Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Εδώ και τώρα: Συνταγματική απεξάρτηση της Δικαιοσύνης από τις πολιτικές επιρροές

Το μείζον θεσμικό, δικαστικό και πολιτικό σκάνδαλο της καθόδου στις εκλογές ενός εν ενεργεία Ανώτατου Δικαστικού Λειτουργού -που καταγγείλαμε (εδώ)- θέτει άμεσα και επιτακτικά το αίτημα για ...


απεγκλωβισμό της δικαστικής λειτουργίας από τις πολιτικές επιρροές. 
Κάτι που μπορεί και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει με την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Ο διορισμός των Ανώτατων Δικαστικών με απόφαση της εκάστοτε Κυβέρνησης συνιστά προκλητική παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών του Κράτους, που είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για μια σύγχρονη, λειτουργική και όντως δημοκρατική Δημοκρατία.

Η αρχομανία και η φιλοδοξία των δικαστικών λειτουργών τους εξαναγκάζει να προσδένονται στο άρμα της εκάστοτε κυριαρχούσας πολιτικής δύναμης, προκειμένου να επιτύχουν την ανέλιξή τους στα ύπατα δικαστικά αξιώματα. 
Αυτό και μόνο καθιστά το θεσμό της Δικαιοσύνης νοσηρό, εξαρτημένο, εχθρικό προς τον πολίτη και την ίδια τη Δημοκρατία μας. 
Όταν μάλιστα η εξάρτηση αυτή γίνεται τόσο απροκάλυπτα, όπως στην περίπτωση του κ. Αθανασίου που θα συμπεριληφθεί στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Σαμαρά, τότε είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον τόπο. 
Εάν οι πολίτες μπορούν να αποβλέπουν στο ύστατο αυτό καταφύγιο των αδικουμένων, που πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη. Με τα σημερινά δεδομένα η απάντηση στο ερώτημα είναι μάλλον αρνητική. Οι πολίτες -ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα της απονομής της δικαιοσύνης- πρέπει να έχουν το πολιτικό «μέσο»! Και αυτό είναι η μέγιστη γενεσιουργός δύναμη διαφθοράς και κατάπτωσης σε μια Πολιτεία.

Υπάρχουν στον κόσμο Δημοκρατίες που λειτουργούν περίφημα, με πραγματικά Ανεξάρτητους Δικαστές, στους οποίους λογοδοτούν -χωρίς παρεμβάσεις- ακόμη και κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες. Αλλά αυτοί οι δικαστές αντλούν άμεσα τη νομιμοποίησή τους από τη Λαϊκή Κυριαρχία. Δεν είναι δοτοί της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. 
Αυτό οφείλει να γίνει και στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας ορίζει άλλωστε ως θεμελιώδη Αρχή τη Λαϊκή Κυριαρχία. Μόνο που περιορίζεται σ’ αυτή την ευχολογική διατύπωση, ενώ οι επί μέρους προβλέψεις του υποθάλπουν την υποταγή των πάντων στη συναλλαγή, τη διαφθορά και το ρουσφέτι...

Δεν υπάρχουν σχόλια :