Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τι τρέχει με τις τράπεζες;

του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Στη δήλωση της πρόσφατης διάσκεψης κορυφής, μια φράση πέντε λέξεων προκάλεσε το δικαιολογημένο ενδιαφέρον όλων –και ειδικά των πολιτικών μας– εδώ στην Ελλάδα. 
Τα κράτη της Ζώνης του Ευρώ ίδρυσαν, όπως γνωρίζετε πλέον, έναν «αποτελεσματικό και ενιαίο εποπτικό οργανισμόμηχανισμό για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη». 
Με την προϋπόθεση ότι θα ...


έχει λειτουργήσει η κοινή εποπτεία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (ΕΜΣ) θα έχει «δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Η ιδέα είναι καλή και οι αγορές έσπευσαν να το αναγνωρίσουν. Η Ευρωζώνη δημιουργεί έναν ομοσπονδιακό οργανισμό, που θα αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, χωρίς τις δαιδαλώδεις διαδικασίες της πολιτικής. Τα κριτήρια θα είναι τεχνικά και δεν θα συνδέονται με προγράμματα λιτότητας. Ομως, όλα αυτά δεν θα είναι έτοιμα πριν από το 2013. Γιατί τότε βιάζονται οι Ελληνες πολιτικοί να συμπεριλάβουν τις θετικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του νέου μηχανισμού στην περίφημη «επαναδιαπραγμάτευση»; Πιστεύουν ότι θα τους δώσουν νέα δάνεια στη θέση αυτών που πήραμε για να πληρώσουμε τις τράπεζές μας; Νομίζουν πως ό,τι περισσέψει από τις τράπεζες θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής; Κάνουν λάθος!
Στη δήλωση, λοιπόν, σημειώθηκε: «Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν αναλόγως». Παρόμοιες, δηλαδή, με το βάρος της Ιρλανδίας από τη διάσωση των τραπεζών της. Τα κράτη του ευρώ θέλουν να βοηθήσουν την Ιρλανδία ώστε «να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής, που σημειώνει καλές επιδόσεις». Είναι προφανές ότι θέλουμε να επικαλεστούμε (και πολύ καλά θα κάνουμε) την αρχή της «αναλογικότητας» στην αντιμετώπιση. Προηγείται, όμως, η καλή εφαρμογή του προγράμματος. Δηλαδή, ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Στην Ελλάδα προσφέρθηκε μία επιπλέον δυνατότητα, την οποία και αξιοποιήσαμε πλήρως. Ακυρώσαμε το μισό χρέος που ήταν σε χέρια ιδιωτών. Επίσης, προβλέπεται ότι θα μας επιστραφεί η υπεραξία, που εισπράττουν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες από την κατά προτεραιότητα πλήρη εξόφληση των παλαιών ελληνικών ομολόγων. Θέλω να πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να μεταφέρει την ιδιοκτησία του νέου μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων βασικών τραπεζών μας σε ευρωπαϊκά χέρια. Το δημόσιο χρέος θα ελαφρυνθεί και όλοι θα είμαστε ασφαλέστεροι από τις πολιτικές παρεμβάσεις. Για να το επιτύχουμε, χρειαζόμαστε, μέχρι τον Νοέμβριο, χειροπιαστά αποτελέσματα επιστροφής σε τροχιά αυτοεξυπηρετούμενης ανάκαμψης. Δουλειά, αποτελέσματα και μετά απαιτήσεις. Ο,τι ακριβώς προσπαθούν να αποφύγουν οι πολιτικοί μας.

// Καθημερινή //

Δεν υπάρχουν σχόλια :