Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Κλείνει ο κύκλος της Βαλκυρίας



Πέθανε στα 98 της η Κόμισσα Φρέγια φον Μόλτκε, επιφανές στέλεχος της αντίστασης στη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ.

Η Φρέγια ανήκε στον "Κύκλο του Κράιζαουερ", ιδρυθέντα από τον σύζυγό της Χέλμουτ Τζέιμς Γκραφ φον Μόλτκε, γνωστό για τον αντιναζιστικό του αγώνα εντός της Χιτλερικής Γερμανίας και τη στήριξη που παρείχε στην επιχείρηση Βαλκυρία το 1944, που είχε στόχο τη δολοφονία του Χίτλερ. Η επιχείρηση τελικά απέτυχε παταγωδώς μια και ο Αδόλφος βγήκε αλώβητος και από αυτή την επίθεση με λίγα τραύματα.
Η επιχείρηση κατέληξε σε πλήθος εκτελέσεων αντιστασιακών. Σε αυτό το πογκρόμ διώξεων εκτελέστηκε και ο σύζυγός της από τους Ναζί για εσχάτη προδοσία τον Ιανουάριο του 1945. Μετά την εκτέλεσή του, η Φρέγια διέφυγε στη Νότιο Αφρική. Το 1960 εγκαταστάθηκε στο Βέρμοντ των ΗΠΑ.

Η Φρέγια φον Μόλτκε ασχολήθηκε με τη συγγραφή και προώθηση του έργου της αντιναζιστικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Για την προσφορά της τιμήθηκε το 1989 με το βραβείο των Γερμανών βιβλιοπωλών, που φέρει το όνομα των αντιστασιακών Χανς και Σοφί Σολ. Η κτηματική περιουσία της οικογένειάς της μετατράπηκε σε κέντρο για την Γερμανική και Πολωνική νεολαία.

Η φον Μόλτκε θα ταφεί την Παρασκευή στο Βερμόντ.

Σύμφωνα με τον γιο της έφυγε από τη ζωή ειρηνικά, πλαισιωμένη από την οικογένειά της, με την οποία γιόρτασε και τα τελευταία της Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :