Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αρμαγεδδώνας χτύπησε τον ιδιωτικό τομέα

Μείωση-σοκ έως 40% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ανατροπές στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, αλλά και ...


της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, φέρνει το νέο Μνημόνιο. Εκτιμάται ότι χάνονται 3 μισθοί ή 3½ επιδόματα ανεργίας ετησίως!

Ο κατώτατος μισθός μειώνεται για όλους κατά 22% και φθάνει στα 586 ευρώ (από 751,39) και για τους νέους έως 25 ετών μειώνεται κατά 32% και πέφτει στα 510 ευρώ. Ταυτόχρονα:


  • Ολες οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν μέγιστη διάρκεια 3 έτη.
  •  Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν έναν χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.
  • Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις. Στον βαθμό που δεν θα υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ (σ.σ.: κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν χθες ότι βάση θα αποτελεί ο μισθός της κλαδικής σύμβασης). Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
  • Εάν έως το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τότε προβλέπεται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή (μείωση) του μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15%.
  • Προβλέπεται πάγωμα των ωριμάσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
  • Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνον οι βασικοί μισθοί και λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
  • Παρέχεται η δυνατότητα μονομερών αποφάσεων από επιχειρήσεις στις οποίες η πλήρης απασχόληση μετατρέπεται σε μερική, καθώς και διευκρινιστική νομοθεσία για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η εναλλασσόμενη εργασία μπορεί να αποφασιστεί μονομερώς.


ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. : Tο νέο καθεστώς, σε συνδυασμό με τη λήξη ισχύος (μετά το τρίμηνο, αντί του εξαμήνου σήμερα) των περισσότερων συμβάσεων εργασίας, θα ευνοεί τη σύναψη επιχειρησιακών ή και ατομικών (όταν δεν μπορεί να συναφθεί επιχειρησιακή ή νέα κλαδική και ομοιοεπαγγελματική σύμβαση) με νέους, δυσμενέστερους όρους αμοιβής και εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα φθάσει έως 40%.

Απώλειες θα υπάρξουν ωστόσο και σε άλλες παροχές, όπως στα επιδόματα ανεργίας, στην αμοιβή μαθητείας του OAEΔ και στα κατώτατα όρια των συντάξεων (από 1/1/2015) που είναι συνδεδεμένα με το ύψος του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή του κατώτατου ημερομισθίου.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης (επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ) τα νέα μέτρα της δανειακής σύμβασης, που προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, παρασύρουν ολόκληρο το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό οικοδόμημα του ιδιωτικού τομέα προς τα κάτω, μειώνουν το εισόδημα των μισθωτών κατά τουλάχιστον τρεις μισθούς τον χρόνο (από 751 ευρώ μειώνεται ο κατώτατος μισθός σε 586 ευρώ, όσο το 2005) και το εισόδημα των ανέργων κατά 3½ επιδόματα ανεργίας τον χρόνο (από 461 ευρώ σε 356 ευρώ). Ετσι, εάν συσχετισθεί το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού με τις ετήσιες ώρες εργασίας, τότε η ωριαία αμοιβή στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,27 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία είναι 0,28 ευρώ και στην Ισπανία 0,38 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Γεωργάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :