Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Σχέδιο εξόφλησης των φόρων σε 9 δόσεις

Σχέδιο διευκόλυνσης των φορολογουμένων για την εξόφληση των φόρων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και θα το υποβάλει προς συζήτηση στην τρόικα, καθώς θα ...


επηρεάσει τόσο το έλλειμμα όσο και τις ταμειακές ροές του Δημοσίου. 
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει και της σημερινής συνάντησης με τους επικεφαλής της τρόικας, εξετάσθηκε η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και των άλλων εισφορών που περιλαμβάνονται στο φετινό εκκαθαριστικό σε εννέα αντί σε τρεις δόσεις. 
Οι τρεις πρώτες θα είναι διμηνιαίες, όπως ισχύει έως σήμερα, και οι υπόλοιπες μηνιαίες, φτάνοντας έως τον Ιούνιο του 2013. 
Η εξόφληση σε περισσότερες δόσεις κρίνεται αναγκαία, καθώς ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι είναι αυξημένος λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, των τεκμηρίων διαβίωσης, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος (για τους ελεύθερους επαγγελματίες). 
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών από τους φορολογούμενους που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Πολλοί καθυστερούν να υποβάλουν τη δήλωση, ώστε να λάβουν όσο το δυνατόν αργότερα το εκκαθαριστικό. 
Είναι ενδεικτικό ότι 10 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας (16 Ιουλίου) έχουν υποβληθεί 2,2 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 5,7 εκατ. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση έως το τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :