Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ο Βύρων Πολύδωρας ο χουβαρντάς


της Λώρης Κέζα
Ο κ. Βύρων Πολύδωρας είναι πολύ χουβαρντάς. Με τα λεφτά των άλλων. Και συγκεκριμένα με τα δικά μου. Κάπως έτσι βλέπει τη γενναιοδωρία του πολιτικού κάθε φορολογούμενος που καλείται να ...
πληρώσει φόρο αλληλεγγύης. Αυτό το ένα χιλιάρικο που θέλησε να χαρίσει σε κάθε υπάλληλο της Βουλής είναι χιλιάρικο απαλλοτριωμένο από κάποιον εργαζόμενο ή συνταξιούχο. 

Και για να τα λέμε, όλα κατέληξε στο ένα χιλιάρικο μετά από παζάρι γιατί η αρχική σκέψη ήταν για τέσσερα. 
Νομίζαμε ότι δεν χρειάζεται να τα λέμε κάθε μέρα, ότι έχει γίνει κατανοητό: οι φορολογούμενοι που καλούνται να μιμηθούν τον Ιησού και να επαναλάβουν το θαύμα με τους άρτους και τον ιχθύ, έχουν λυγίσει από τις μειώσεις των εισοδημάτων, από την ακρίβεια και την παράλογη αύξηση της φορολόγησης. 
Δεν μπορεί κανείς τους να δείξει κατανόηση για ένα επίδομα σε συγκεκριμένη κάστα εργαζόμενων, που διορίστηκαν με ρουσφέτι. Ο κ. Πολύδωρας για να δώσει μπόνους στους μεν, θα τα έπαιρνε από τους δε.  
 
Πως έχει η ιστορία. Η κυρία Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη είχε βρει λογικό να δίδεται επίδομα εκλογών στους υπαλλήλους της Βουλής. Ένα επίδομα που επιβράβευε τα ρεπό τους. Γιατί κατά την προεκλογική περίοδο οι υπάλληλοι της Βουλής κάθονται. 
Μετά καλούνται να δουλέψουν σκληρά, δηλαδή να καταγράψουν τη νέα σύνθεση της ολομέλειας. Μεγάλη δουλειά, τόσο μεγάλη που η πρώην πρόεδρος της Βουλής θεώρησε λογικό να χαρίζει ένα διχίλιαρο σε κάθε υπάλληλο. Συνολικά δυόμισι εκατομμύρια ευρώ. 
Κι επειδή υπήρξαν δυο αναμετρήσεις πρόσφατα, οι υπάλληλοι της Βουλής θεώρησαν σοφό και δίκαιο να διεκδικήσουν πέντε εκατομμύρια από τον τακτικό προϋπολογισμό. Πέντε εκατομμύρια επειδή έπραξαν το τίποτα. Και ο κ. Πολύδωρας, ως πρόεδρος της Βουλής, θεώρησε σωστό να τους κάνει τη χάρη. 
 
Τι καταλαβαίνουμε από αυτήν την ιστορία: ότι ο πολιτικός κόσμος δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ο κ. Πολύδωρας εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με τον απερίσκεπτο τρόπο άλλων εποχών, τότε που υπήρχε η εντύπωση ότι κάποια δέντρα αντί για καρπό δίνουν χαρτονομίσματα. 
Οι βουλευτές φέρονταν ως οι κτηματίες στον δενδρώνα με τα λεφτά και τα μοίραζαν σαν να ήταν δικά τους. Επειδή όμως κάμποσοι έτρωγαν από τις λεφτιές, οι έλληνες βρίσκονταν σε καταστολή. 
Δεν τους πείραζε, δεν υπήρχε συναίσθηση ότι τα χουβαρντιλίκια προς τους εκλεκτούς λειτουργούσαν σε βάρος όσων με αξιοπρέπεια αναζητούσαν δουλειά και με αξιοπρέπεια διαπραγματεύονταν έναν κανονικό μισθό. 
Τώρα περάσαμε σε άλλη φάση και η απερισκεψία του κ. Πολύδωρα έχει πάρει άλλο όνομα. Λέγεται χυδαιότητα. Να θυμίσουμε βεβαίως ότι ο κ. Πολύδωρας εξελέγη, δεν φυτεύτηκε. Τέτοιος που είναι εφέτος ήταν και πέρσι και πρόπερσι. 
 
Τίθεται ερώτημα: έβαλε μυαλό ο κ. Βύρων Πολύδωρας από την άρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά να καταβάλει το παράλογο επίδομα; Γενικότερα: βάζουν ποτέ μυαλό κάτι τέτοια άτομα;  

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :