Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Το "Βορειοδυτικό Πέρασμα" στον Αρκτικό θα αντικαταστήσει τη διώρυγα του Σουέζ;

Πέρασμα από την Ευρώπη στην Ασία ανοίγει από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική
Με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι στο μέλλον ελεύθερος από πάγο στη διάρκεια του καλοκαιριού, η Κίνα μπαίνει στη λίστα των χωρών που εξετάζουν πώς θα αποκομίσουν οικονομικά και στρατηγικά οφέλη στην περιοχή, εκτιμά ερευνητικό ινστιτούτο στη Σουηδία.
Η έκθεση του Κέντρου έχει τίτλο Η Κίνα προετοιμάζεται για μια Αρκτική χωρίς πάγο.
«Η προοπτική μιας Αρκτικής που θα παραμένει πλωτή τους θερινούς μήνες -κάτι που θα οδηγήσει συντομότερες ακτοπλοϊκές διαδρομές και θα δώσει πρόσβαση σε ανεκμετάλλευτους ενεργειακούς πόρους- έχει δώσει κίνητρο στην κινεζική κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερους πόρους στην αρκτική έρευνα» δήλωσε στο AFP η Λίντα Γιάκομπσον του Ερευνητικού Κέντρου Διεθνούς Ειρήνης, με έδρα τη Στοκχόλμη.
Στην Αρκτική εκτιμάται ότι ......

...... υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν περίπου σε 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Οικονομικά συμφέροντα στην Αρκτική υπάρχουν όμως και λόγω της προοπτικής για ευκολότερη ναυσιπλοΐα. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων που διακινούνται ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία περνούν από τη Διώρυζα του Σουέζ.
Η εκτροπή αυτής της κυκλοφορίας μέσω του λεγόμενου Βορειοδυτικού Περάσματος στην Αρκτική, το οποίο προβλέπεται ότι σε μερικά χρόνια ή δεκαετίες θα μένει χωρίς πάγο τους θερινούς μήνες, θα μείωνε την απόσταση του ταξιδιού κατά 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :