@periodiko tweets

Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη:"Διαρθρωτικές αλλαγές και όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων"

Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM 99.5» με τους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο και Β. Χιώτη.

Κύρια σημεία της συνέντευξης: ....

- Ο κόσμος θέλει να τιμωρήσει τα δύο μεγάλα κόμματα και αναζητά μια διέξοδο σταθερότητας.

- Τα κόμματα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και όχι σε μειώσεις μισθών και συντάξεων.

- Πρέπει να γίνει μια εθνική Ελλάδος, αν θέλουμε να μείνουμε μέσα στο ευρώ.

- Αν ο Σαμαράς φοβάται να βγει σε διάλογο, εγώ δεν φοβάμαι. Είμαι έτοιμη να καθίσω κάτω με νούμερα, με στοιχεία και αλήθειες.

- Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να επενδύσει πάνω στην οργή και στην ανασφάλεια του κόσμου.

- Ο κόσμος δεν θέλει διαπιστώσεις, θέλει λύσεις και οι λύσεις αυτές πρέπει να κατατεθούν.

- Η λύση για τη λαθρομετανάστευση είναι κέντρα υποδοχής στην Τουρκία και άμεσος επαναπατρισμός.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Βασίλης Χιώτης: Στην τηλεφωνική γραμμή η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας η κα Ντόρα Μπακογιάννη. Καλή σας ημέρα κα Μπακογιάννη.

Ντόρα Μπακογιάννη: Καλή σας ημέρα. Καλημέρα και στους ακροατές μας.

Βασίλης Χιώτης: Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη Δημοκρατική Συμμαχία κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτές της περασμένης Παρασκευής όλες έδειχναν την Δημοκρατική Συμμαχία πάνω από το 3%. Τι έχει συμβεί τώρα; Ο Συμπιλίδης σας έκανε τόσο καλό, σας έκανε το δώρο αυτό ο Σαμαράς ή αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι η Δημοκρατική Συμμαχία πρέπει να είναι μέσα στις επιλογές του; Τι πιστεύετε;

Ντόρα Μπακογιάννη: Πιστεύω μάλλον το δεύτερον, πέραν του ότι βεβαίως η διαχείριση του θέματος Συμπιλίδη δεν μπορούσε να θεωρηθεί πετυχημένη εκ μέρους του κ. Σαμαρά. Επί της ουσίας πιστεύω ότι ο κόσμος θέλει να τιμωρήσει τα δύο κόμματα, αλλά από την άλλη μεριά δεν θέλει κιόλας να ακούει ανοησίες που ξέρει ότι θα τον οδηγήσουν ουσιαστικά εκτός Ευρωζώνης, και επιλέγει ένα ευρωπαϊκό κόμμα, ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο έχει μία σταθερή, νηφάλια και συνεπή γραμμή, και το ζητούμενο σήμερα είναι αυτό.

Αντιλαμβάνομαι ότι η οργή εναντίον των δύο τέως μεγάλων κομμάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη, κυρίως διότι είναι αδιόρθωτοι. Κυρίως δηλαδή γιατί καταφέρανε ακόμα κι ένα μήνα πριν από τις εκλογές να στείλουν το μήνυμα ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κόμματά τους και όχι ο κόσμος, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος πλέον στρέφεται εναντίον τους.

Όταν ψηφίζεις μία τροπολογία σε αγαστή συνεργασία να πάρεις 50 εκατομμύρια για τα κόμματά σου, αλλά κατά τα άλλα στις τηλεοράσεις βρίζει ο ένας τον άλλον, ο κόσμος θέλει να τους τιμωρήσει, αλλά θέλει από την άλλη μεριά να έχει και μία διέξοδο η οποία να είναι διέξοδος σταθερότητας.

Νίκος Παπαδόπουλος: Πάντως κυρία Μπακογιάννη χθες ακούσαμε τον κύριο Βενιζέλο να λέει αφενός μεν ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος και αφετέρου ότι ένα κόμμα ακόμα κι αν πάρει 160 έδρες, πλέον δεν μπορεί να κυβερνήσει. Χρειάζεται δηλαδή τη στήριξη και των άλλων κομμάτων. Θα μπαίνατε εσείς σε μια κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία;

Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως, αλλά υπό όρους, και θέλω να είμαι πάρα πολύ καθαρή σε αυτό. Οι όροι είναι ότι επιτέλους να καταλάβουν αυτά τα δύο κόμματα ότι πρέπει να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι να περπατάνε με τη λογική μειώσεων μισθών και συντάξεων.

Για να είμαι τελείως σαφής, ο λόγος για τον οποίο υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε μειώσεις είναι διότι δεν προχωρήσανε στις διαρθρωτικές αλλαγές, διότι επιλέξανε να προστατεύσουν τους κομματικούς τους στρατούς έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, διότι αν είχαν προχωρήσει εδώ και 2 χρόνια στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα είχαμε φτάσει εκεί που φτάσαμε. Ανοιγοκλείνουμε τα κλειστά επαγγέλματα, δεν προχωράμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, δεν προχωράμε σε καμία αποκρατικοποίηση, δεν προχωράμε στη μείωση του κράτους, δεν καταργούμε τη γραφειοκρατία, και το αποτέλεσμα είναι ότι βρισκόμαστε σήμερα με ένα εκατομμύριο ανέργους, εκ των οποίων 500.000 αρχηγοί οικογενειών.

Βασίλης Χιώτης: Ναι, αλλά αν διαφωνείτε τόσο πολύ με τα δύο μεγάλα κόμματα, πώς θα συνεργαστείτε κα Μπακογιάννη; Δηλαδή όταν θα έρθει η ώρα να συμφωνήσετε, φαντάζομαι ότι θα διαφωνήσετε.

Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι, διότι απλούστατα, πρώτον, ξέρουν και αυτοί, απλώς δεν το λένε, ότι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα που τα λέει καθαρά, τα λέει ανοιχτά. Θεωρώ ότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον ελληνικό λαό παραμονές των αποφάσεων και να τους λες άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ή να λες ότι «βρήκα 550 εκατομμύρια» και όταν τελικώς ρωτάς «μα πού βρέθηκαν τα 550 και δεν μπορείς να βρεις 350» παίρνεις την απάντηση, «δεν είπαμε - λέει - ότι τα βρήκαμε αλλά είπαμε ότι θα τα βρούμε». Ο κόσμος θέλει σοβαρά πράγματα. Μπορείς κύριε;

Εμείς λοιπόν λέμε ότι για να συνεργαστούμε στην περίπτωση που η Δημοκρατική Συμμαχία έχει 12 – 15 Βουλευτές, όσους μας δώσει ο ελληνικός λαός μέσα στη Βουλή, ναι, θεωρώ απαραίτητη τη συνεργασία. Ναι, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία εθνική Ελλάδος. Ναι, πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μία σταθερή κατεύθυνση αν θέλουμε να μείνουμε μέσα στο ευρώ και μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά σημαίνει ότι θα διορθώσουμε και τα κακώς κείμενα τα δικά μας. Άρα αυτός είναι όρος συνεργασίας για μας.

Επειδή λοιπόν είμαστε το μόνο κόμμα που καθαρά λέει τους όρους πριν από τις εκλογές, διότι ο ένας μιλάει τώρα περί αυτοδυναμίας, που φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα, και από την άλλη μεριά ο άλλος μιλάει περί αυτοδύναμης Ελλάδας λες και η Ελλάδα, η οποία διαπραγματεύθηκε τόσο καιρό, τι ήταν; Δεν ήταν αυτοδύναμη και κατάφερε να φτάσει εκεί που έφτασε;

Η ουσία της υποθέσεως είναι ότι εδώ πέρα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, ειλικρινείς και σοβαροί με ένα λαό που είναι πάρα πολύ πληγωμένος και πάρα πολύ οργισμένος.

Βασίλης Χιώτης: Τώρα πείτε μου κάτι. Το «Ζάππειο 3», τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς στο «Ζάππειο 3» σας βρίσκουν σύμφωνη ή όχι; Άκουσα ότι για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για παράδειγμα συμφωνείτε, αλλά όχι στο ποσοστό που λέει ο κ. Σαμαράς.

Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε, απλώς είμαι πιο ειλικρινής, τι να κάνουμε τώρα; Τα βάλαμε κάτω. Εμείς την πρόταση τη δική μας δεν την καταθέσαμε πριν τη συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εμάς η πρότασή μας είναι και πρόταση των Ευρωπαίων φιλελευθέρων. Είναι πρόταση την οποία συμμερίζονται 8 κομισάριοι από τους 22 που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι μία πρόταση που τη λέμε στον αέρα. Την κουβεντιάσαμε πριν, τη διαπραγματευθήκαμε. Δουλέψαμε 6 μήνες πάρα πολύ σκληρά.

Βασίλης Χιώτης : Γιατί το λέτε τώρα ότι ο κ. Σαμαράς τα λέει στον αέρα, επειδή τα ποσοστά που προτείνει ας πούμε για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι κάπως πιο χαμηλότερα από τα δικά σας;

Ντόρα Μπακογιάννη : Όχι, γιατί...

Βασίλης Χιώτης: Εσείς, αν θυμάμαι καλά, μιλάτε για 20% και εκείνος για 15%, έτσι δεν είναι;

Ντόρα Μπακογιάννη: Μακάρι να είναι 15% άμα βγουν τα νούμερα. Εμένα δεν μου βγαίνουν τα νούμερα, αλλά δεν πρόκειται να τσακωθώ γι' αυτό. Μακάρι να βγαίνουν...

Βασίλης Χιώτης: Για να σας είμαι ειλικρινής, εμένα ούτε το 20% μου βγαίνει. Πολύ θα ήθελα να το πιστέψω, αλλά κι αυτό μου φαίνεται υπερβολικό.

Ντόρα Μπακογιάννη: Μπορεί, αλλά το 20% δοκιμάστηκε στη Φιλανδία, κ. Χιώτη, και είχε τρομακτική επιτυχία. Αυξήθηκαν τα έσοδα. Δηλαδή όταν η Φιλανδία έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας, τρία πράγματα έκανε. Πρώτον, έκανε...

Βασίλης Χιώτης: Η Φιλανδία είναι λίγο πιο οργανωμένη χώρα από μας είναι η αλήθεια.

Ντόρα Μπακογιάννη: Ένα μπάχαλο ήταν η Φιλανδία εκείνη την εποχή. Το 1993 σας θυμίζω, ήταν η πτώση του τείχους, γινόταν το έλα να δεις, ήρθαν τα πάνω κάτω στη φιλανδική οικονομία και έκαναν τρία πράγματα. Μειώσανε τους συντελεστές στο 20%, έκαναν τις διαρθρωτικές αλλαγές και έκαναν ένα σχέδιο για την παιδεία το οποίο σήμερα τους αποδίδει αυτά που τους αποδίδει.

Δηλαδή εμείς δεν προτείνουμε πράγματα που είναι εκτός τόπου και χρόνου και προτείνουμε πράγματα που έχουμε επιχειρήματα να πείσουμε, διότι το ερώτημα σήμερα δεν είναι να λέμε ο καθένας ότι θέλει σε μία κομματική συγκέντρωση και να έχει ένα μονόλογο.

Γι' αυτό ευθέως σας λέω ότι η ιστορία των debate είναι απαράδεκτη. Ποιος λέει σήμερα ότι δεν μπορούν οι δύο, οι πέντε, οι δέκα αρχηγοί να μιλήσουμε μεταξύ τους; Εγώ λοιπόν τους καλώ σε debate, κι αν ο κ. Σαμαράς φοβάται να βγει σε διάλογο, εγώ δεν φοβάμαι και είμαι έτοιμη να καθίσουμε κάτω με νούμερα, με στοιχεία και με αλήθειες και να πούμε στον ελληνικό λαό, αλλά να έχει αντίλογο.

Τι είναι αυτή η ιστορία με τους παράλληλους μονολόγους; Λέει ο ένας μόνος του και βάζουν τα κανάλια κομμάτια από το λόγο του ενός και κομμάτια από το λόγο του άλλου. Για ελάτε να κάνουμε ένα διάλογο, να πάρετε και απαντήσεις σε αυτά τα οποία λέτε. Να πάρω κι εγώ απαντήσεις σ' αυτά τα οποία λέω.

Νίκος Παπαδόπουλος: Κυρία Μπακογιάννη, πάντως είμαστε 13 ημέρες πριν από τις κάλπες και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή ήταν στο 5% και 6%, και νομίζω το στοίχημα αυτών των εκλογών είναι πώς θα πείσουμε τον οργισμένο κόσμο να μην ψηφίσει τέτοια ακραία κόμματα. Για φανταστείτε να μπουν 20 μέσα της Χρυσής Αυγής που θα χαιρετάνε ναζιστικά.

Ντόρα Μπακογιάννη: Ναι, εγώ θα σας πω το εξής. Ήμουν χθες στον Άγιο Παντελεήμονα και μάλιστα νομίζω ότι δεν πήγε κανένας πολιτικός αρχηγός στον Άγιο Παντελεήμονα εκτός από μένα.

Πήγα και έκανα κουβέντα. Έχω υπάρξει Δήμαρχος Αθηναίων. Την ψυχολογία των κατοίκων οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση σήμερα την καταλαβαίνω απολύτως.

Όταν ειδοποιούν 15 φορές την Οικονομική Αστυνομία να έρθει και να πιάσει ανθρώπους οι οποίοι έχουν μαγαζιά τελείως λαθραία, που δεν πληρώνουν ΦΑΠ και δεν κάνουν τίποτα, δεν έρχεται κανείς γιατί δεν υπάρχει κράτος. Όταν υπάρχει ένα περιπολικό στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και αυτό το περιπολικό είναι 18 ετών, όταν υπάρχει μία κατάσταση εκρηκτική, βεβαίως ο κόσμος στρέφεται από κει και πέρα προς ακραίες λύσεις. Αλλά ήδη στον Άγιο Παντελεήμονα το κλίμα έχει τελείως αλλάξει, διότι τους πήραν είδηση.

Κατάλαβαν ότι το μόνο πράγμα το οποίο κάνουν οι κύριοι αυτοί είναι να προσπαθούν να επενδύσουν πάνω στην ανασφάλεια και την οργή αυτού του κόσμου χωρίς όμως να προσφέρουν τίποτα. Μπήκε ο κύριος Μιχαλολιάκος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και περιμένω να μου πει κάποιος ένα μέτρο το οποίο να πρότεινε ο κ. Μιχαλολιάκος το οποίο πραγματικά να ανακούφιζε τον κόσμο. Αντίθετα επενδύει με τους ναζιστικούς του χαιρετισμούς μόνο επάνω στην οργή.

Ο κόσμος όμως δεν θέλει διαπιστώσεις σήμερα. Θέλει λύσεις και οι λύσεις αυτές πρέπει να κατατεθούν. Αρκετά πλέον το εμπόριο ελπίδας, οργής, δημαγωγίας κλπ. Για ελάτε να μιλήσουμε για την ταμπακιέρα. Ποια είναι η λύση λοιπόν για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης; Εμείς την καταθέσαμε. Την καταθέσαμε και την πιστεύουμε.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει συμφωνία με την Τουρκία να υπάρξουν κέντρα υποδοχής από τη μεριά των τουρκικών συνόρων πληρωμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι τα κέντρα υποδοχής τα οποία σήμερα ανακάλυψε ο κ. Χρυσοχοΐδης έπρεπε να έχουν γίνει 2,5 χρόνια πριν και να έχουμε πάρει τα λεφτά αντί να σαπίζουν τα ευρώ στην Ευρώπη και ούτω καθεξής. Επαναπατρισμός άμεσος.

Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει. Τι λέμε τώρα ότι με 15 ξυρισμένους τύπους οι οποίοι θα μπουν και θα χαιρετάνε ναζιστικά θα λυθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης


Δεν υπάρχουν σχόλια :