Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Πεκίνο για συνομιλίες που περιβάλλονται από μυστικότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποιεί για δεύτερη ημέρα σήμερα, Τετάρτη, επίσκεψη στην Κίνα, η οποία περιβάλλεται από μυστικότητα, με στόχο τον κατευνασμό των σινο-αμερικανικών εντάσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες και την προώθηση των θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος.

Ο Τζέιμς Στάινμπεργκ έφθασε χθες, Τρίτη στο Πεκίνο και είχε επαφές με Κινέζους αξιωματούχους, ανακοινώθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ωστόσο, η πρεσβεία δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για τους ...

... συνομιλητές των Στάινμπεργκ και Τζέφρι Μπάιντερ, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας για την Ασία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συνοδεύει τον δεύτερο στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Φίλιπ Κρόουλι, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του ελπίζει στο εξής να στραφεί στο μέλλον, ώστε να ξεχαστούν οι αντιδικίες. «Επιδιώξαμε αυτή τη συνάντηση για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε εκ νέου σε ιδιαίτερα προβλήματα, εκ των οποίων ένα είναι η απουσία κοινής ανησυχίας σε σχέση με το Ιράν», πρόσθεσε ο Κρόουλι. «Αν αυτή η επίσκεψη υποδηλώσει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο μέλλον και στα σημαντικά προβλήματα πάνω στα οποία μπορούμε να εργαστούμε μαζί, αυτό μας ενθαρρύνει, πιστεύω» είπε ο Κρόουλι.

Οι σχέσεις των δυο μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων κλονίστηκαν από αρκετές κρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες, εκ των οποίων οι πλέον σοβαρές, σύμφωνα με το Πεκίνο, είναι η μεγάλη πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν και η συνάντηση του προέδρου Ομπάμα και του Δαλάι Λάμα.

Η Κίνα επιμένει στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ φέρουν ακεραία την ευθύνη για την επιδείνωση των σχέσεων και δηλώνει ότι «ελπίζει πως η αμερικανική πλευρά θα λάβει σοβαρά υπόψη την κινεζική θέση».

Επιπλέον η αμερικανική μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο Google κατήγγειλε τις κυβερνοεπιθέσεις της Κίνας, εκ των οποίων ορισμένες είχαν στόχο λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκαν σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και τη λογοκρισία στη χώρα αυτή.

Τέλος, η επιφυλακτικότητα του Πεκίνου στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, αποτελεί ένα άλλο θέμα διαφωνίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να αναχωρήσουν από το Πεκίνο αύριο Πέμπτη για το Τόκιο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :