Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Συνέντευξη του Μπαράκ Ομπάμα στο περιοδικό «Ρόλινγκ Στόουν»

«Ετοιμος για τη μάχη», δηλώνει ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το εξώφυλλο του τεύχους του «Ρόλινγκ Στόουν» που κυκλοφορεί αύριο. Και μίλησε σ’ αυτό το περιοδικό των νέων για πολιτική, εσωτερική και εξωτερική, αλλά και ...


για τον Μικ Τζάγκερ.
Με τη δημοσίευση της συνέντευξης, ο Ομπάμα θα κλείσει μια εβδομάδα που αφιέρωσε στους νέους ψηφοφόρους, επισκεπτόμενος τρία πανεπιστήμια σε σημαντικές Πολιτείες και εμφανιζόμενος στη δημοφιλέστατη μεταξύ των νέων εκπομπή του NBC «Late Night with Jimmy Fallon». Είναι πλέον σίγουρο ότι αντίπαλός του θα είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος κέρδισε άνετα την Τρίτη τις προκριματικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε άλλες πέντε Πολιτείες, ενώ ο Νιουτ Γκίνγκριτς αναμένεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κούρσα. 
Στη συνέντευξή του, ο Ομπάμα απέφυγε να τον επικρίνει για «κωλοτούμπες», όπως είχαν κάνει οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, προτιμώντας να επισημάνει πως ο Ρόμνεϊ υιοθετεί τις πιο συντηρητικές απόψεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Δεν νομίζω ότι ο υποψήφιός τους θα μπορέσει να πει ξαφνικά “όλα αυτά που έλεγα τους έξι τελευταίους μήνες δεν τα εννοούσα”», δήλωσε. «Υποθέτω πως τα εννοούσε. 
Οταν είσαι υποψήφιος για πρόεδρος, ο κόσμος προσέχει αυτά που λες». Η προσπάθεια του Ομπάμα είναι πλέον να κάνει σαφές στους ψηφοφόρους πως έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικούς υποψηφίους, δύο πολύ διαφορετικά κόμματα και δύο πολύ διαφορετικές ιδεολογίες.

Η πολιτική που ακολούθησε ώς τώρα μπορεί να οδηγήσει τους Αμερικανούς στην οικονομική ασφάλεια, τόνισε ο Πρόεδρος, παραδεχόμενος ωστόσο πως «οι επιφυλάξεις είναι κατανοητές επειδή τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα εκεί έξω».

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ. Αναφερόμενος στη σχέση του με τις ένοπλες δυνάμεις, είπε σαφέστερα παρά ποτέ ώς τώρα ότι χρειάστηκε να σφίξει τα λουριά στο Πεντάγωνο κατά την προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο στο Ιράκ και να αλλάξει κατεύθυνση στη στρατιωτική προσπάθεια στο Αφγανιστάν. 

«Πιστεύω πολύ στον πολιτικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και πως οι στρατιωτικές αποφάσεις πρέπει να είναι στην υπηρεσία στρατηγικών και ευρύτερων διπλωματικών προσπαθειών που καταστρώνονται στον Λευκό Οίκο», τόνισε. 
Η επιχείρηση για τον φόνο του Οσάμα μπιν Λάντεν, πρόσθεσε, κατέδειξε την «εποικοδομητική σχέση» που έχει αναπτύξει με το Πεντάγωνο. «Ξέρουν πως τους νοιάζομαι και τους σέβομαι και πιστεύω ότι με σέβονται κι αυτοί και ακούνε αυτά που λέω, καταλαβαίνουν ότι είμαι ο ανώτατος διοικητής», τόνισε αναφερόμενος στους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης σε σχόλια που είπε πως ακούει συχνά για τη σημασία που έχει για τα μαύρα παιδιά να έχουν έναν αφροαμερικανό Πρόεδρο και μια αφροαμερικανίδα πρώτη κυρία. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό», υπογράμμισε, «όμως ας μην υποτιμάμε και το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά λευκά κορίτσια και αγόρια σε όλη τη χώρα που θεωρούν απλώς δεδομένο ότι υπάρχει ένας αφροαμερικανός Πρόεδρος. Είναι ο Πρόεδρος με τον οποίο μεγαλώνουν και αυτό αλλάζει τις συμπεριφορές»

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :