Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

"Πρόωρες εκλογές: Το απόλυτο αδιέξοδο της οικονομίας ή το "πλυντήριο" του πολιτικού μας συστήματος!"

του Δημήτρη Μάρδα*
«Έγκλημα χωρίς τιμωρία», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του σεναρίου των πρόωρων εκλογών, σκιαγραφώντας την πολιτική της μη σύνεσης, που διακρίνει όσους κατέχουν μια ...αρχηγική θέση στα κοινά.
Η αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών μας αρχηγών (εντός και εκτός Βουλής), οδηγεί σε περίεργες ατραπούς με ορατές επιπτώσεις εις βάρος της χώρας και της τσέπης μας, στο όνομα μιας (δήθεν) δημοκρατικής ευαισθησίας.
Το πάθος για ένα έδρανο στη Βουλή ή για ένα υπουργικό θώκο, θεωρείται μείζονος σημασίας επιλογή. Από την άλλη οι αποτελεσματικές λύσεις υπέρ της σωτηρίας της πατρίδας χάνονται στο στόμα των γλωσσολάγνων πολιτικών μας, ανδρών και γυναικών.
Οι ορδές των ανέργων που δικαιολογημένα ζητούν δικαίωση, η μη νομιμοποίηση της κυβέρνησης Παπαδήμου και τόσα άλλα, αποτελούν για ορισμένους την αιτία για τις πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, η ανάγκη για ουσιαστική δημοκρατία, η αυτονόητη απαίτηση του λαού για αυτοδιαχείριση, καθώς επίσης και η άρνησή του στα όσα συμβαίνουν γύρω του, αποτελούν, όσο και αν αυτό ηχεί παράξενα, αναλώσιμο προϊόν του πάθους των ψηφοφόρων για πρόωρες εκλογές.

Αριστερές δυνάμεις αγκυλωμένες από παρωχημένους τακτικισμούς, που αρνούνται –κι’ αυτήν ακόμη την ώρα του ερέβους για την χώρα– να ενώσουν την ιδεολογία και την φωνή τους, αγκαλιά και πλάϊ-πλάϊ με συντηρητικές αντιλήψεις, ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια θέση στον ήλιο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ισχυροί πολιτικοπατέρες –γαλουχημένοι με την ιδεολογία της διαπλοκής– συνειδητοποιώντας το άδηλο προσωπικό τους μέλλον, διαγκωνίζονται να αποσυρθούν από το υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό σκηνικό. Για να μην χαθεί ωστόσο το όνομα της φαμίλιας τους από το κοινοβουλευτικό μας libro d’oro, μας αφήνουν για παρακαταθήκη τα τέκνα τους.

Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν στην πολιτική λήθη κάποιους αυτόχειρες του πολιτικού εγκλήματος που έχει ζήσει αυτή η χώρα, αλλά θα σώσουν το σύστημα. Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν οι ανεπαρκείς πολιτικοί μας την ανάγκη του κόσμου για δημοκρατία, δικαιοσύνη, διαμορφώνουν με τις πρόωρες εκλογές, τις προϋποθέσεις για τη σωτηρία του ονόματός τους.

Η οικονομία όμως από την άλλη θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στα τάρταρα του Μνημονίου.
Συνέπεια των προώρων εκλογών: Από εκεί που πήγε να σταθεροποιηθεί η οικονομία λόγω του PSI, θα παρατηρηθούν εκ νέου αποκλίσεις από όσα έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές μας, θα υπάρχει νέα περίοδος αβεβαιότητας για τους επενδυτές και κόλασης για τα εισοδήματα και τα νοικοκυριά. Τα σενάρια για πλήρη κατάρρευση της οικονομίας θα ξαναζωντανέψουν.

Έτσι, το ολικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, του ορυκτού της πλούτου κ.λπ και η περαιτέρω κινεζοποίηση της ελληνικής οικονομίας κατά τα πρότυπα της κας Λαγκάρντ δύσκολα θα αποφευχθούν. Οπότε, όλη αυτή η παραφιλολογία των πρόωρων εκλογών και τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ρίχνουν νερό στο μύλο της τρόϊκας.

Δημήτρης Μάρδας
Αν. καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Από το capital.gr

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ - Απεργίες πείνας για την ζωή και την αξιοπρέπεια..........
ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΜΜΕ
Συνεχίζονται οι απεργίες πείνας των πολιτικών κρατουμένων για την ζωή και την αξιοπρέπεια.
Tα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ξεκίνησαν στις 8/4 απεργία πείνας απαιτώντας την οριστική μεταγωγή τους στις Φυλακές του Κορυδαλλού έχοντας έρθει σε ρήξη με τους ανθρωποφύλακες των φυλακων Δομοκού και συγκεκριμένα τον επικεφαλής αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, τον θρασύδειλο Χρήστο Κλιάρη λόγω της αξιοπρεπούς στάσης τους να μην δέχονται σωματικό έλεγχο. Από 8/4 ξεκίνησε απεργία πείνας αλληλεγγύης στους συντρόφους του και ο Χρήστος Τσάκαλος μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης θα ξεκινήσουν σταδιακά μαζί με τον αναρχικό επαναστάτη Θεόφιλο Μαυρόπουλο, την απεργία αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των συντρόφων τους. Από την Τρίτη 17/4 ξεκίνησαν απεργία πείνας και τα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Χάρης Χατζημιχελάκης, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Πολύδωρος.
ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ
ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ