«Είστε απείθαρχοι, σπάταλοι και καλοπερασάκηδες»
ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ άλλη φορά- ούτε καν στη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε είχαν περισσέψει τα αρνητικά δημοσιεύματα- που η Ελλάδα να ήταν για τόσες πολλές ημέρες στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Και όχι για καλό. Οι «Financial Τimes» είχαν καθιερώσει ειδική σελίδα με την ελληνική σημαία και υπέρτιτλο «η ελληνική κρίση». Επειτα από συνεχόμενα δημοσιεύματα για την ελληνική τραγωδία, την τελευταία εβδομάδα ανέλυαν λεπτομερώς την «αυξανόμενη πίεση» από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα για να πάρει επιπλέον μέτρα. Την ίδια αντιμετώπιση είχε και η «Wall Street Journal». «Η ΕΕ ζητεί περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα»
ενημέρωνε τους αναγνώστες της. Επί δύο μήνες η Αθήνα έγινε το κέντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Εφημερίδες όπως η «Washington Ρost», o «Guardian», o «Μonde», η «Ιnternational Ηerald Τribune», περιοδικά όπως το «Νewsweek» και o «Spiegel» καθώς και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα έστειλαν ειδικούς ανταποκριτές για να καλύψουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις απεργίες. Αυτό που περίμεναν, να ......
....... καταρρεύσει μια ολόκληρη χώρα σε απευθείας μετάδοση, δεν συνέβη. Ωστόσο η ταπεινωτική κριτική τους είναι δύσκολο να ξεχαστεί.
Oσοι Ελληνες ταξίδεψαν στην Ευρώπη ένιωσαν την απαξίωση στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων. Και όχι μόνο οι απλοί πολίτες. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τα συγχρονισμένα πυρά της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διαπίστωσε με έκπληξη στη συνεδρίαση του Εco/Fin ότι το μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου δεν υφίσταται. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι δεν βρήκαν να πουν ούτε μια κουβέντα στήριξης της Ελλάδας. «Μας άφησαν μόνους να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα» έλεγε συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου. Σε αυτή τη συγκυρία καμία από τις δύο χώρες δεν έχει συμφέρον να πάει κόντρα στη Γερμανία ενώ θεωρείται βέβαιο ότι αν υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί και σε αυτούς.
Κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας, ο οποίος λόγω της δουλειάς του επισκέφθηκε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ομολογούσε σε έλληνες συνομιλητές του ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε αισθανθεί διασυρμό. «Ντρέπομαι να πω ότι εκπροσωπώ την Ελλάδα» έλεγε. Ο υπεύθυνος για τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης στο Μέγαρο Μαξίμου κ. Β. Παπαδημητρίου δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι στην αρχή όταν συστηνόταν σε ξένους δημοσιογράφους αυτοί τον χτυπούσαν συγκαταβατικά στην πλάτη και του εύχονταν «κουράγιο». Ακόμη και οι έλληνες δημοσιογράφοι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες δέχτηκαν ειρωνικά σχόλια από ευρωπαίους συναδέλφους τους.
Το κλίμα που καλλιεργήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης βρήκε διέξοδο στα ανθελληνικά αισθήματα της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Περίπου το 70% των Γερμανών και το 80% των Ολλανδών τάχθηκαν υπέρ του εξοστρακισμού της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενας σύμβουλος της κυρίας Μέρκελ ζήτησε να καταργηθεί το δικαίωμα ψήφου της Ελλάδας στην ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κουραζόταν να δηλώνει ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να πληρώσει για τα δημοσιονομικά λάθη της Ελλάδας». Και ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σόκαρε με τον κυνισμό δηλώσεων όπως ότι κανένας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να ανοίξει το πορτοφόλι του για χάρη της Ελλάδας. Ηταν φανερό ότι οι Γερμανοί έφτασαν στα όρια της αντοχής τους με έναν λαό που τον θεωρούν καλοπερασάκια και βολεμένο με τα δικά τους χρήματα. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στράφηκαν ανοιχτά εναντίον της Ελλάδας, επειδή εκτιμούν ότι η κρίση στη χώρα μας θα εμποδίσει τη δική τους ένταξη στο ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ανατολικοευρωπαίου αξιωματούχου ότι στο ευρώ «φτύνεις αίμα για να μπεις αλλά όταν είσαι μέσα μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις».
Τζόγος με το ευρώ
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ενδιαφέρον, ασφαλώς, δεν βρισκόταν στην Ελλάδα ή στα δημοσιονομικά της προβλήματα. Το τελευταίο διάστημα το κεφάλαιο που παίχτηκε για συνάλλαγμα ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερο από αυτό που παίχτηκε στα ελληνικά ομόλογα. Τα κέρδη από το ποντάρισμα ότι το ευρώ θα πέσει από τα 1,40 δολάρια στο 1,15 υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ. Τα στοιχήματα για πτώση του ευρώ «χτύπησαν» ρεκόρ.
Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος επιμένει ότι τα χρέη του ΕΟΤ για καταχωρίσεις στο εξωτερικό ύψους 120 εκατ. ευρώ, έπαιξαν τον ρόλο τους στην ενίσχυση του αρνητικού κλίματος. «Τα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό δεν είναι ανεξάρτητα. Πίσω τους κρύβονται τραπεζικές και επενδυτικά κεφάλαια» σημειώνει με νόημα συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Η παρατήρηση αυτή λαμβάνει άλλες διαστάσεις υπό το φως των τελευταίων αποκαλύψεων ότι πίσω από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος του ευρώ βρίσκονται αγγλοσαξονικές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων ή ακόμη και τραπεζικά ιδρύματα.
/ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ / ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ /
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου