Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Το «σύστημα» Ρουσόπουλου


Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από τον Γιώργο Κύρτσο, στις 17-09-2008, όταν η ελληνική κοινωνία συγκλονίζoνταν από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Ένα από τα βασικά προβλήματα της κυβέρνησης είναι η αυτονόμηση του επικοινωνιακού συστήματος, το οποίο ελέγχει ο υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος. Με τον τρόπο που κινείται σπέρνει το διχασμό στους κόλπους της κυβέρνησης.
Αντιπερισπασμός
Στην προσπάθειά του να καλύψει τις ευθύνες του για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος καταφεύγει σε ένα πολιτικό αντιπερισπασμό διαρκείας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν άλλα κυβερνητικά στελέχη που ..... εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε επίπεδο ουσίας ή απλώς επικοινωνίας, σε αυτήν τη σκανδαλώδη υπόθεση.
Καθημερινά έχουμε στα ΜΜΕ αποκαλύψεις και αναλύσεις που στοχοποιούν συγκεκριμένους κυβερνητικούς παράγοντες, αρκετές φορές με πρωτότυπο τρόπο. Ένα τηλεοπτικό κανάλι, για παράδειγμα, επινόησε μέχρι και ανασχηματισμό και άμεση αντικατάσταση του κ. Αλογοσκούφη από τον κ. Σουφλιά, για να αλλάξει την επικαιρότητα στα μέτρα του υπουργού Επικρατείας. Ένα άλλο τηλεοπτικό κανάλι ειδικεύεται στο διασυρμό κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα, με επικοινωνιακή λογική προστασίας του κ. Ρουσόπουλου μέσω επικοινωνιακών ακροτήτων σε βάρος τρίτων.
Για τους ειδικούς της επικοινωνίας και της προπαγάνδας είναι αρκετά εύκολο να διακρίνουν την επιρροή του συστήματος του κ. Ρουσόπουλου πίσω από την καθημερινή διαχείριση της επικαιρότητας και τις επιλογές συγκεκριμένων δημοσιογράφων και ΜΜΕ.
Πολιτική διάλυση
Η μεθοδολογία που περιγράψαμε οδηγεί στην πολιτική αποσύνθεση της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κοινός σκοπός ούτε, βέβαια, ενιαία γραμμή που μπορεί να παρουσιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να συσπειρώσει τα κυβερνητικά στελέχη.
Πλησιάζουμε στο τέλος της πολιτικής επικοινωνίας, με τα πισώπλατα μαχαιρώματα να κυριαρχούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ειδήσεις και ντοκουμέντα διαρρέονται ή και κατασκευάζονται, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να προστατευτεί ο κ. Ρουσόπουλος και να αναδειχθούν επικοινωνιακά οι ευθύνες άλλων κυβερνητικών στελεχών.
Η αυτονόμηση του συστήματος του κ. Ρουσόπουλου κάνει πιο δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή στο Μαξίμου. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής μπορεί να αντιμετωπίσει αρκετά σοβαρά προβλήματα από το αυτονομημένο σύστημα επικοινωνίας. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει πρώτα να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης που έχει επιλέξει, για να μπορέσει στη συνέχεια να κινηθεί εναντίον του κ. Ρουσόπουλου, όταν το κρίνει σκόπιμο.
Προς το παρόν το αυτονομημένο σύστημα του κ. Ρουσόπουλου μετατρέπεται σε παράγοντα πολιτικής αποσύνθεσης της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :