Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Καταρρέει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρουσίαζε προβλήματα από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της. Η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα «έπεφτε» κάθε λίγο και λιγάκι με αποτέλεσμα να ...


δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και να γεννιούνται ουρές στα φαρμακεία εξαιτίας των καθυστερήσεων. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Πίσω από το σύστημα της e-συνταγογράφησης κρύβονται καιρό τώρα κόντρες και υπόγειες διαμάχες μεταξύ των υπευθύνων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ που διαχειρίζεται το σύστημα. Πλέον η κόντρα αυτή φαίνεται ότι αρχίζει να δημοσιοποιείται, με τον ΕΟΠΥΥ να γνωστοποιεί ότι το «σύστημα πέφτει».

Οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαμαρτύρονταν για τα τεχνικά προβλήματα που είχε η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και είχαν δίκαιο αν σκεφτεί κανείς ότι το σύστημα λειτουργούσε μόνο ελάχιστες ώρες της ημέρας.

Στη συνέχεια η ηλεκτρονική εφαρμογή αντικαταστάθηκε και η ιδιωτική εταιρεία που παρείχε το τεχνικό μέρος απομακρύνθηκε, με την ΗΔΙΚΑ να αναπτύσσει δικό της σύστημα. Παρότι είχε προβλήματα, οι περισσότερες συνταγές περνούσαν μέσα από αυτό.

Όμως το παρασκήνιο είναι εδώ: ο ΕΟΠΥΥ άρχισε να στηρίζει ένα άλλο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που περνούσε μέσα από την ΚΜΕΣ (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών) σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και ιδιωτικών εταιρειών μηχανογράφησης φαρμακείων.
Αποτέλεσμα είναι ξάφνου ο ΕΟΠΥΥ να ανακοινώνει ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ είναι υπό κατάρρευση καθώς παρουσιάζει προβλήματα καθημερινά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ: «Επειδή έχουμε παρατηρήσει ότι η νέα εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ συχνά εμφανίζει προβλήματα λειτουργίας, στο εξής οι Διευθυντές των Υγειονομικών Μονάδων θα τηρούν βιβλίο, όπου θα καταγράφονται τα προβλήματα και οι
ώρες που το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι εκτός λειτουργίας, λόγω μεμονωμένης ή γενικής πτώσης.

Στις περιπτώσεις που το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας, οι γιατροί θα συνταγογραφούν χειρόγραφα και οι συνταγές θα φέρουν στο πίσω μέρος σφραγίδα με την ένδειξη « το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας». Την ευθύνη για την πιστή τήρηση των ανωτέρω έχουν οι Διευθυντές των Υγειονομικών Μονάδων».

Πηγή: Iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια :