Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Πόσο «περισσότερη Ευρώπη» μπορεί να αντέξει η Ευρώπη;

Με το ευρώ να δέχεται νέες πιέσεις από τις ισπανικές τράπεζες και τις επικείμενες ελληνικές εκλογές, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, αποφαινόταν προχθές ότι η απάντηση είναι «περισσότερη Ευρώπη» με κινήσεις «βήμα βήμα» προς την ...


πολιτική και δημοσιονομική ένωση. Ομως, πόσο περισσότερη Ευρώπη θέλει η Ευρώπη;
Οσο κι αν η ενοποίηση ίσως είναι η ύστατη απάντηση στα διαρθρωτικά «ψεγάδια» της Ευρωζώνης, δεν είναι δεδομένη. Απαιτεί θυσία περισσότερης εθνικής κυριαρχίας απ’ όσο επιθυμούν οι ηγέτες πολλών χωρών – πόσω μάλλον οι ψηφοφόροι τους, που σε γενικές γραμμές τρέφουν χαμηλή εκτίμηση για τις «Βρυξέλλες» και τους απρόσωπους και διορισμένους τεχνοκράτες τους. Ο φόβος για την εθνική κυριαρχία εκτείνεται και σε χώρες εκτός Ευρωζώνης. Ομως, ίσως η σημαντικότερη χώρα μετά τη Γερμανία να είναι η Γαλλία, μια προεδρική δημοκρατία με ισχυρή κεντρική εξουσία. Η απάντηση που θα δώσει στο ερώτημα ίσως αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, θεωρείται πολύ «Ευρωπαίος», πνευματικό τέκνο του Ζακ Ντελόρ, ενός ισχυρού Ευρωπαίου φεντεραλιστή που θεωρείται ο καλύτερος πρόεδρος στα χρονικά της Επιτροπής. Ομως, ο κ. Ολάντ έχει στο κόμμα και στην κυβέρνηση μια ομάδα ισχυρών ευρωσκεπτικιστών, ενώ και η δική του στάση θα εξαρτηθεί ώς ένα βαθμό από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, στις 10 και 17 Ιουνίου. Οι Γερμανοί επιδιώκουν κάποιου είδους «μεγάλο παζάρι» με τον κ. Ολάντ: τη γαλλική δέσμευση στις εγχώριες μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία ως αντάλλαγμα για την αποδοχή, εκ μέρους του Βερολίνου, της έναρξης ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ενός «συμφώνου για την ανάπτυξη», μιας συζήτησης για συλλογικοποίηση του χρέους και, επίσης, «της μετατόπισης του μείγματος πολιτικής λιτότητας προς τη λιγότερη λιτότητα». Αυτό ίσως σημάνει προθυμία αναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας στήριξης με μια αξιόπιστη νέα ελληνική κυβέρνηση και παροχή περισσότερου χρόνου στις υπερχρεωμένες χώρες ώστε να καλύψουν τους δημοσιονομικούς στόχους τους.
Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :