Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Η εναλλακτική κυβερνητική προοπτική της Ν.Δ., προκαλεί, κυριολεκτικά, τρόμο»

Η «Εσωτερική Πρόκληση» είναι το στοίχημα της χώρας. Η κυβέρνηση πορεύεται δυστυχώς ολομόναχη. Χείρα βοηθείας δεν πρόκειται να έχει από τους αριστερο-δεξιούς λαϊκιστές. Εμπόδια και δυσκαμψίες δημιουργούν και οι κρατιστές του «παλαιού ΠΑΣΟΚ».
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε το χάσμα ανάμεσα στην ιδιαίτερα αποτελεσματική δράση του 

πρωθυπουργού εκτός των συνόρων της χώρας και αρκετών δυσλειτουργιών της κυβέρνησης στο εσωτερικό. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Ελλάδα εξασφάλισε, απρόσμενα, ιδιαίτερα ικανοποιητική στήριξη από τους εταίρους και δανειστές μας.
Βεβαίως η στήριξη συνοδεύεται από σκληρές προϋποθέσεις, που αφορούν στην υλοποίηση των καθυστερημένων και ημιτελών διαρθρωτικών αλλαγών και των ανύπαρκτων ιδιωτικοποιήσεων.
Το αποτέλεσμα της Συνόδου πάντως αποτελεί σημαντική προσωπική επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου.
Ενώ η αντίδραση του αρχηγού της Ν.Δ. ήταν η αναμενόμενη: Μίζερη, μικρόψυχη και συνωμοτική («κρυφές ατζέντες» κ.λπ.). Γι’ αυτό άλλωστε η Ν.Δ. απεμπολώντας τον ρόλο μιας υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολείπεται δύο μικρών κομμάτων, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΚΚΕ, ως «ικανή αντιπολίτευση» (συγκεντρώνοντας μόνο 15%)!
Ομως η επιτυχία του Παπανδρέου μας επαναφέρει στη μεγάλη «εσωτερική πρόκληση» της χώρας. Μέχρι τώρα η Ελλάδα αξιοποίησε πλήρως την προσωπική δύσθυμη αξιοπιστία του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.
Ομως αυτό το ανεκτίμητο κεφάλαιο, είναι πλέον εύθραυστο. Ιδίως αν συνεχισθούν στο εσωτερικό οι αργόσυρτοι ρυθμοί, οι παλινωδίες, η ατολμία, οι αντιστάσεις από κρατιστές, ή ανίκανους υπουργούς. Τα περιθώρια ανοχής των δανειστών μας εξαντλούνται.
Ολα λοιπόν κρίνονται στο πεδίο της «εσωτερικής πρόκλησης». Εδώ η κυβέρνηση πορεύεται δυστυχώς ολομόναχη. Χείρα βοηθείας δεν πρόκειται να έχει από τους αριστερο-δεξιούς λαϊκιστές. Εμπόδια και δυσκαμψίες δημιουργούν και οι κρατιστές του «παλαιού ΠΑΣΟΚ».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι καιρός να ρίξει όλο το βάρος του στην αναμόρφωση της κυβέρνησής του: Σε επίπεδο δομών, λειτουργίας, νοοτροπίας και αντιλήψεων.

Το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, είχε δύο πλεονεκτήματα έναντι της παγίως «προβληματικής» Νέας Δημοκρατίας: Ήταν πιο ευέλικτο και προσαρμοστικό. Διέθετε (και διαθέτει) ικανότερα στελέχη. Οι εποχές όμως άλλαξαν. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Η «ομάδα» του ΠΑΣΟΚ που κάποτε φάνταζε ισχυρή, αποδεικνύεται φτωχή. Οι προσαρμογές και η ευελιξία που κάποτε επαρκούσαν, τώρα αποδεικνύονται ισχνές.
Στα δύο αυτά μέτωπα λοιπόν, απαιτείται αξιοποίηση, στο μέγιστο, όσων δυνάμεων διαθέτει το κυβερνών κόμμα.

Η αξιοποίηση πρέπει «βιαίως» να επιβληθεί εκ των άνω. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Οταν τα όποια όπλα δεν επαρκούν για να αντιμετωπισθούν δραματικές προκλήσεις, επιβάλλεται να εγκαταλειφθούν οι συνήθειες των εσωκομματικών ισορροπιών. Σ’ αυτές κατέφυγαν οι δύο πρωθυπουργοί που προηγήθηκαν. Τις ίδιες ισορροπίες υπηρέτησε ο πρόσφατος ανασχηματισμός. Η επιστράτευση πολιτικών του αναχρονιστικού «παλαιού ΠΑΣΟΚ», φρέναρε τις μεταρρυθμίσεις. Η επιλογή μερικών νέων προσώπων, ελαφροτάτων βαρών, προκαλεί δυσλειτουργίες.

Η χαλαρή, εξ’ αποστάσεως και επιεικής διαχείριση της κυβερνητικής και διοικητικής ομάδας, κατέληξε στη σταδιακή απώλεια ελέγχου.
Η «εσωτερική πρόκληση» έχει συγκεκριμένα σημεία εκκίνησης: Η «ομάδα» δεν νοείται να διαμορφώνεται με όρους εσωκομματικής ισορροπίας. Είναι αδιανόητο να ενσωματώνονται εκείνοι που δεν πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις ή δεν μπορούν να τις υπηρετήσουν. Είναι ακατανόητο να μη στηθεί άμεσα -όσο και να ενοχληθούν κάποιοι- ένας κεντρικός μηχανισμός ελέγχου των υπουργών για την υλοποίηση των αλλαγών.

Το στοίχημα της «εσωτερικής πρόκλησης» παραμένει λοιπόν ορθάνοιχτο για τον πρωθυπουργό. Όχι μόνο διότι η εναλλακτική κυβερνητική προοπτική της Ν.Δ., προκαλεί, κυριολεκτικά, τρόμο. Αλλά κυρίως, διότι αν εξαντληθούν τα περιθώρια εμπιστοσύνης στο κυβερνών κόμμα, θα αρχίσει να εξανεμίζεται και η εμπιστοσύνη για το μέλλον της χώρας.
(δημοσιεύτηκε στην Ημερησία)
Γράφει ο Γιάννης Λούλης.

11 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Καλό. Ο Σαμαράς Γκοτζίλα!

Ανώνυμος είπε...

Ο Γκοτζιλαντώνης!

Ανώνυμος είπε...

Είστε γελοίοι! Θα πείτε τον Αντώνη Αρχηγό Πρωθυπουργό, θέτε δε θέτε.
Ο Αντώνης θα σκεπάσει κάτω από την ελληνική σημαία του φωτός και της δόξας όλους τους Έλληνες όπου Γης.
Το φως του Έθνους θα νικήσει και πάλι το αιώνιο σκότος του Μητσοτακισμού.
Ο Μητσοτάκης και η θυγατέρα του θα σιωπήσουν επιτέλους για πάντα!

Ανώνυμος είπε...

Μόνο με τον Αντώνη μπροστάρη στους αγώνες του Λαού και του Έθνους, επιτέλους θα αποκατασταθεί ξανά η τάξη και το μέτρο της Αιώνιας Ελλάδος.
Όσο και να αντιστέκεστε τόσο το τσουνάμι θα γίνει μεγαλύτερο και η αναμενόμενη νίκη του Θείου Απολλώνιου Φωτός θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και ισχυρότερη.
Βασικός στόχος παραμένει ο θάνατος των Μητσοτάκηδων και η Αιώνια Νίκη του Ελληνόφωτος.
Αυτό μόνο με τον Αντώνη μπορεί να επιτευχθεί!

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ 1:12 και 1:16 από ποιο Δαφνί τόσκασες καλέ μου;
Το πήρες το χαπάκι σου γιατί φαίνεται ότι κοιτάζεις πολύ ώρα το ταβάνι.
Ξεκόλλησε καλέ μου άνθρωπε!

Ανώνυμος είπε...

Exo h tigatera toy Mitsotaki apo tin Patrida mas

Ανώνυμος είπε...

Τί πάει να κάμει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ντόρα;
Πάει να ξεπουλήσει τα ασημικά και τα ρέστα του ελληνικού λαού.
Πάει να μας παραδώσει στους Γερμανούς.
Ευτυχώς βρίσκεται έξω και ο Αντώνης για να εμποδίσει το ξεπούλημα και να βάλει μπροστά τα γενναία στήθη του απέναντι στην επίθεση της θυγατέρας του Μητσοτάκη

Ανώνυμος είπε...

Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι.
Η μέρα που ο Αντώνης θα κυβερνήσει είναι κοντά.
Η μέρα της Ανεξαρτησίας πλησιάζει.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία του Αντώνη μιλάει ξεκάθαρα.
Που ήταν η Μητσοτάκαινα Κούβελου όταν ο Αντώνης έδινε μάχες για τον Ελληνισμό και τη σωτηρία του;
Μόνος του σήκωσε το βάρος της φυλής και έριξε τον Μητσοτάκη για να σώσει το Έθνος από βέβαιη ήττα και καταστροφή.
Ευτυχώς που υπάρχει ο Αντώνης για να σώζει το έθνος από τους Μητσοτάκηδες . Ο Θεός να τον έχει πάντα καλά .

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε την Μπακογιάνναινα και κοιτάξτε λίγο τα του οίκου σας. Τόσους μήνες ξερογλειφόσασταν με τις αποκαλύψεις του wikileaks. Τόσους μήνες στα φιλικά σαιτ σας -συμπεριλαμβανομένου και του antinews - ονειρευόσασταν τρανταχτές αποκαλύψεις. Και τώρα που λάβατε αυτό που ευχόσασταν, σαν κοινοί απατεώνες, τα κάνατε γαργάρα. Τώρα τα wikileaks έγιναν αναξιόπιστα και χαλκευμένα. Πριν λίγο καιρό θα ήταν ο πολιτικός τάφος της Μπακογιάννη. Τώρα βαφτίζονται κατευθυνόμενα και πλαστά, lol. Αν όμως αύριο τα wikileaks βγάλουν κάτι άσχημα για την Μπακογιάννη, θα είστε οι πρώτοι που θα υπερθεματίσετε. Χαχα, σας διαβάζουν και αυτοί που σκεφτόντουσαν να ψηφίσουν ΝΔ στις επόμενες εκλογές και ευτυχώς που αντιλαμβάνονται το επίπεδο του μέσου δεξιού οπαδού της ΝΔ. Παράταξη της προδοσίας και της καμαρίλα μια ζωή. Γιαυτό και δεν ξεκολλάτε από το 20%.

Ανώνυμος είπε...

Καλά έχετε πολύ πλάκα. Από εδώ και στο εξής θα παρακολουθω εσάς και το αντινιουζ. Τέρμα τα άλλα blogs. θα παρακολουθώ το σεισμό στην πολυκατοικία της δεξιάς. Οι 1.12 και 1.16 δεν είναι καλά, διαβάζουν πολύ Φαήλο και κάτι έπαθαν. Είδες 1.23 τι κάνουν οι κακές παρέες τους. Κοιτάζουν το ταβάνι. Μήπως φοράνε και άσπρη στολή. Μετά τον τρελαντώνη θα λέμε και τρέλονουδούλες. Η προπαγάνδα του γκεμπελικού αντινιούζ ευθύνεται για όλα. Θα τους χαζέψει όλους. Χρησιμοποιούν λεξιλόγιο και ρητορική Δύκτιο 21 και Λιακόπουλου. Μήπως θέλουν τον ψυχίατρο?