Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Το πάρτι της Βουλής και τα 1.000 ευρώ μπόνους

του Άρη Ραβανού
Σε αυτόν τον ταλαιπωρημένο τόπο, δυστυχώς πολλά πράγματα, παρά τις προθέσεις ορισμένων κυβερνώντων, δεν αλλάζουν εύκολα.
Ακόμα και η πρωτοφανής κρίση που βιώνουν οι ...


πολίτες, δεν αλλάζει νοοτροπίες και συμπεριφορές κάποιων κρατούντων.

Κάποιοι παραμένουν στη βολή τους και δείχνουν να αδιαφορούν, προκαλώντας την ίδια την κοινωνία που παρακολουθεί οργισμένη.

Η απόφαση που έλαβε ο Βύρων Πολύδωρας, ως Πρόεδρος της Βουλής για ένα μήνα, να λάβουν 1.000 ευρώ επίδομα οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.

Αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα που ενισχύει την άποψη, ότι το σύστημα είναι σάπιο και δεν καταλαβαίνει ούτε από μνημόνια, ούτε από κοινωνική ένταση και έκρηξη και φαίνεται ότι δεν κατανοεί και τις ιδιαίτερες συνθήκες.

Για να δοθεί το επίδομα, επικαλέστηκαν το…έθιμο και η απόφαση ελήφθη με γνώμονα μια αντίστοιχη παλαιότερη ενέργεια, όπως είπαν, όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Η υποκρισία στο μέγιστο βαθμό, ειδικά για το χώρο του Κοινοβουλίου, που όλοι γνωρίζουν και για τις προκλητικές αμοιβές και παροχές, αλλά και για τις προνομιακές προσλήψεις διαφόρων ημετέρων σε ένα διακομματικό διαχρονικό πάρτι.

Οι πολίτες στενάζουν από τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψάχνουν με το κιάλι να βρουν ένα ευρώ. Οι άνεργοι νέοι πολλαπλασιάζονται και οι αυτοκτονίες καθημερινά αυξάνονται. Και κάποιοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κατάσταση.

Έπρεπε να παρέμβει ο Σαμαράς στο θέμα του επιδόματος και να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μη δοθεί στους υπαλλήλους, όπως και θα γίνει.

Ο Σαμαράς ξεκίνησε ως Πρωθυπουργός με μια συμβολική κίνηση: μείωση κατά 30% των μισθών των μελών της κυβέρνησης. Ακολούθησε το πρωθυπουργικό απαγορευτικό για μελλοντικά ανεξέλεγκτα ταξίδια των υπουργών και υφυπουργών σε Ελλάδα και εξωτερικό και η κατάργηση των ειδικών γραμματειών και των αμοιβομένων επιτροπών.

Όλα αυτά ως πρώτες κινήσεις μιας νέας κυβέρνησης, εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, ήταν ένα θετικό δείγμα γραφής.

Όμως, αρκεί μια κίνηση, όπως αυτή με το μπόνους στους υπαλλήλους της Βουλής για να τινάξει στον αέρα τις όποιες καλές κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

Πολύ φοβάμαι ότι παρά τις προθέσεις του Πρωθυπουργού και τον αυστηρό έλεγχο που προτίθεται να κάνει, ορισμένοι σε διάφορα κυβερνητικά πόστα και σε θέσεις κλειδιά της κυβερνητικής μηχανής θα είναι….επιρρεπείς. Εύχομαι να διαψευστώ.

Και όπως έγραψε πρόσφατα και ο Βύρων Πολύδωρας στο προεκλογικό γράμμα του προς τους ψηφοφόρους της Β΄ Αθηνών, επικαλούμενος τον μέγα Δελφικό, όπως τον αποκάλεσε, και δάσκαλο της ηθικής Πλούταρχο: «Η άγνοια του κακού εμποδίζει τον άνθρωπο να δει και να ακολουθήσει συνειδητά το καλό».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :