Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις και τα ψέματα του Αντώνη Σαμαρά

Duracell ο Αντώνης. Παλεύει ασταμάτητα!
2 + 1 είναι τα βασικά αγκάθια που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το πρώτο αφορά την ανάγκη εξεύρεσης 620 εκ. 
Για τα 320 εκ προτάθηκε να γίνουν περικοπές σε ....


αμυντικές δαπάνες και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η τρόικα αρνήθηκε και αντιπρότεινε να βρεθούν τα χρήματα αυτά από σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και δεν προσδιόρισε.

Τα άλλα 300 εκ θα προέρχονται από τις επικουρικές συντάξεις. Όμως ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε βέτο μη αποδεχόμενος μείωση σε επικουρικές συντάξεις κάτω των 300 ευρώ (δηλαδή όλων). Στην πραγματικότητα βέβαια οι επικουρικές συντάξεις θα κοπούν έτσι κι αλλιώς γιατί δεν θα έχουν τα ταμεία να πληρώσουν. Το κράτος δεν επιχορηγεί τις επικουρικές συντάξεις. Είναι αποτέλεσμα διμερής κι όχι τριμερής συμφωνίας, όπως οι κύριες συντάξεις. Αυτό το ξέρει ο κ. Σαμαράς αλλά και το λέει.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την απαίτηση μείωσης κατά 2% της εργοδοτικής ασφαλιστικής συνεισφορά, το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος. Πρόκειται για ένα μέτρο που όλοι θέλουν καθώς ο εργαζόμενος θα κοστίζει στον εργοδότη πολύ λιγότερο και άρα θα μειωθεί η ανεργία. Σημειώνουμε πως με την μείωση αυτή δεν θα επηρεάζεται ο μισθός. Το μέτρο αυτό είναι σωστό αλλά ακριβό και δημιουργεί μια τρύπα πολλών εκατομμυρίων που θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους.

Υπάρχει και ένα ακόμα όμως ζήτημα χάρη στο οποίο δεν κλείνει η συμφωνία: ο Αντώνης Σαμαράς δεν δέχεται να υπογράψει το κοινό έγγραφο δέσμευσης της εφαρμογής των μέτρων!

Το σίριαλ “δεν υπογράφω” συνεχίζεται.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν λέει την αλήθεια. Στην πραγματικότητα δέχεται όλα τα μέτρα απλώς ζητάει να μην το μάθουμε. Τουλάχιστον όχι τώρα. Όχι πριν από τις εκλογές. Όχι πριν γίνει Πρωθυπουργός. Το ότι ενδεχεται να γίνει ο Πρωθυπουργός της δραχμής, δεν τον απασχολεί.

Αυτό βέβαια το γνωρίζουν οι εταίροι και οι δανειστές μας και γελάνε νευρικά δείχνοντας στην Ελλάδα την πόρτα εξόδου.

Η τρόικα έδωσε 15 ημέρες προθεσμία στην Ελλάδα για να βρεί τα 300 εκ και να καταλήξει σε συμφωνία χάρη στις επίπονες προσπάθειες του κ. Παπαδήμου και του κ. Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :