Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα επιχορηγηθούν συνολικά με 23 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οφείλουν σε τράπεζες 260 εκατ. ευρώ.
Η μόνη περίπτωση να σώσουν τη χώρα είναι να κάνουν ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που «κατάφεραν» στα κόμματά τους!
Μόνο σε αυτό το συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει κανείς αν δει την οικτρή οικονομική κατάσταση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τα πάλαι ποτέ ...
κραταιά κόμματα έχουν τραπεζικά δάνεια που υπερβαίνουν τα 260 εκατομμύρια ευρώ (εκτιμάται ότι χρωστούν από 130 εκατ. ευρώ), τα οποία είναι αδύνατον πλέον να αποπληρώσουν μετά την εκλογική τους καθίζηση και τη συνακόλουθη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν.
Πολύ περισσότερο, όταν για λόγους συμβολικούς (αλλά και αυτονόητους) οι τρεις νέοι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ήδη προαναγγείλει τη μείωση κατά 20% των κονδυλίων για τη «συντήρηση» των κομμάτων. Γεγονός που απειλεί με κανονική χρεοκοπία τα κόμματα των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, αν δεν βρεθεί άλλος (ιδιωτικός) τρόπος ενίσχυσής τους.
Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απλό και ενδέχεται να έχει απρόσμενες εξελίξεις μετά τη διαταγή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη να εξετάσει περισσότερα από 50 στελέχη τραπεζών (κυρίως της Αγροτικής) αξιώνοντας εξηγήσεις για τα δάνεια που έδιναν την τελευταία δεκαετία κυρίως στα δύο πρώην μεγάλα κόμματα.
Το εύλογο ερώτημα που διετύπωσε ο ανώτατος δικαστικός εστιάζεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα στελέχη έφτασαν στο σημείο να δανειοδοτούν την Ιπποκράτους και τη Συγγρού με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις τους ως το 2017.
Στον δε κατάλογο των υπό εξέταση -από τον κ. Πεπόνη- «υπόπτων» σημειώνεται ότι ακολουθούν στελέχη της Εθνικής, της Marfin, της Πειραιώς, της Αττικής και της Eurobank, καθώς όλες οι τράπεζες φέρονται αναμεμειγμένες στην επισφαλή δανειοδότηση γαλάζιων και πρασίνων, ενώ από το γραφείο του λέγεται ότι θα περάσουν και οι υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.
Ολα τούτα -που είχαν καυτηριαστεί στον Τύπο, αλλά οι αρμόδιοι εκώφευαν- ήταν αναπόφευκτο να ξανάρθουν στο προσκήνιο μετά τα «απρόσμενα» αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.
Τι προβλέπεται να λάβουν το 2013 Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βάσει των ποσοστών τους της 17ης Ιουνίου; 15,5 εκατ. ευρώ η πρώτη (από 17 εκατ. ευρώ) και μόλις 7,5 εκατ. ευρώ το ΠΑΣΟΚ (από 21,75 που ελάμβανε ετησίως μετά τις εκλογές του 2009!).
Ποσά που όχι μόνον δεν επαρκούν για να καλύψουν ακόμη και τοκοχρεολύσια, αλλά θα υποχωρήσουν στα 12 και στα 6 εκατ. ευρώ αν υλοποιηθεί η προαναφερθείσα κυβερνητική δέσμευση για μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 20%.
Ετσι εξηγείται γιατί τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν εναγωνίως να αναπροσαρμόσουν τις δαπάνες τους, μοιάζοντας να συνειδητοποιούν με τεράστια καθυστέρηση πώς προσπαθεί να επιβιώσει στην κρίση κάθε ελληνική οικογένεια.
Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται π.χ. την επιστροφή τους στη Χαρ. Τρικούπη (καθώς το κτίριο της Ιπποκράτους ενοικιάζεται προς 50.000 ευρώ τον μήνα), ενώ η Ν.Δ. προσπαθεί να ρίξει το μηνιαίο τίμημα των 90.000 ευρώ που καταβάλλει στον ιδιοκτήτη του κτιρίου της Συγγρού.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως ακόμη και αυτές οι εξοικονομήσεις μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό των περικοπών που οφείλουν να επιβάλουν τα δύο κόμματα στον εαυτό τους για να επιβιώσουν.
Για να αντιληφθείτε πόσο κοστίζει η λειτουργία τους, αρκούν δύο νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα προσφάτως ο κ. Τ. Γιαννίτσης: Η Ν.Δ. την τελευταία δεκαετία έχει λάβει από κρατικές επιχορηγήσεις 271 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 254 εκατ. ευρώ! Και προφανώς ούτε αυτά τους έφτασαν, για να χρωστούν 260 εκατ. ευρώ...
Υπάρχει λόγος που αφήσαμε για το τέλος τα μικρότερα κόμματα. Διότι αν πρέπει να γίνει ένας συνολικός έλεγχος για το πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα και κυρίως τι αντέχει πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός να διαθέτει για τη λειτουργία των κομμάτων, θα πρέπει π.χ. και ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι όντως χρειάζεται ετήσια ενίσχυση 14 εκατ. ευρώ(!) -τόση εκτιμάται ότι θα λαμβάνει στο εξής- όπως και το πως «αξιοποίησε» τα 48 εκατ.ευρώ που έλαβε την τελευταία δεκαετία. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ που συνολικώς έχει αποσπάσει 64 εκατ. ευρώ από το 2000 ώς το 2011, για τον ΛΑΟΣ που το ίδιο διάστημα «κέρδισε» 39 εκατ. ευρώ, όπως και για τους Οικολόγους Πρασίνους, η είσοδος των οποίων στην Ευρωβουλή μας «στοίχισε» από το 2009 5,6 εκατ. ευρώ.
Κατά τα λοιπά, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση των αντιμνημονιακών Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως και των «εθνικιστών» της Χρυσής Αυγής στο άκουσμα ότι εν μέσω κρίσης θα λάβουν το 2013 περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ!
Οσο για τους κ. Μάνο και Τζήμερο υπενθυμίζεται απλώς το επιχείρημά τους ότι είναι αδιανόητο για κάθε εγκυρη ψήφο στην Ελλάδα να δίνονται στα κόμματα 9,39 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι 3,73 ευρώ. Αν όντως εννοούσαν όσα προεκλογικώς κατήγγειλαν, θα πρέπει να δεχθούν να λάβουν μόλις 250.000 ευρώ από τα 750.000 που στο εξής «δικαιούνται», καθώς βάσει νόμου τον οβολό μας «αξίζουν» ακόμη και όσα κόμματα ξεπέρασαν μόλις το 1,5% των ψήφων...
// Καθημερινή //
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου