Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Γιατί βούλιαξε η Ελλάδα. Βενετία... θυμίζουν πολλά νησιά του Αιγαίου


 Βενετία... θυμίζουν πολλά νησιά του Αιγαίου, αλλά και αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές σε όλη τη χώρα, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες μέχρι και ένα μέτρο. Το φαινόμενο της πλημμυρίδας οφείλεται στις έντονες καιρικές συνθήκες, όπως εξηγούν στην «Espresso» οι επιστήμονες. 

Το φαινόμενο -σύμφωνα με τους επιστήμονες- οφείλεται στους ισχυρούς νοτιάδες που πνέουν τις τελευταίες ημέρες και εκτός από τις πλημμύρες προκάλεσαν και μεγάλα προβλήματα τόσο στις θαλάσσιες όσο και στις αεροπορικές συγκοινωνίες. Παραθαλάσσιες περιοχές έγιναν ένα με τη στάθμη της θάλασσας, περιουσίες καταστράφηκαν, δρόμοι διαβρώθηκαν, ενώ κινδύνευσαν και πολλοί άνθρωποι από τη μανία της φύσης.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετά παράλια της Ελλάδας βρέθηκαν στη δίνη ασυνήθιστων -για τη χώρα μας- ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ ακόμη και μέχρι σήμερα η εικόνα που αντικρίζει κανείς στις πόλεις και τα νησιά που... βούλιαξαν, θυμίζει βιβλική καταστροφή.

Στη Σύμη, στη Τήλο, στη Πάτμο, στη Νίσυρο, στη Λευκάδα, στην Ιθάκη, στη Χίο, στην Μπούκα Αμφιλοχίας, στο Ρίο καθώς και σε αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής η θάλασσα παραμένει ....
«φουσκωμένη» -όπως περιγράφουν οι κάτοικοι- με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα προβλήματα.

Τι προκάλεσε όμως το έντονο αυτό φαινόμενο; Είναι η εκδίκηση της φύσης απέναντι στην αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον ή πρόκειται για έντονες καιρικές συνθήκες που σε συνάρτηση με άλλα φαινόμενα προκάλεσαν τα τεράστια αυτά προβλήματα τόσο στη στερεά όσο και στη νησιωτική Ελλάδα;

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να αιτιολογήσουν αυτό το τόσο σπάνιο για τη χώρα μας γεγονός, θέτοντας επί τάπητος θέματα που αφορούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ άλλοι ανέτρεξαν σε εδάφια της Βίβλου που αναφέρονται σε κοσμογονικές καταστροφές. Από την πλευρά τους οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία και κάνουν λόγο για μια αλληλουχία γεγονότων που πραγματοποιήθηκαν στην έκλειψη της Σελήνης.

«Σαφώς το κλίμα έχει υποστεί αλλαγές, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, στη δυτική και νοτιοδυτική Ελλάδα» ξεκαθαρίζει μιλώντας στην «Espresso» ο ωκεανογράφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Δημήτρης Γεωργόπουλος και εξηγεί: «Υπάρχει μια καταστροφή ευτυχώς πολύ περιορισμένη, που οφείλεται στην άνοδο των νερών λόγω συσσώρευσής τους από το σχηματικό αέρα και για την ακρίβεια από τους δυτικούς και βόρειους ανέμους που φυσούσανε έντονα αυτή την περίοδο. Από εδώ και πέρα περιμένουμε να επικρατήσουν μέτριοι νοτιάδες, οπότε η κακοκαιρία θα υποχωρήσει. Ευρύτερο πρόβλημα δεν θα υπάρχει. Τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στη χώρα μας δεν έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα, οπότε δεν συντρέχει άμεσος λόγος ανησυχίας και πανικού».

Το ίδιο ψύχραιμα αντιμετωπίζει την κατάσταση και η ΕΜΥ. «Πρόκειται για μια συγκυρία της εποχής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός και προσθέτει: «Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στο να πλημμυρίσουν τόσες περιοχές της Ελλάδας είναι τρεις: Ελιωσαν τα χιόνια, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα ρυάκια και τα ποτάμια από νερό που δεν μπορούσε να διοχετευτεί στη θάλασσα λόγω των σφοδρών ανέμων που έσπρωχναν τα θαλάσσια ύδατα προς τη στεριά. Ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με την αστρολογία. Η Σελήνη επηρεάζει πάντα τα μαγνητικά πεδία που σχηματίζονται επιδρώντας στη Γη και έτσι έχουμε το φαινόμενο της άμπωτης και της πλημμυρίδας. Ολα αυτά λοιπόν έφεραν τα αποτελέσματα που παρακολουθήσαμε και βιώσαμε τον τελευταίο καιρό». Οσο για το αν θα συνεχιστούν; «Δεν αποκλείεται να δούμε ξανά τις ίδιες εικόνες αφού αναμένονται ξανά χιόνια και ισχυροί νότιοι άνεμοι, οι οποίοι αναπόφευκτα θα προκαλέσουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Τραβάει ξανά την ανηφόρα ο υδράργυρος

Τα φαινόμενα φαίνεται πως θα παρουσιάσουν σχετική εξασθένηση από την Τετάρτη το απόγευμα, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αύριο, ανήμερα των Θεοφανίων στα δυτικά, στα βόρεια, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνές με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 έως 7 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα κεντρικά και νότια.

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=1&artID=1126150

Δεν υπάρχουν σχόλια :