Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Στο δρόμο της Ελλάδος η Βρετανία.

Ενώ τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην κρίση χρέους της Ελλάδας, επενδυτές στο Εδιμβούργο αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους καθώς πιστεύουν ότι επόμενος στόχος θα είναι η Βρετανία.
Η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Turcan Connell έχει προβλέψει ότι η στερλίνα Σχετικά άρθρα θα υποχωρήσει από 20% έως 30% έναντι του δολαρίου όταν οι επενδυτές «στρέψουν τα βέλη τους» στη Βρετανία την ώρα που η κυβέρνηση εκδίδει ομόλογα - ρεκόρ, όπως αναφέρει το Bloomberg.com.
«Ο κώδωνας κινδύνου ηχούσε για πολύ καιρό στην Ελλάδα και όταν η κρίση ξέσπασε αυτό συνέβη πολύ γρήγορα. Η Βρετανία βρίσκεται σε ανάλογα δύσκολη θέση, θα μπορούσε να πληγεί πολύ σκληρά», σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή της Turcan Connell.
Ηδη, διαχειριστές κεφαλαίου στο Εδιμβούργο προσπαθούν να προστατεύσουν το ενεργητικό τους από τις ριπές της βρετανικής οικονομίας, η οποία διέρχεται τη χειρότερη ύφεση όλων των εποχών.
Ο διαχειριστής Μπρας Στουτ θεωρεί σήμερα «μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά την πιθανότητα διολίσθησης της στερλίνας. Σχετικά άρθρα , γι΄αυτό έχει στις μεγαλύτερες τοποθετήσεις του στην Ασία και στη Λατινική Αμερική. Αποκάλεσε μάλιστα τη στερλίνα «άκρως ευάλωτο νόμισμα».
Στρατηγικός αναλυτής της UBS δεν ....

.... αποκλείει την υποχώρηση της στερλίνας χαμηλότερα από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας της με το ευρώ. Σχετικά άρθρα καθώς και στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, εάν η Βρετανία μειώσει υπερβολικά γρήγορα τις δαπάνες της.
«Οποτε ξεσπά μία δημοσιονομική κρίση, οι αγορές έχουν την τάση να τιμωρούν πάραυτα τη συγκεκριμένη χώρα», αναφέρει ο Χέιγκ Μπαθγκέιτ, επικεφαλής τομέα στρατηγικής της Turcan Connell, ο οποίος ωστόσο δεν πιστεύει ότι η κατάσταση της Βρετανίας είναι τόσο σοβαρή όσο της Ελλάδας, επικαλούμενος το αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα της χώρας του.
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού της Βρετανίας είναι σχεδόν το ίδιο μεγάλο με αυτό της Ελλάδας, καθώς αμφότερα υπερβαίνουν το 12% του ΑΕΠ.
Επίσης, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, αύξησε τις προγραμματισμένες για φέτος εκδόσεις κρατικών ομολόγων στο ρεκόρ των 225,1 δισ. στερλινών από τις 220 δισ. στερλίνες που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο, ενώ η Moody's Invstors Service ανακοίνωσε το Δεκέμβριο ότι η Βρετανία μπορεί να «δοκιμάσει τις αντοχές της κορυφαίας αξιολόγησής της Ααα».
Πολύ περισσότερο, ο Μπράουν θα πρέπει να κηρύξει εκλογές έως τον Ιούνιο, με ορισμένες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να κερδίσει «καθαρή» πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :