονίζουν ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τις ισορροπίες που τηρούν ορισμένοι» . Πολλά θα κριθούν στο εξής από τις αντιδράσεις των στελεχών που διαδραματίζουν «επιτελικό» ρόλο μεταξύ των διαφωνούντων. Ορισμένοι από τους βουλευτές που δεν συμφωνούν με τη στρατηγική του κ. Σαμαρά προτίθενται να συνεχίσουν τον «ανταρτοπόλεμο» και οι αφορμές για αναμετρήσεις με τους «σαμαρικούς» θα είναι πολλές.

Υπό αυτές τις συνθήκες από το επιτελείο της νέας ηγεσίας της ΝΔ μεταδίδεται ότι πλέον ο κ. Σαμαράς δεν θα χαριστεί σε κανέναν και θα αποπέμπεται όποιος διαφωνεί έστω και με μέρος των θέσεων της ΝΔ. Ως εκ τούτου ενδέχεται να αποβληθούν από την ΚΟ βουλευτές με ιδιότυπες πολιτικές συμπεριφορές, αλλά και όσοι αμφισβητήσουν την πολιτική του κ. Σαμαρά.
/ / ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ  / / ΒΗΜΑ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :