Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μεγάλο πράγμα η ψυχολογία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ
Σύμφωνα με μια θεωρία, η οικονομία και η πολιτική είναι λιγότερο σημαντικές απ’ ό,τι νομίζουμε. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες και τα spread ανεβοκατεβαίνουν για λόγους καθαρά ψυχολογικούς. 
Η Ελλάδα αντιμετώπισε πριν από έναν μήνα έναν πραγματικό κίνδυνο κατάρρευσης όχι επειδή ο Τσίπρας βρέθηκε στα πρόθυρα της εξουσίας αλλά επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα έστελνε πανικόβλητους καταθέτες να ...


τραβήξουν ό,τι είχε απομείνει στις τράπεζες (το περίφημο bank run). Τυχόν επιστροφή μας στη δραχμή μπορεί να παρέσυρε ολόκληρη την ευρωζώνη στον όλεθρο όχι επειδή η ελληνική οικονομία έχει ιδιαίτερο βάρος αλλά επειδή θα έσπαγε έτσι για τους επενδυτές ένα ψυχολογικό ταμπού.

Μεγάλο πράγμα η ψυχολογία. Τη χρονιά που η Ελλάδα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δρόμοι ήταν καθαροί και οι οδηγοί των αυτοκινήτων μιλούσαν μεταξύ τους με το «σεις» και με το «σας». Οταν η Εθνική πέρασε ανέλπιστα πριν από δύο εβδομάδες στους προημιτελικούς, με τον Καραγκούνη να γίνεται εθνικός ήρωας και έναν Σαμαρά να προκαλεί – επιτέλους – κύματα ενθουσιασμού, ακόμη και οι Γερμανοί έμοιαζαν του χεριού μας. Δεν καταφέραμε να τους αποκλείσουμε, σίγουρα όμως τους εξαντλήσαμε και τους στείλαμε εύκολη λεία στους Ιταλούς, οι οποίοι πίστεψαν ότι αφού νίκησαν τους πειθαρχημένους Βόρειους θα τα κατάφερναν και με τους βαρετούς Νότιους. Οι θριαμβευτές της Συνόδου Κορυφής βρέθηκαν έτσι να μονομαχούν στο γήπεδο. Οι έσχατοι εγένοντο πρώτοι, κι ας γκρινιάζει η ισπανίδα συγγραφέας Ρόσα Μοντέρο ότι δεν αισθάνεται καθόλου έσχατη, «ας σταματήσουμε πια το αυτομαστίγωμα» λέει στην Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Αυτό αφορά βέβαια τους Ισπανούς. Εμείς δεν αυτομαστιγωνόμαστε. Και, μεταξύ μας, καλύτερα που δεν νικήσαμε στο Γκντανσκ την ομάδα του Γιόακιμ Λεβ. Πρώτον, επειδή θα δημιουργούνταν λάθος εντυπώσεις. Δεύτερον, επειδή ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί εθνικό πρότυπο, το κατάλαβαν γρήγορα οι Ιταλοί με τον Μπαλοτέλι. Τρίτον, επειδή η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Η καλή ψυχολογία βοηθά όταν ενισχύει τα θετικά συναισθήματα, όταν λειτουργεί ενωτικά και όταν ξέρεις πάνω της να κτίζεις. Αλλιώς μπορεί να οδηγήσει σε ολισθηρούς δρόμους, να προκαλέσει εθνικιστικές εξάρσεις κι επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, και από τέτοιες έχουμε ήδη αρκετές.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :