Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η λύση στην οικονομία της Ρασκέρας είναι η ... μαριχουάνα

Την εμπορική καλλιέργεια μαριχουάνας ψήφισε μικροσκοπικό χωριό της Καταλωνίας, το οποίο ελπίζει με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Κυβερνητικός αξιωματούχος προειδοποίησε, όμως, ότι η ...


καλλιέργεια μαριχουάνας θα παραβίαζε τον νόμο και ότι οι εισαγγελείς της Βαρκελώνης θα επενέβαιναν αμέσως μετά το φύτεμα του πρώτου σπόρου.
Το χωριό Ρασκέρα, με πληθυσμό 900 κατοίκων στη βορειοανατολική Καταλωνία, ανακοίνωσε την ψήφιση της αμφιλεγόμενης πρωτοβουλίας από το δημοτικό συμβούλιο με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά. Η απόφαση του δήμου θα επιτρέπει σε ιδιώτες να ενοικιάζουν γη στον δήμο, ο οποίος θα ιδρύσει εταιρεία με στόχο τη διαχείριση των γαιών αυτών και την υπενοικίασή τους σε «όμιλο» καπνιστών μαριχουάνας από τη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, η ιδιωτική κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας είναι νόμιμη.
Η καλλιέργειά της όμως, με σκοπό την πώληση, η διαφήμιση της χρήσης της και η πώληση του αποξηραμένου φυτού είναι παράνομες.
Ο «όμιλος» των καπνιστών, με τίτλο ABCDA, τονίζει ότι το σχέδιό του θα δημιουργήσει 40 θέσεις εργασίας στο υποβαθμισμένο χωριό. Ο όμιλος αποκάλυψε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε αρχική επένδυση 30.000 ευρώ, αν και δεν αποκάλυψε τι έσοδα θα έχει ο δήμος του Ρασκέρα από τη συμφωνία του με τους Καταλανούς καπνιστές.
Ο δήμαρχος του χωριού, Μερνάτ Πελισά, χαιρέτισε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που ανοίγει η συμφωνία. Το έλλειμμα της Ισπανίας είναι 8,5% του ΑΕΠ το 2011, ενώ η ανεργία πλήττει το 23% του πληθυσμού.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :