Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η Συμφωνία δημιουργεί προσδοκίες και για την Ελλάδα

Η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε απομείωση του χρέους ακόμη και κατά 24%.
Ενδεχομένως αυτή η συμφωνία να είναι η τελευταία ευκαιρία που δίδεται στην Ελλάδα. Ανοίγει πάντως το δρόμο για ...


νέες εξελίξεις και κυρίως η απόφαση σχετικά με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, EFSF/ESM. 
Η απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο την Ισπανία, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και από χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα και με δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να οδηγήσει σε απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 24%, από την αφαίρεση των 50 δισ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει η Αθήνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σήμερα αθροίζονται στο χρέος. 
Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση παραμένει η εφαρμογή από μέρους μας του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Οι κραυγές που κάνουν λόγο για διακοπή του προγράμματος και κατάργηση του Μνημονίου, μόνο κακό κάνουν γιατί η Ελλάδα υποχρεούται να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος Μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το θέμα η Ευρώπη δεν υποχωρεί, εκτός και αν η Ελλάδα ζητήσει την έξοδό της από την Ευρωζώνη και πατήσει μόνη της το κουμπί της καταστροφής.
Βασική ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η υλοποίηση των Μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας έναντι των εταίρων. 
Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, ειδικά στο Βερολίνο, είναι η αποδιδόμενη στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ φράση κατά τη σύνοδο κορυφής: «Δεν ασχολούμαι με την Ελλάδα. Η πορεία που ακολουθεί είναι καταστροφική, αλλά όχι και μη αναστρέψιμη»...

Δεν υπάρχουν σχόλια :